ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Κοσμοσυρροή για τα χρέη στη ΔΕΗ: 110.000 ρυθμίσεις σε τρεις μήνες

Τακτοποιήθηκαν χρέη 155 εκατ. ευρώ χάρη στο ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης και στις απειλές διακοπής. «Πληγή» οι στρατηγικοί κακοπληρωτές που οφείλουν συνολικά 1,5 δισ. ευρώ.

Πάνω από 110.000 πελάτες της ΔΕΗ έσπευσαν το τελευταίο τρίμηνο στα ταμεία της επιχείρησης για να ρυθμίσουν συνολικές οφειλές, ύψους 155 εκατ ευρώ.

Το ποσό μπορεί να είναι μικρό σε σχέση με το συνολικό ύψους οφειλών που φτάνουν τα 2,7 δισ. ευρώ, ωστόσο δείχνει ότι το νέο ευνοϊκό καθεστώς ρύθμισης χρεών προς τη ΔΕΗ, που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Οκτωβρίου, μαζί με τις απειλές διακοπής του ρεύματος σε όσους καθυστερούν, αρχίζουν να αποδίδουν. 

Τα κακά νέα είναι ότι οι ανεξόφλητες οφειλές παραμένουν αμείωτες, ούτε αυξάνονται, ωστόσο ούτε και μειώνονται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες. Το τελευταίο είναι αναμενόμενο, καθώς οι εντολές αποκοπής, όσο και να έχουν αυξηθεί, δεν παύουν να είναι «ελεγχόμενες», δηλαδή στοχευμένες και προσεκτικές, δίχως να στρέφονται ανεξαιρέτως εναντίον όλων όσων χρωστούν, για προφανείς κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους.

Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ συνεχίζει να ρευματοδοτεί μεγάλους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με πρώτη και καλύτερη την ΛΑΡΚΟ, που της χρωστά πάνω από 300 εκατ. ευρώ και παρά τις απειλές ότι θα πάψει να την εκπροσωπεί, εντούτοις η μεταλλουργία παραμένει πελάτης της.

Τα παραπάνω δείχνουν τον ανηφορικό δρόμο που έχει να διανύσει η νέα διοίκηση της επιχείρησης, τόσο γιατί μεγάλο μέρος των οφειλών 2,7 δισ ευρώ είναι μη εισπράξιμες (αφορά εταιρείες που έχουν κλείσει), όσο και λόγω του τεράστιου αριθμού στρατηγικών κακοπληρωτών, όσων δηλαδή χρωστούν λογαριασμούς άνω των 6 μηνών.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, αυτός ανέρχεται σε 582.000 περιπτώσεις, με οφειλές που φθάνουν το ποσό των 545 εκατ. ευρώ. Στους τελευταίους πρέπει να προστεθούν και άλλοι 895.000 τελικοί πελάτες, οι οποίοι πήγαν σε άλλους παρόχους αφήνοντας στη ΔΕΗ «φέσι» 1 δισ. ευρώ. Σωρευτικά, μιλάμε για 1.477.000 στρατηγικούς κακοπληρωτές, με ληξιπρόθεσμες οφειλές που ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Το μερίδιο της ΔΕΗ παραμένει σταθερό αντί να μειώνεται

Τούτο δεν υποβαθμίζει το γεγονός ότι η επιχείρηση βλέπει για πρώτη φορά μετά από χρόνια, να μπαίνουν στα ταμεία της περισσότερα χρήματα απ’ όσα η ίδια τιμολογεί, δηλαδή να εισπράττονται και παλαιές οφειλές, ενώ ταυτόχρονα να έχει πατηθεί «φρένο» στο ρυθμό μείωσης των καλών πελατών.

Το τελευταίο είναι λογικό, καθώς το Νοέμβριο, και παρά τη μεταμνημονιακή δέσμευση για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, προκειμένου να ανοίξει η αγορά, εντούτοις το ποσοστό της παρέμεινε σταθερό, στο 69,75%, σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας

Η εξέλιξη έχει και την αρνητική της πλευρά, καθώς σχετίζεται με τη διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, σχετικά με το ρόλο της ΔΕΗ στην αγορά, χωρίς μάλιστα να έχει διευθετηθεί η μνημονιακή δέσμευση για μείωση του μεριδίου της, κάτω από το 50% ως το τέλος του 2020.

Το γεγονός ότι τα ποσοστά της ΔΕΗ διατηρούνται σταθερά, αντί να μειώνονται, όπως προέβλεπε η παλαιότερη δέσμευση, προκαλεί «γκρίνια» στους ιδιώτες προμηθευτές. Οι τελευταίοι επιμένουν ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ, που τους προμήθευαν με φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ σε τιμές κόστους - καταργήθηκαν μονομερώς στα τέλη του 2019 από την κυβέρνηση, προκειμένου να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία της επιχείρησης-  πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθούν από κάποιο «αντίμετρο». Διαφορετικά η αγορά λιανικής θα κλείσει, αντί να ανοίξει. 

Η εμπλοκή με τις Βρυξέλλες

Την ίδια άποψη έχουν και οι Βρυξέλλες. Στα τέλη Ιανουαρίου καταφτάνουν στην Αθήνα εκπρόσωποι της Ε.Ε., καθώς η συμφωνία για την επόμενη μεταμνημονιακή αξιολόγηση προβλέπει όλα τα εκκρεμμεί ενεργειακά θέματα να έχουν κλείσει μέχρι 31/1/2020. Η Κομισιόν ζητά εναλλακτικά μέτρα καθώς επιμένει ότι η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστήριου για τη πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή, την οποία συνδέει με το δεσμευτικό στοχο για μείωση μεριδίων της ΔΕΗ

Σε μια προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος η ελληνική πλευρά έχει παρουσιάσει στη Κομισιόν πρόταση που προβλέπει τη σύσταση ενός κοινοπρακτικού σχήματος από τις ενεργοβόρες βιομηχανίες της χώρας, προς τις οποίες η ΔΕΗ θα παρέχει μια ικανή ποσότητα ρεύματος, χωρίς όμως να προηγείται δημοπράτηση, όπως συνέβαινε με τα ΝΟΜΕ. Οι Βρυξέλλες επιμένουν να μπουν σε αυτό το σχήμα και ιδιώτες προμηθευτές, καθώς επίσης οι ποσότητες ρεύματος από τη ΔΕΗ να δημοπρατούνται, και να αφορούν παραγωγή τόσο από λιγνίτες, όσο και από υδροηλεκτρικά. Το χάσμα δεν έχει προς το παρόν γεφυρωθεί.

Παλαιότερα και με δεδομένο ότι ο στόχος για μείωση κάτω του 50% του μεριδίου της ΔΕΗ αποδεικνύεται ανέφικτος, η ελληνική πλευρά είχε προτείνει στις Βρυξέλλες να πέσει αυτό στα επίπεδα του 60%.

Σύμφωνα μάλιστα με τη τότε ερμηνεία, τα νέα αυξημένα από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και μετά, τιμολόγια της ΔΕΗ, θα μπορούσαν να δώσουν ένα περιθώριο χρόνου μερικών μηνών στην υπόλοιπη αγορά, προκειμένου να της αποσπάσει σημαντικά μερίδια, βοηθώντας στη πτώση του ποσοστού της στο 60%, γεγονός που με την σειρά του, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως μια επιπλέον επιχειρηματολογία στις διαπραγματεύσεις που θα έπονταν με τους θεσμούς. Ωστόσο, η πορεία της αγοράς δείχνει ότι τα μερίδια των ιδιωτών δεν αυξάνονται, προς όφελος της ΔΕΗ, ζήτημα με το οποίο η επιχείρηση θα βρεθεί αντιμέτωπη, πιθανώς και εντός των προσεχών εβδομάδων. 

Αγορά χρόνου

Η ελληνική πλευρά, ακριβώς επειδή η απόσταση με τις Βρυξέλλες παραμένει μεγάλη, επιδιώκει να αγοράσει χρόνο, παρατείνοντας τις διαπραγματεύσεις μέχρι και την αξιολόγηση του Ιουνίου.

Η άποψη που επικρατεί στο υπουργείο Ενέργειας είναι ότι, μέχρι τότε, θα έχουν δρομολογηθεί κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως η έναρξη της απολιγνιτοποίησης, οι αποκρατικοποιήσεις των δύο εταιρειών της ΔΕΠΑ που θα προκύψουν από τη διάσπαση (ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας), καθώς και διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η έναρξη του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Δηλαδή η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι η έμπρακτη υλοποίηση δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, μπορεί να διαμορφώσει ένα πιο ευνοϊκό κλίμα στις Βρυξέλλες απέναντι στο φάκελο ΔΕΗ. Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί το αν θα επιβεβαιωθούν αυτές οι εκτιμήσεις ή όχι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλλάζουν όλα στην ενέργεια το 2020, τι θα κερδίσει ο καταναλωτής

Κοσμογονία αναμένεται στην αγορά ενέργειας τον επόμενο χρόνο, με φυγή από το λιγνίτη, επιτάχυνση επενδύσεων στις Ανανεώσιμες και μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις. Έρχονται νέα προϊόντα για τους καταναλωτές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Η στρατηγική για την επόμενη ημέρα μετά την εξαγορά της Κωτσόβολος

Στόχος δεν είναι τόσο η επίτευξη εμπορικού κέρδους μέσω των πωλήσεων της Κωτσόβολος αλλά το «χτίσιμο» μιας ισχυρής και πολύπλευρης σχέσης με τους πελάτες. Το δίκτυο της Κωτσόβολος αριθμεί τα 94 καταστήματα ενώ διαθέτει πλήρως ανεπτυγμένα logistics.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έρχεται συμφωνία ΔΕΗ - βιομηχανιών για τα τιμολόγια του ρεύματος

Μέσα στην εβδομάδα η συμφωνία ΔΕΗ με Αλουμίνιο της Ελλάδος για τα τιμολόγια ρεύματος, ακολουθεί συνολικότερη συμφωνία με τη βιομηχανία. «Η ΔΕΗ θέλει να βοηθήσει τη βιομηχανία», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπό πίεση η ΔΕΗ από τα δικαιώματα CO2, στους καταναλωτές η επιβάρυνση

Το ράλι των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ θα μπορούσε να φέρει επιβαρύνσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στα αποτελέσματα της ΔΕΗ, η οποία σπεύδει να περάσει το λογαριασμό στους καταναλωτές.