ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΔΕΔΔΗΕ
Φώτο: ΔΕΔΔΗΕ

Πάει πίσω ο διαγωνισμός για ΔΕΔΔΕΗ, στις 19 Φεβρουαρίου οι προσφορές

Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που μιλούσαν για παράταση του διαγωνισμού για τον ΔΕΔΔΗΕ μετά από αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Την παράταση του διαγωνισμού έως τη 19η Φεβρουαρίου για την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε η ΔΕΗ. 'Οπως έγραφε το Business Daily, το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό και γι’ αυτό ζητήθηκε από ενδιαφερόμενους να δοθεί επιπλέον χρόνος, από την αρχική καταληκτική ημερομηνία στις 29 Ιανουαρίου, ώστε να ετοιμάσουν τους φακέλους τους. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η 5η Φεβρουαρίου ορίζεται ως νέα προθεσμία για υποβολή ερωτήσεων, ενώ η 26η Φεβρουαρίου είναι η νέα προθεσμία για να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τα έγγραφα που πρέπει να συνοδεύουν την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 επενδυτικά σχήματα που απαρτίζονται κατά κύριο λόγο από εταιρείες και funds και έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδιες πηγές, οι σύμβουλοι της ΔΕΗ για τη συναλλαγή έχουν προσεγγίσει 70 πιθανούς επενδυτές από τους οποίους οι 19 ανταποκρίθηκαν θετικά, αριθμός που δεν έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν σε market test για ελληνική εταιρεία. Στους υποψήφιους επενδυτές που ανταποκρίθηκαν, με τους οποίους καθορίστηκαν συναντήσεις για διευκρινίσεις και πληροφορίες επί της διαδικασίας πώλησης, περιλαμβάνονται τόσο μεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς εταιρείες ηλεκτρισμού και διαχειριστές δικτύων όσο και διεθνείς χρηματο-οικονομικοί οίκοι.

Το υψηλό ενδιαφέρον σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αποδίδεται σε δύο παράγοντες: αφενός την ευνοϊκή διεθνή και εγχώρια συγκυρία (παρά την πανδημία ή και εξαιτίας της) και αφετέρου τις θετικές προοπτικές του κλάδου διαχείρισης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η αβεβαιότητα που συνδέεται με την πανδημία αλλά και το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων διεθνώς έχουν καταστήσει τους κλάδους των δικτύων, που λειτουργούν σε καθεστώς εγγυημένων αποδόσεων, ιδιαίτερα ελκυστικούς. Το ενδιαφέρον για εξαγορές και συγχωνεύσεις στη συγκεκριμένη αγορά είναι αυξημένο με αποτέλεσμα την ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των δυνητικών αγοραστών και την αναμενόμενη αύξηση των αποτιμήσεων για τους πωλητές. Πρόσθετο στοιχείο για τη χώρα μας αποτελεί η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, γεγονός που αντανακλά τη βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.

Στην επόμενη φάση θα προκριθούν όσοι πληρούν τα τεχνικά, χρηματοοικονομικά και νομικά κριτήρια που έχουν τεθεί και θα κληθούν να υποβάλουν δεσμευτική προσφορά, εκτιμάται ως το τέλος Ιουνίου. Η ΔΕΗ σχεδιάζει να αξιοποιήσει τα έσοδα από την πώληση του 49 % των μετοχών του ΔΕΔΔΗΕ για την απομείωση του χρέους της (ήταν 3,9 δισεκ. ευρώ στις 30 Σεπτεμβρίου) αλλά και για την χρηματοδότηση των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ το παραγωγικό δυναμικό ΑΠΕ προβλέπεται να αυξηθεί σε 1,5 γιγαβάτ το 2023 από 200 μεγαβάτ πέρυσι. Το χρέος της επιχείρησης την ίδια χρονιά (2023) προβλέπεται να περιοριστεί στο τριπλάσιο των λειτουργικών κερδών ενώ το 2019 η ΔΕΗ χρωστούσε 11 φορές τα λειτουργικά της κέρδη.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΔΔΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην αυστραλιανή Macquarie το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, στα 2,1 δισ. η αποτίμηση

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε διάστημα οκτώ μηνών, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη, από πλευράς τιμήματος, ιδιωτικοποίηση που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Ξεπέρασε τις προσδοκίες το τίμημα.