Φωτο: Shutterstock

«Επιχείρηση Ρευστότητα»: Πώς απαντούν οι εταιρείες στην κρίση

Τα σχέδια συγκέντρωσης ρευστότητας που εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις για να μείνουν όρθιες στην κρίση και να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που θα προσφέρει η επόμενη ημέρα. Σε στήριξη από το κράτος προσβλέπουν οι «μικροί».

Στην δραστική ενίσχυση της ρευστότητας, με την δημιουργία μεγάλων «μαξιλαριών», προχωρούν μεγάλες αλλά και μικρότερες εταιρίες προκειμένου να ενδυναμώσουν τις αντοχές τους έως ότου αποκατασταθεί η ορατότητα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία.

Με τη ζήτηση να έχει καταρρεύσει σε ανήκουστα επίπεδα, το μέγα ζητούμενο για όλες τις επιχειρήσεις, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου, είναι να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου να μείνουν όρθιες, να επιβιώσουν, και να είναι παρούσες την επόμενη ημέρα. Ακόμα και εξαιρετικές εταιρίες, με εξαιρετικά προϊόντα ή υπηρεσίες και αποτελεσματική διοίκηση κινδυνεύουν με άμεσο επιχειρηματικό τέλος εάν δεν είναι προσεκτικές στη διαχείριση της ρευστότητάς τους και βρεθούν χωρίς επαρκή ρευστότητα.

Έτσι, οι εταιρίες ενισχύουν τα ρευστά διαθέσιμα με κάθε μέσο: παγώνουν μη απαραίτητες πληρωμές, μεταθέτουν επενδυτικά σχέδια και αγορές εξοπλισμού, περιστέλλουν λειτουργικές δαπάνες και προσφεύγουν στις τράπεζες προκειμένου να διευρύνουν τις γραμμές χρηματοδότησής τους. Παράλληλα, περιμένουν νέα εργαλεία ρευστότητας, όπως δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου αλλά και νέα ευρωπαϊκά εργαλεία ρευστότητας που δημιουργούνται για την ανακούφιση των επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ρευστότητα για να παραμείνουν όρθιες

Με τη δημιουργία αυξημένου ταμείου κύριος στόχος των εταιριών είναι να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την κρίση και στην περίπτωση που η επιστροφή στην κανονικότητα, ή έστω η μερική επιστροφή στην κανονικότητα, απαιτήσει πολύ περισσότερο χρόνο από όσο εκτιμάται τώρα. Με τις εκτιμήσεις των οργανισμών και των ξένων οίκων για το μέγεθος της ύφεσης στην Ελλάδα και αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη να εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις και μεγάλη αβεβαιότητα, ο επιχειρηματικός κόσμος θέλει να εξασφαλίσει την ρευστότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στο δυσμενές σενάριο για το μέγεθος της ύφεσης. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, εκτίμηση ότι το βασικό σενάριο, στην περίπτωση που η επαναλειτουργία της οικονομίας γίνει τις επόμενες εβδομάδες, είναι η ύφεση να διαμορφωθεί στο -4% ενώ μπορεί να φτάσει το -8% αν το lockdown επιμηκυνθεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, το οποίο προβλέπει ύφεση κοντά στο -5% αν η οικονομία επανέλθει σε λειτουργία σχετικά γρήγορα, και στο -10% αν υπάρξει νέα έξαρση της επιδημίας και καθυστέρηση στην επαναλειτουργία της οικονομίας.

Περισσότερο απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που εκτιμά την ύφεση από -6,2% έως -11,2% αλλά και ξένων οργανισμών και οίκων: το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση της τάξης του -10%, η S&P στο -9% ενώ η ιταλική τράπεζα UniCredit εκτίμησε την ύφεση στο -18,6%.

Πηγή: ΕΛΙΑΜΕΠ

Πηγή: ΕΛΙΑΜΕΠ

Στο πλαίσιο αυτό, οι εταιρίες θέλουν να έχουν υπερεπαρκή ρευστότητα ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν και να παραμείνουν βιώσιμες, ακόμα και αν επαληθευτούν τα πιο δυσμενή σενάρια.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες στάθηκαν αμέσως στο πλευρό των εταιρειών – πελατών τους με υγιή οικονομικά στοιχεία και νοικοκυρεμένους ισολογισμούς, παρέχοντας ιδιαίτερα αυξημένες γραμμές χρηματοδότησης.

Και στο βάθος... εξαγορές και άλλες ευκαιρίες

Και μπορεί η διασφάλιση της ρευστότητας ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν ακόμα και στα δυσμενή σενάρια για την εξέλιξη της οικονομίας να αποτελεί την κορυφαία προτεραιότητα για τις επιχειρήσεις ωστόσο η πρόσβαση σε αυξημένα μετρητά στοχεύει και στην εκμετάλλευση των πολλών ευκαιριών που πάντα δημιουργούν οι κρίσεις.

Μεγάλες εταιρίες, προχωρούν στην αγορά και αποθεματοποίηση πρώτων υλών εκμεταλλευόμενες τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται λόγω της κρίσης, ωστόσο ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο εξαγοράς, μόλις η ορατότητα αποκατασταθεί, εταιριών που ήδη βρίσκονταν σε πίεση, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα καταφέρουν να εξέλθουν όρθιες από την κρίση.

Ειδικά στην Ελλάδα, όπου η δεκαετής οικονομική κρίση οδήγησε πολλές εταιρίες σε οριακό σημείο, είναι βέβαιο ότι ένας μεγάλος αριθμός εταιριών με αδύναμα οικονομικά δεν θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν και τη νέα κρίση, που πυροδότησε η πανδημία. Πολλές αυτές ειδικά όσες δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση κ.α. θα αποτελέσουν στόχο εξαγοράς από ισχυρούς παίχτες, με πρόσβαση σε ρευστότητα και καλή σχέση με το τραπεζικό σύστημα λόγω καλής πιστωτικής συμπεριφοράς.

Επιπλέον φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια, ειδικά στον τομέα των ακινήτων και του τουρισμού που τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μεγάλη αύξηση επενδύσεων, που στηρίζονταν υπερβολικά στο δανεισμό είναι πιθανό να αλλάξουν χέρια βίαια σε πολύ χαμηλότερες αποτιμήσεις.  

Στην κρατική βοήθεια ελπίζουν οι μικρές επιχειρήσεις

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκονται εταιρείες που τα οικονομικά τους δεν ήταν στην καλύτερη κατάσταση, αποτέλεσμα της κρίσης στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, ή που μόλις είχαν αρχίσει να επουλώνουν τις πληγές των προηγουμένων ετών ή προχώρησαν σε φιλόδοξες, μεγάλες, επενδύσεις «ποντάροντας» στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

Ένας μεγάλος αριθμός εταιριών στη χώρα μας είναι μικρού και πολύ μικρού μεγέθους με φτωχά οικονομικά στοιχεία, περιορισμένη ή και καθόλου πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα και οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση. Μοναδική τους ελπίδα είναι η γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα και η κρατική βοήθεια, όπως τα δάνεια με την εγγύηση του κράτους.

Από τον Μάιο επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση θα έχουν τη δυνατότητα οι πληττόμενες επιχειρήσεις να λαμβάνουν δάνεια ύψους έως το 25% του τζίρου τους από τις τράπεζες προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους το επόμενο διάστημα παρά την κάθετη πτώση της ζήτησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο θεσμικό πλαίσιο για το «βουνό» των 230 δισ. ευρώ ιδιωτικού χρέους

Η μερίδα του λέοντος των οφειλών είναι προς την εφορία οι οποίες ανέρχονται σε 106 δισ. ευρώ και ακολουθούν οι οφειλές προς τράπεζες, ύψους περίπου 90 δισ. ευρώ, και 35 δισ. ευρώ προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αυστηρά προληπτικά μέτρα η επιστροφή των εργαζομένων από τις θερινές διακοπές

Εφταήμερη τηλεργασία και υποχρεωτικά τεστ περιλαμβάνουν τα μέτρα για τους εργαζομένους τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων που επιστρέφουν στην εργασία τους. Ποιες συναλλαγές δεν διενεργούνται στα τραπεζικά καταστήματα.