ΓΔ: 900.37 0.33% Τζίρος: 25.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:06:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο:R.E.D.S.

Ελλάκτωρ: Πρώτη «μάχη» μετόχων για το ακίνητο της REDS στη Ρουμανία

Στη γενική συνέλευση της REDS, την Παρασκευή, οι Ολλανδοί και άλλοι μέτοχοι θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους με τη διοίκηση Καλλιτσάντση, επιχειρώντας να μπλοκάρουν την πώληση μεγάλου οικοπέδου στη Ρουμανία.

Την Παρασκευή, οπότε και συνεχίζει η έκτακτη γενική συνέλευση της REDS με θέμα την πώληση ακινήτου που βρίσκεται στο κέντρο του Βουκουρεστίου, θα υπάρξει ο πρώτος γύρος της διαμάχης μεταξύ της διοίκησης του ομίλου Ελλάκτωρ και της ολλανδικής Reggeborgh Invest. Οι Ολλανδοί και μέτοχοι που συμπορεύονται, όπως ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της REDS Χρήστος Παναγιωτόπουλος (ελέγχει γύρω στο 11,5%), προσπαθούν να μπλοκάρουν την πώληση θεωρώντας πως δεν είναι συμφέρουσα για τον όμιλο.

Μάλιστα με αίτημα του κ. Παναγιωτόπουλου είχε αναβληθεί η λήψη απόφασης στις 4 Ιανουαρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η έκτακτη Γ.Σ. της REDS. Ο ίδιος μέτοχος βρίσκεται σε σκληρή διαμάχη με τη διοίκηση της REDS και της μητρικής Ελλάκτωρ εδώ και πολλούς μήνες, καθώς θεωρεί πως δεν έχουν γίνει σοβαρά βήματα αξιοποίησης των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων. «Με ποια φερεγγυότητα μεθοδεύει στο παρά πέντε την εκποίηση σημαντικών ακινήτων του ομίλου, όπως το μεγάλο οικόπεδο της REDS στο Βουκουρέστι, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ;», έλεγαν προ ημερών κύκλοι της Reggeborgh.

Στη γενική συνέλευση της Παρασκευής θα τεθεί προς έγκριση η πώληση του ακινήτου της ρουμανικής θυγατρικής Profit Construct SRL (έκτασης 7,974 τετραγωνικών μέτρων στην οδό Avalansei, αρ. 2, 4η Περιφέρεια, στο Βουκουρέστι), στην εταιρία «Vastint Romania S.R.L», έναντι 11,4 εκατ. ευρώ. Η Vastint Romania είναι θυγατρική του ομίλου Vastint που αποτελεί βραχίονα επενδύσεων σε ακίνητα της ελβετικής Interogo Holding. Η τελευταία ανήκει στο ίδρυμα του ιδρυτή της αλυσίδας καταστημάτων ΙΚΕΑ Ingvar Kamprad.

Η διοίκηση της REDS και του ομίλου Ελλάκτωρ υποστηρίζουν, όπως θα επαναλάβουν κατά τη διάρκεια της έκτακτης Γ.Σ., πως «η ως άνω πώληση του ακινήτου της Profit Construct SRL στην εταιρία Vastint Romania S.R.L, κρίνεται συμφέρουσα για την Εταιρία, λαμβάνοντας υπόψη Εκθέσεις Εκτίμησης του ως άνω ακινήτου που έχουν διενεργηθεί, αφενός από τον εκτιμητή Ion Anghel, FRICS, MA, η οποία εκτίμησε την αξία του ακινήτου στο ποσό των 6.886.000 ευρώ, αφετέρου από την ανεξάρτητη εταιρεία DELOITTE, η οποία εκτίμησε την αξία του ακινήτου στο ποσό των 6.400.000 ευρώ, ενώ στις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις της Profit Construct SRL οικονομικού έτους 2019 (31.12.2019), ως λογιστική αξία (IFRS amount) για το εν λόγω ακίνητο, έχει καταχωρηθεί το ποσό των πέντε εκατομμυρίων οχτακοσίων εξήντα επτά χιλιάδων οχτακοσίων πενήντα εννέα ευρώ (5.867.859,00€)».

Το ερώτημα είναι με ποιον τρόπο μπορεί τώρα ο κ. Παναγιωτόπουλος να μπλοκάρει εκ νέου τη λήψη απόφασης. Η νομοθεσία ορίζει πως «με αίτηση μετόχου ή μετόχων που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του καταβεβλημένου κεφαλαίου, ο πρόεδρος της συνέλευσης υποχρεούται να αναβάλει μία μόνο φορά τη λήψη αποφάσεων από τη γενική συνέλευση, τακτική ή έκτακτη, για όλα ή ορισμένα θέματα, ορίζοντας ημέρα συνέχισης της συνεδρίασης, αυτήν που ορίζεται στην αίτηση των μετόχων, η οποία όμως δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από είκοσι (20) ημέρες από τη χρονολογία της αναβολής». Συνεπώς για να υπάρξει δεύτερη αναβολή στη λήψη απόφασης για την πώληση του ακινήτου πρέπει να χρησιμοποιηθούν άλλα νομικά εργαλεία. 

Πρόσωπα που παρακολουθούν την υπόθεση δεν αποκλείουν να υπάρξει αναβολή με πρωτοβουλία της διοίκησης ενόψει και της έκτακτης Γ.Σ. της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου, ώστε να μην υπάρξει νέα λαβή για κριτική από τους Ολλανδούς.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αντεπίθεση ΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία για το 1,4 δισ. του μετρό

Τη χαμηλή βαθμολογία της στο διαγωνισμό για τη γραμμή 6 του μετρό στο Βουκουρέστι θα προσβάλλει με προσφυγή η κατασκευαστική. Υπό αμφισβήτηση η πρωτιά κοινοπραξίας με επικεφαλής κινεζική εταιρεία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα δώσει «μάχη» για να κρατήσει την Αττική Οδό

Σχεδόν τη μισή λειτουργική κερδοφορία φέρνει στον όμιλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ η Αττική Οδός, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό για την ΑΜΚ. Κρίσιμος για τον όμιλο ο διαγωνισμός για επέκταση της παραχώρησης μετά το 2024.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύριο αρχίζει η αύξηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Οι νέες ισορροπίες των μετόχων

Το χρονοδιάγραμμα από την αποκοπή του δικαιώματος ως την έναρξη διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών. Πώς θα αλλάξει η μετοχική σύνθεση με ενίσχυση της θέσης της Reggeborgh. Πού θα διατεθούν τα νέα κεφάλαια.