ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Έγκριση επένδυσης 600 εκατ. της Eunice σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη

Όπως αναφέρει η εταιρεία στόχος της είναι να ξεκινήσει η κατασκευή των δύο μονάδων εντός του τρέχοντος έτους και η λειτουργίας τους από το 2022.

Ανοίγει ο δρόμος για την υλοποίηση των μονάδων αποθήκευσης ενέργειας της Eunice Energy Group (EEG) στην Πτολεμαΐδα και τη Μεγαλόπολη, συνολικού ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, καθώς εγκρίθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας οι άδειες παραγωγής για τα δύο έργα.

Ο προγραμματισμός του ομίλου για τους δύο σταθμούς προβλέπει την έναρξη κατασκευή τους εντός του 2021 και έναρξη λειτουργίας από το 2022, εφόσον ολοκληρωθούν εγκαίρως οι απαιτούμενες εγκρίσεις όρων περιβαλλοντικών αδειών, όρων σύνδεσης και κατασκευαστικών αδειών. Πρόκειται για μονάδες δυναμικότητας 250 MW η κάθε μία οι οποίες, όπως επισημαίνει ο όμιλος συμβάλλουν στην ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο, αυξάνοντας τη δυνατότητα για συμμετοχή στην περιφερειακή και ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και ταυτόχρονα υπηρετούν τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) που προβλέπουν αύξηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οι μονάδες αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν βασική προϋπόθεση για την ασφαλή και οικονομική ανάπτυξη της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, καθώς και την υποστήριξη της ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας της χώρας.

Η Eunice υπογραμμίζει πως τα έργα συνδέονται με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών και εξασφαλίζουν τη βέλτιστη χρήση των υφισταμένων δικτύων Υψηλής Τάσης των περιοχών. Οι μονάδες αποθήκευσης θα αξιοποιούν την τεχνολογία των ιόντων λιθίου, ενώ οι μπαταρίες και άλλα υποσυστήματα θα παράγονται στη χώρα μας. 

Σημειώνεται ότι το έργο της Πτολεμαΐδας συμπεριλήφθηκε το Νοέμβριο του 2020 στη νέα έκδοση του Δεκαετούς Πλάνου Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Δικτύων ενώ από το Δεκέμβριο αποτελεί υποψήφιο έργο για συμπερίληψη στην λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2021.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mytilineos, Vaggelis Mytilineos, Skrekas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία ο νέος σταθμός ηλεκτρικής ενέργειας της Mytilineos

Η εταιρεία παρέλαβε υπερσύγχρονο αεριοστρόβιλο της General Electric. Για σπουδαία επένδυση έκανε λόγο ο ΥΠΕΝ κ. Σκρέκας. Η μονάδα θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει το 50% της ενεργειακής ζήτησης που σήμερα προέρχεται από λιγνίτη.
ΔΕΔΔΗΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υπεγράφη σήμερα η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον ΔΕΔΔΗΕ

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν, καθώς και για το πνεύμα συνεργασίας και τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τα διάφορα θέματα η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μεγάλη αναπροσαρμογή τιμής στόχου για τη Mytilineos από Alpha Finance

Κατά 32% αυξάνει την τιμή στόχο η χρηματιστηριακή, στα 20,12 ευρώ, τονίζοντας τα οφέλη που θα έχει η Mytilineos από τη μετεξέλιξη σε ολοκληρωμένο πάροχο ενέργειας με συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα κατά 51%.