ΓΔ: 914.77 0.35% Τζίρος: 85.45 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Divani Caravel

Ξενοδοχεία: Χάθηκε το 80% του τζίρου, τεράστιο έλλειμμα ρευστότητας

Μόνο ένα στα πέντε ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έμειναν ανοικτά το 2020. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο ζητά ενίσχυση ρευστότητας, καθώς τα μέτρα ως τώρα καλύπτουν μόνο το 1/3 των αναγκών.

Μειωμένος κατά 78% ήταν ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά εξαιτίας της δραματικής συρρίκνωσης της τουριστικής χρονιάς. Επίσης, τα ταμεία των ξενοδοχείων εμφανίζουν επιπλέον έλλειμμα ύψους 900 εκατ. ευρώ λόγω ανείσπρακτου τζίρου το 2020 αλλά και εξαιτίας της σημαντικής πτώσης που έχουν καταγράψει οι προκαταβολές για το 2021.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έρευνας του ΙΤΕΠ για τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία, ο κλάδος για να παραμείνει ισχυρός χρειάζεται να λάβει ενίσχυση της ρευστότητας, καθώς υπέστη καίρια πλήγματα την χρονιά που πέρασε. Μέχρι στιγμής πάντως τα χρηματοδοτικά εργαλεία έχουν καλύψει μόνο το 33% των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.

Χαρακτηριστικά σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, μόνο 1 από τα 5 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας κατάφεραν να μείνουν ανοιχτά φέτος σε σχέση με αυτά που λειτουργούσαν την ίδια περίοδο του 2019. Συγκεκριμένα, από τα 3.965 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας της χώρας, μετά το πρώτο lockdown επαναλειτούργησε το 59% αυτών (2.328 ξενοδοχεία) και από αυτά το 63% αναγκάστηκε να ξανακλείσει μέχρι το τέλος του 2020. Ανοιχτά παρέμειναν τον Δεκέμβριο του 2020 τελικά μόνον 863 ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας που αντιπροσωπεύουν το 22% του συνόλου.

Η μέση περίοδος λειτουργίας των εποχιακών ξενοδοχείων το 2020 συρρικνώθηκε στους 3,2 μήνες και των συνεχούς λειτουργίας στους 7 μήνες λόγω των έκτακτων συνθηκών που δημιουργήθηκαν. Είναι ενδεικτικό πως η μέση πληρότητα Ιουλίου - Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού περιορίστηκε στο 23,1%. Είναι χαρακτηριστικό πως οι συνολικές πωλήσεις δωματίων του τριμήνου Ιουλίου - Σεπτεμβρίου του 2020 ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες πωλήσεις μόνο του Σεπτεμβρίου του 2019.

Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2020 μειώθηκε κατά 78% σε σχέση με το 2019. Επιπλέον έλλειμμα 900 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα ταμεία των ξενοδοχείων λόγω ανείσπρακτου τζίρου του 2020 που φτάνει τα 278.365.800 αλλά και της συρρίκνωσης κατά 83,3% των προκαταβολών για το 2021.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου, κάλυψαν μέχρι στιγμής το 1/3 κατά μέσο όρο των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων. Τονίζεται ότι με την αρωγή των σχετικών προγραμμάτων στηρίχθηκε η απασχόληση σε όσα ξενοδοχεία κατάφεραν να λειτουργήσουν το 2020.

Αναφορικά με την εξέλιξη της νέας τουριστικής χρονιάς ο κ. Βασιλικός σημείωσε ότι το 2021 δεν σηκώνει προβλέψεις και εκτιμήσεις, καθώς υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, που θα διαμορφώσουν την εξέλιξη της. «Ούτε το 2022 θα ξυπνήσουμε και θα έχουμε τα νούμερα που επιτεύχθηκαν το 2019», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλικός, που δεν θέλησε να προβεί σε καμία εκτίμηση για την εξέλιξη της.

Όπως εξήγησε, φέτος δεν θα είναι μια χρονιά κανονικότητας, αφού και πάλι τα δεδομένα της χρονιάς θα τα θέσουν οι λοιμωξιολόγοι, αλλά και η εξέλιξη του εμβολιασμού. Πάντως ο κ. Βασιλικός έκανε λόγο και για θετικά σημάδια που θα δώσουν πόντους στον ελληνικό τουρισμό, μετά την επανεκίνηση της τουριστικής οικονομίας και αυτό έχει να κάνει με την φήμη που έχει αποκτήσει η Ελλάδα από την αντιμετώπιση του Covid 19 σημειώνοντας ότι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και στο επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άνοιξες και πάλι τις πόρτες του σήμερα το Sofitel Athens Airport

Το ξενοδοχείο έχει υιοθετήσει ενισχυμένα υγειονομικά πρωτόκολλα “Health First” και πιστοποίηση από την TÜV Hellas/TÜV Nord ενώ παράλληλα εφαρμόζει διεθνή πρωτόκολλα της Accor και προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την AXA.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στρατηγική συνεργασία Meliá και Zeus Hotels για τρία ξενοδοχεία

Η Zeus Hotels, διαχειρίζεται 6 ξενοδοχεία στην Κρήτη και στη Ρόδο, 4 και 5 αστέρων. Ανήκει στον Όμιλο Εταιριών Παπακαλιάτη, ο οποίος έχει 55 χρόνια εμπειρίας στη βιομηχανία του ελληνικού τουρισμού και ισχυρή παρουσία στον τομέα της φιλοξενίας.