ΓΔ: 792.38 0.63% Τζίρος: 84.54 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΣΒΕΘ-ΣΕΒ

Διαδικτυακή εκδήλωση για χωροταξία και αδειοδότηση από ΣΕΒ και ΣΒΕΘ

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ειδικών θεμάτων και τοπικών προβλημάτων, ενώ σε αυτή συμμετείχαν κορυφαία στελέχη των δύο Συνδέσμων.

Οι πρόσφατες αλλαγές και οι κανονιστικές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν σε θέματα χωροταξίας και αδειοδοτήσεων, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της χωροταξικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, ήταν στο επίκεντρο της διαδικτυακής ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και ο ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών, την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου.

Ο Νόμος 4759/2020 «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά προς ένα συνεκτικό και σύγχρονο πλαίσιο κανόνων για την οργάνωση των δραστηριοτήτων στον χώρο και τη βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε η κα Έλενα Καματέρη, Γενική Διευθύντρια του Συνδέσμου, που συντόνισε και την εκδήλωση.

Στη σύντομη τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Αχιλλέας Νταβέλης, αφού ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές, τόνισε πως «η χάραξη και υλοποίηση μίας χωροταξικής πολιτικής που ενσωματώνει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τομέα της μεταποίησης είναι σημαίνουσας σημασίας. Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο πρέπει να στηρίζεται στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε Περιφέρειας, µέσω του περιφερειακού σχεδιασμού».

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, τόνισε πως «Ζητούμενο όλων μας είναι η Ελλάδα να φιλοξενεί παραγωγικές επενδύσεις σε οργανωμένους, λειτουργικούς και ασφαλείς τόπους εγκατάστασης. Οι πρόσφατες αλλαγές στη χωροταξία και τις αδειοδοτήσεις στη μεταποίηση διευκολύνουν το στόχο αυτό. Η επικαιροποίηση των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, η εκκίνηση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και η αναθεώρηση του περιφερειακού  χωροταξικού είναι μερικά από τα κρίσιμα επόμενα βήματα».  

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο Senior Advisor του Τομέα Επιχειρηματικού περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του ΣΕΒ, κ. Ιωάννης Λαϊνάς, ο οποίος ανέλυσε τις νέες ρυθμίσεις του ν.4759/2020 για την εκτός σχεδίου δόμησης και τους οργανωμένους  υποδοχείς μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ο κος Λαϊνάς επεσήμανε επιπλέον τις αλλαγές στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό για τα βιομηχανικά κτίρια, καθώς και τις εξελίξεις που σημειώθηκαν μέσω πρόσφατων Υπουργικών Αποφάσεων στο θεσμικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων (ΚΥΑ Αριθμ. οικ. 92108/1045/Φ.15 για την κατάργηση των οχλήσεων) και στις νέες δυνατότητες  οργάνωσης και ανάπτυξης των μεγάλων μεταποιητικών μονάδων μέσω του θεσμού των Επιχειρηματικών Πάρκων (ΚΥΑ Αριθμ. Φ/Α.15/3/οικ.112239/1270 για το ΕΠΜΜΜ). 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση ειδικών θεμάτων και τοπικών προβλημάτων αναφορικά με τα ζητήματα εφαρμογής του αναθεωρημένου Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Θεσσαλίας, υπό το πρίσμα του Ν. 4759/2020 και των ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης στην οποία τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ (Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας,) κα Αννα Γιαννιού και κ. Χρήστος Κουτάκος. Αναφερόμενοι στο στρατηγικό χωρικό σχεδιασμό, σημείωσαν πως «το αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Θεσσαλίας δίνει τις κατευθύνσεις για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας της Θεσσαλίας μέσα από την χωρική οργάνωση τις βιομηχανίας του εμπορίου και την υλοποίηση των απαραίτητων υποδομών. Η ολοκλήρωση του σχεδιασμού απαιτεί την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού σχεδιασμού μέσα από την εκπόνηση των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων που θα καθορίσουν τις επιτρεπόμενες ή μη χρήσεις γης».

Στην ημερίδα συμμετείχαν πλήθος σημαντικών εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, στελέχη επιχειρήσεων ενώ στο τέλος της εκδήλωσης υπήρξε η  δυνατότητα ερωτήσεων και συζήτησης με τους ομιλητές την οποία και συντόνισε ο κ. Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής, Τομέας Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών του  ΣΕΒ. Η πλειονότητα των παρεμβάσεων ανέδειξε την ανάγκη σταδιακής ενεργοποίησης του συνόλου των νεότερων προβλέψεων του ν.4759/2020, την έκδοση της προβλεπόμενης δευτερεύουσας νομοθεσίας καθώς και την επίσπευση της επικαιροποίησης του παρωχημένου ρυθμιστικού-τοπικού σχεδιασμού, ιδίως σε περιοχές με ειδικά καθεστώτα, προκειμένου η επιχειρηματική κοινότητα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα συσσωρευμένα προβλήματα των χωρικών πολιτικών του παρελθόντος. Επίσης ανάδειξε προβλήματα όπως αυτά που δημιουργεί για τις επιχειρήσεις το καθεστώς χαρακτηρισμού Αγροτικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας.

Την ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση, που συνδιοργάνωσαν ο ΣΘΕΒ με τον ΣΕΒ, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της επιχείρησης LOGON A.E. – Συστήματα πληροφορικής.

Οι δύο φορείς θα συνεχίσουν την εποικοδομητική τους συνεργασία με στόχο την ενημέρωση των επιχειρήσεων μελών τους για θέματα που αφορούν το ρυθμιστικό πλαίσιο, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη διευκόλυνση επενδύσεων.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διεθνές Ψηφιακό Συνέδριο ΣΕΒ και Endeavor: «Καινοτόμοι Έλληνες»

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας οι νεοφυείς ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν ευκαιρίες, να συνεργαστούν με κορυφαίες εταιρείες, να εξερευνήσουν νέες αγορές και να αναπτυχθούν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: Πρακτικός οδηγός για τη διαχείριση των cookies από επιχειρήσεις

Ο Οδηγός απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις και στόχος του είναι να βοηθήσει ως προς τη σωστή χρήση και διαχείριση των cookies, που είναι βασική προϋπόθεση για τη νόμιμη επεξεργασία των ψηφιακών δεδομένων, προσωπικών και μη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΣΕΒ: Στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων με κριτήριο τη μεταβολή μισθών και τζίρου

«Ναι» στα μέτρα στήριξης σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις λέει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών με κριτήριο όμως τη μεταβολή των μισθών και του τζίρου που έχουν υποστεί.