Φώτο: ΑΠΕ

ΕΒΕΠ: Ζητά από τον πρωθυπουργό την άρση περιορισμών μεταξύ Πειραιά - Κίνας

Την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζητά το ΕΒΕΠ για την άρση εμπορικών και ναυτιλιακών περιορισμών μεταξύ Πειραιά και λιμένων της Κίνας, ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην ασιατική χώρα.

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει την επικείμενης επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα απέστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης, ζητείται η παρέμβασή του πρωθυπουργού για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, που να εξαιρεί από περιορισμούς και επιπλέον εισαγωγικά τέλη την αποστολή ναυτιλιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών σε λιμάνια της Κίνας, αποκλειστικά από το λιμάνι του Πειραιά και για αποστολές με «ειδικό προορισμό» που αφορά στα ποντοπόρα πλοία.

Στην επιστολή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημερώνει τον πρωθυπουργό για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίοι ομολογουμένως, έσπευσαν να ενεργήσουν και προσπαθούν να το επιλύσουν με τους ομόλογους τους. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ναυτιλιακές εταιρείες περιορίζονται δραστικά στο να στέλνουν ανταλλακτικά, εξοπλισμό και συνεργεία τοποθέτησής τους σε ελληνόκτητα πλοία, στα λιμάνια της Κίνας, μετά την εφαρμογή της νέας εγκυκλίου των αρχών της Κίνας (2019) 172 «Management Regulations for Ship Maintenance and Testing Service Suppliers».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημειώνει πως μια συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας κινέζικων και ελληνικών ναυπηγείων για δεξαμενισμό, επισκευές και "surveys" των πλοίων, που βρίσκονται στη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, σίγουρα θα ενίσχυε άμεσα το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας μάλιστα την υψηλή τεχνογνωσία μας και βεβαίως τις υφιστάμενες υποδομές μας.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κινέζικες επενδύσεις και η Ελλάδα είναι από τις πλέον σημαντικές χώρες στο 'δρόμο του μεταξιού', προτείνουμε με πρωτοβουλία σας, να συναφθεί μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, που να εξαιρεί από γραφειοκρατικούς περιορισμούς και επιπλέον εισαγωγικά τέλη την αποστολή ναυτιλιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών σε λιμάνια της Κίνας, αποκλειστικά και μόνο από το λιμάνι του Πειραιά. Πιστεύουμε ειλικρινά πως ένα τέτοιο βήμα, θα έχει θετικό αντίκτυπο σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας και θα λειτουργήσει προς όφελος και των δύο πλευρών» καταλήγει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Κορκίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Air Liquide και Sinopec για λύσεις κινητικότητας με υδρογόνο στην Κίνα

Παρουσία του Emmanuel Macron, και του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping, οι εταιρείες Air Liquide και η Sinopec υπέγραψαν, στο Πεκίνο, μνημόνιο συμφωνίας, για την επιτάχυνση της ανάπτυξης λύσεων κινητικότητας με υδρογόνο στην Κίνα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δάνειο 140 εκατ. ευρώ στον ΟΛΠ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων   

Πρόκειται για το μεγαλύτερο δάνειο που έχει χορηγήσει ποτέ η ΕΤΕπ για λιμενικά έργα στην Ελλάδα και θα στηρίξει μέρος από τις επενδύσεις συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Μεγάλη επιτυχία η συμφωνία Ε.Ε. - Κίνας για τα αγροτικά προϊόντα

Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Συμφωνία Γεωγραφικών Ενδείξεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας η οποία, εκτός των άλλων, προστατεύει 6 σημαντικά ελληνικά προϊόντα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ο ΟΛΠ στη Διεθνή Έκθεση Εισαγωγικού Εμπορίου στη Σαγκάη

Στο περίπτερο του οργανισμού στην έκθεση διανέμεται ενημερωτικό υλικό, προβάλλονται οι δραστηριότητες της εταιρείας και πραγματοποιούνται συναντήσεις και επισκέψεις από στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων.