Φώτο: Shutterstock

Επένδυση Diversa για βιομάζα στη Ζάμπια

Συμφωνητικό χρηματοδότησης με την εταιρεία Eucalyptus Holding Ltd, υπέγραψε η Diversa. Η εταιρεία έχει αναλάβει τη διερεύνηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, με αντάλλαγμα το 35% σε SPV που θα κάνει επένδυση στη Ζάμπια.

Σε συμφωνία με την εταιρεία Eucalyptus Holding Ltd, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αγροτικής καλλιέργειας ευκαλύπτων, με στόχο την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα, ήρθε η Diversa, υπογράφοντας συμφωνητικό χρηματοδότησης.

Την εξέλιξη αυτή γνωστοποίησε στο χρηματιστήριο, ενώ, ταυτόχρονα, ανακοίνωσε ότι απέσυρε το ενδιαφέρον για την εξαγορά της CobaltAir.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της εταιρείας

«Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της εταιρείας Diversa και την υλοποίηση συμμετοχών σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις των μετόχων της εταιρείας, η Diversa διερευνά συμμετοχές σε τομείς στρατηγικού χαρακτήρα, με σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια.

Η Διοίκηση της εταιρείας εντόπισε δυνατότητα συμμετοχής της εταιρείας σε μία νέα εταιρεία, η οποία θα δραστηριοποιηθεί στον τομέα της καλλιέργειας ευκαλύπτων και της πράσινης ενέργειας και ειδικότερα στην παραγωγή βιομάζας, βιοκαυσίμων αλλά και εμπορίας δικαιωμάτων διοξειδίου του άνθρακα (CO2), στη χώρα της Ζάμπια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ της εταιρείας της 24/10/2019, η εταιρεία Diversa ΑΕΒΕ υπέγραψε συμφωνητικό χρηματοδότησης με την εταιρεία Eucalyptus Holding Ltd, με έδρα το Λονδίνο, 1 Empire Mews, H.W.S., SW16 2BF, UK, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της αγροτικής καλλιέργειας ευκαλύπτων, με στόχο την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων και την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα. Η συμφωνία αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας σε εταιρεία ειδικού σκοπού (S.P.V.) στη χώρα της Ζάμπια, η οποία θα αποκτήσει γη για την καλλιέργεια ευκαλύπτων σε έκταση 5.000 εκταρίων. Το συνολικό ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Η εμπλοκή της Diversa συνίσταται στην εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης του 95% της συνολικής επένδυσης με ευνοϊκούς όρους, ύψους 60 εκατ. ευρώ, εντός 4 μηνών. Διευκρινίζεται ότι η Diversa έχει αναλάβει τη διερεύνηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, η οποία θα κατευθυνθεί απευθείας στην εταιρεία που θα υλοποιήσει την επένδυση. Η επιτυχής υλοποίηση της χρηματοδότησης θα αποφέρει τη συμμετοχή της Diversa στην εν λόγω εταιρεία ειδικού σκοπού με ποσοστό 35%.

Με τον τρόπο αυτό, η Diversa επιδιώκει να υλοποιήσει μία σημαντική συμμετοχή, χωρίς να προβεί σε εκταμιεύσεις, αλλά αξιοποιώντας το θετικό επενδυτικό κλίμα για ενεργειακές επενδύσεις στη χώρα της Ζάμπια.

Η περίοδος για την υλοποίηση της συμφωνίας είναι 4 μήνες.

Επιπλέον, η Diversa ανακοινώνει, σε συνέχεια προηγούμενης σχετικής ανακοίνωσης, ότι η διερεύνηση της περίπτωσης εξαγοράς της αεροπορικής εταιρείας CobaltAir LTD με έδρα την Κύπρο δεν απέδωσε συμφέρουσες συνθήκες για την εταιρεία και ως εκ τούτου η Diversa απέσυρε το ενδιαφέρον της».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναβαθμίζει σε "Β" τη ΔΕΗ η S&P, «βλέπει» οικονομική βελτίωση

Ο οίκος αξιολόγησης σημείωσε πως η αναβάθμιση αντικατροπτίζει την προσδοκία πως έχει αλλάξει η ανταγωνιστικότητα της ΔΕΗ μειώνοντας τις ανησυχίες για τη ρευστότητα και την βιωσιμότητά της.
TERNA, Energeiaki
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Αυξημένα κέρδη, ικανοποιητική επάρκεια κεφαλαίων

Παρά την υφιστάμενη οικονομική κρίση, ο όμιλος υλοποιεί το επενδυτικό του πρόγραμμα, δημιουργώντας συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα και το εξωτερικό.