ΓΔ: 825.02 0.95% Τζίρος: 57.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

ΕΒΕΠ: Ζητά από τον πρωθυπουργό την άρση περιορισμών μεταξύ Πειραιά - Κίνας

Την παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ζητά το ΕΒΕΠ για την άρση εμπορικών και ναυτιλιακών περιορισμών μεταξύ Πειραιά και λιμένων της Κίνας, ενόψει του ταξιδιού του πρωθυπουργού στην ασιατική χώρα.

Επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει την επικείμενης επίσημης επίσκεψης του στην Κίνα απέστειλε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βασίλης Κορκίδης, ζητείται η παρέμβασή του πρωθυπουργού για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, που να εξαιρεί από περιορισμούς και επιπλέον εισαγωγικά τέλη την αποστολή ναυτιλιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών σε λιμάνια της Κίνας, αποκλειστικά από το λιμάνι του Πειραιά και για αποστολές με «ειδικό προορισμό» που αφορά στα ποντοπόρα πλοία.

Στην επιστολή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ενημερώνει τον πρωθυπουργό για ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, το οποίο έχει γνωστοποιηθεί στους υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, οι οποίοι ομολογουμένως, έσπευσαν να ενεργήσουν και προσπαθούν να το επιλύσουν με τους ομόλογους τους. Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που συνεργάζονται με ναυτιλιακές εταιρείες περιορίζονται δραστικά στο να στέλνουν ανταλλακτικά, εξοπλισμό και συνεργεία τοποθέτησής τους σε ελληνόκτητα πλοία, στα λιμάνια της Κίνας, μετά την εφαρμογή της νέας εγκυκλίου των αρχών της Κίνας (2019) 172 «Management Regulations for Ship Maintenance and Testing Service Suppliers».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ σημειώνει πως μια συμφωνία αμοιβαίας συνεργασίας κινέζικων και ελληνικών ναυπηγείων για δεξαμενισμό, επισκευές και "surveys" των πλοίων, που βρίσκονται στη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, σίγουρα θα ενίσχυε άμεσα το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας, αξιοποιώντας μάλιστα την υψηλή τεχνογνωσία μας και βεβαίως τις υφιστάμενες υποδομές μας.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες κινέζικες επενδύσεις και η Ελλάδα είναι από τις πλέον σημαντικές χώρες στο 'δρόμο του μεταξιού', προτείνουμε με πρωτοβουλία σας, να συναφθεί μια διμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, που να εξαιρεί από γραφειοκρατικούς περιορισμούς και επιπλέον εισαγωγικά τέλη την αποστολή ναυτιλιακού εξοπλισμού και υπηρεσιών σε λιμάνια της Κίνας, αποκλειστικά και μόνο από το λιμάνι του Πειραιά. Πιστεύουμε ειλικρινά πως ένα τέτοιο βήμα, θα έχει θετικό αντίκτυπο σε επίπεδο οικονομικής διπλωματίας και θα λειτουργήσει προς όφελος και των δύο πλευρών» καταλήγει μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Κορκίδης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εμπορική «επίθεση» της ΔΕΗ με εκπτώσεις και νέο λογότυπο

Νέες εκπτώσεις και υπηρεσίες ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Γιώργος Στάσσης στην παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας της ΔΕΗ. Για success story έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία Air Liquide και Sinopec για λύσεις κινητικότητας με υδρογόνο στην Κίνα

Παρουσία του Emmanuel Macron, και του προέδρου της Κίνας, Xi Jinping, οι εταιρείες Air Liquide και η Sinopec υπέγραψαν, στο Πεκίνο, μνημόνιο συμφωνίας, για την επιτάχυνση της ανάπτυξης λύσεων κινητικότητας με υδρογόνο στην Κίνα.