ΓΔ: 901.15 -0.43% Τζίρος: 57.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
elvalhalcor-alouminio-elval
Φώτο: ELVALHALCOR

Στην τελική ευθεία ο όμιλος Viohalco για το placement της ElvalHalcor

Η μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Viohalco στην ElvalHalcor θα επιτρέψει τη συμμετοχή της στον δείκτη FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι νέες ισορροπίες στη μετοχική σύνθεση και τη διοίκηση του ομίλου.

Σε εξαιρετικό momentum, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε χρηματιστηριακό επίπεδο βρίσκεται, ο όμιλος Viohalco, ο μεγαλύτερος βιομηχανικός οργανισμός της χώρας με τις δεκάδες θυγατρικές, τους χιλιάδες εργαζόμενους και τα 28 εργοστάσια σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με τις εσωτερικές ισορροπίες να έχουν αποκατασταθεί πλήρως, ύστερα και από τις αλλαγές που έλαβαν χώρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο όμιλος βρίσκεται πλέον σε τροχιά εξωστρέφειας σε όλα τα επίπεδα.

Ανάληψη έργων παγκόσμιου βεληνεκούς που αναβαθμίζουν το προφίλ του διεθνώς, απαλλαγή της ElvalHalcor από τους δασμούς που επιβάλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές φύλλων αλουμινίου, είσοδος της μητρικής στους δείκτες Stoxx, αλλά και ανθεκτικά αποτελέσματα, συνθέτουν την εικόνα των θετικών εξελίξεων για τον όμιλο. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, το management εξετάζει όλες τις δυνατότητες που θα συμβάλουν στην περαιτέρω διεθνοποίηση του ομίλου, στην ισχυροποίηση του brand και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων που θα δώσουν ισχυρή επιχειρηματική ώθηση, σε μια ιδιαιτέρως κομβική διεθνώς περίοδο.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του BusinessDaily, επίκειται τις αμέσως επόμενες ημέρες placement για τη διάθεση έως και 10% των μετοχών της ElvalHalcor σε διεθνείς επενδυτές. Το placement προγραμματιζόταν να γίνει έως τέλη Μαρτίου, όμως δεν είναι σίγουρο ότι θα τελεσφορήσει η προσπάθεια, οπότε ενδέχεται να μεταφερθεί στο πρώτο 15ήμερο του Απριλίου.

Στόχος είναι η αύξηση των μετοχών σε ελεύθερη διασπορά (free float) της ElvalHalcor, που θα ανοίξει και τον δρόμο για την εισαγωγή της μετοχής στον FTSE 25, άρα θα αυξήσει και την αγαγνωρισιμότητα του ομίλου, ελκύοντας περαιτέρω επενδυτικά κεφάλαια. Η διοίκηση κρίνει ότι η συγκυρία είναι ιδανική, όπως άλλωστε μαρτυρούν οι τελευταίες εξελίξεις με τις θεαματικές υπερκαλύψεις των ομολόγων των ΔΕΗ και Motor Oil.

Άλλωστε, η ElvalHalcor με κεφαλαιοποίηση 885 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στη 18η θέση της κατάταξης στο Χ.Α., ξεπερνώντας πολλές εταιρείες του Large Cap όπως ΕΥΔΑΠ, Σαράντης, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Πειραιώς Financial, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, ΕΧΑΕ και Fourlis.

Όμως, ο σκόπελος του περιορισμένου free float είναι μεγάλος, καθώς ο όμιλος Viohalco ελέγχει το 91,44% των μετοχών, οπότε στόχος είναι μέσω του placement να μειωθεί το ποσοστό της μητρικής. Χθες η μετοχή της ElvalHalcor έκλεισε στα 2,36 ευρώ με άνοδο 5,36%, ενώ τη Δευτέρα είχε κάνει ράλι +10,34%. Τα 2,36 ευρώ είναι ιστορικά υψηλά για τη μετοχή, μετά την ένωση των Ελβάλ και Χαλκόρ σε μία εταιρική οντότητα προ 4ετίας.

Το ελάχιστο όριο συμμετοχής σε δείκτες FTSE είναι η διασπορά να κυμαίνεται από 15% και άνω. Αν η ElvalHalcor θέλει να προλάβει την επόμενη αναθεώρηση του Μαΐου, τότε το placement θα πρέπει να γίνει έως τα τέλη Μαρτίου, ήτοι μέσα στις επόμενες πέντε συνεδριάσεις του μήνα. Η εξαμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του Απρίλιου με βάση τα στοιχεία όπως είχαν διαμορφωθεί την τελευταία ημέρα του Μαρτίου.

Υψηλά 7ετίας για τη Viohalco

Σημειώνεται ότι η μετοχή της μητρικής Viohalco χθες έκανε ράλι σε ποσοστό +8,07% με όγκο πάνω από 400 χιλ. τεμάχια, κλείνοντας στα 4,82 ευρώ που είναι νέα υψηλά 7ετίας, καθώς υψηλότερα είχε να βρεθεί από τις 20 Μαρτίου 2014. Ο τίτλος κερδίζει 19,25% από την αρχή του 2021.

Στις 22 Μαρτίου, εξάλλου, η μετοχή της Viohalco έλαβε ώθηση από την ένταξη στους δείκτες Stoxx Developed and Emerging Markets Total Market, Stoxx Emerging Markets Total Market, Stoxx Eastern Europe Total Market και Stoxx All Europe Total Market.

Εξαιρετική εικόνα έχει και η έτερη εισηγμένη του ομίλου, Cenergy Holdings, που χθες ενισχύθηκε κατά 9,66% με κλείσιμο στα 2,44 ευρώ, που επίσης είναι ιστορικά υψηλά από τότε που ενώθηκαν υπό κοινή «ομπρέλα» οι Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου.

Η Cenergy Holdings αποτιμάται πλέον στα 464 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στην 24η θέση της κατάταξης στο σύνολο του Χ.Α. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών, είναι το επόμενο… blue chip που μπορεί να έχει εντυπωσιακή πορεία, μέσω μπαράζ έργων στο εξωτερικό, πρωτίστως από την πλευρά των Ελληνικών Καλωδίων. Θυμίζουμε ότι στο πρόσφατο παρελθόν η Cenergy Holdings ήταν μέλος του FTSE 25 ενώ δεν αποκλείεται στην προσεχή αναθεώρηση να εισαχθεί εκ νέου. Η μετοχή της Cenergy Holdings κερδίζει 41% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Οι νέες ισορροπίες στη μετοχική σύνθεση της Viohalco

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Ευάγγελος Στασινόπουλος –βασικός μέτοχος μαζί με τον αδερφό του Νίκο- διέθεσε ποσοστό 18,99% των μετοχών της Viohalco στο Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού & Πολιτιστικού Έργου (Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ). Το γενικό πρόσταγμα στο Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ έχει ο κ. Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος, γιος του Νίκου Στασινόπουλου, έχοντας και την εξουσία να ασκεί κατά την κρίση του τα δικαιώματα ψήφου που συνδέονται με τις μετοχές της Viohalco που κατέχει το Ίδρυμα.

Τον Νοέμβριο, ο Ιπποκράτης Ιωάννης Στασινόπουλος ανέλαβε καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου στη Viohalco. Πρόσφατα, στις 4 Μαρτίου, στο Ίδρυμα ΚΙΚΠΕ μεταβιβάστηκε το 4,27% των μετοχών της Viohalco από τον Ευ. Στασινόπουλο, ο οποίος μείωσε τη συμμετοχή του κάτω από το 20%, ενώ αντίστοιχα αυξήθηκε σε 23,25% το ποσοστό του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ και σε 27,92% το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων του Ιπποκράτη Ιωάννη Στασινόπουλου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Άντεξε στην πανδημία και «ποντάρει» στην ανάκαμψη

Περιόρισε στο ελάχιστο τις απώλειες τζίρου το 2020 η ElvalHalcor και προσβλέπει τώρα στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Μεγάλου ατού η επένδυση στην πλέον σύγχρονη μονάδα προϊόντων έλασης αλουμινίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcοr: Νέες επενδύσεις 100 εκατ. για ισχυρότερη διεθνή θέση

Αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας στα Οινόφυτα από 350 σε 520 χιλιάδες τόνους ετησίως, καθώς η ζήτηση για εξειδικευμένα προϊόντα αλουμινίου αυξάνεται με καλπάζοντες ρυθμούς παγκόσμια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Engineers of tomorrow»: Η ELVAL ανοίγει τον δρόμο σε νέους μηχανικούς

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν συνολικά 12 νέοι και νέες μηχανικοί, οι οποίοι θα εργασθούν για 12 μήνες στις εγκαταστάσεις της Elval στα Οινόφυτα Βοιωτίας με προοπτικές πλήρους απασχόλησής τους μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης.
ElvalHalcor
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ElvalHalcor: Mε 9 βραβεία στα Manufacturing Excellence Awards 2021

«Η ElvalHalcor πρωτοπορεί παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και βιώσιμες λύσεις χαλκού και αλουμινίου που ανταποκρίνονται στις υψηλές απαιτήσεις των πελατών της σε ποιότητα», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής, κ. Σπ. Κοκκόλης.