ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Neuropublic
Φώτο: Neuropublic

Η ελληνική εταιρεία που φέρνει την τεχνολογία στον χώρο της γεωργίας

Μέτοχος με ποσοστό 5% η Τρ. Πειραιώς στη Neuropublic, την εταιρεία Πληροφορικής και Τεχνολογίας που έχει δημιουργήσει την ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ για τους αγρότες.

Άνοιγμα στον ψηφιακό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα της χώρας έκανε η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της απόκτησης μειοψηφικού πακέτου 5% της Neuropublic ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση της εμπορικής συνεργασίας της με την εταιρεία, στοχεύοντας στην παροχή πακέτων υπηρεσιών, που σχετίζονται με την ενσωμάτωση μεθοδολογιών ευφυούς γεωργίας στο χωράφι.
 
Όπως έγινε γνωστό αυτή την εβδομάδα, η τράπεζα χρηματοδοτεί το επενδυτικό πλάνο της Neuropublic, με σκοπό τη συνεχιζόμενη κατασκευή και ανάπτυξη της τεχνολογικής και επιχειρησιακής υποδομής ευφυούς γεωργίας σε όλη την ελληνική επικράτεια, καθώς και την επέκτασή της σε άλλες χώρες.

Ποια είναι η Neuropublic

Πρόκειται για μία εταιρεία Πληροφορικής και Τεχνολογίας που ιδρύθηκε το 2003 στον Πειραιά και εξειδικεύεται στην ανάπτυξη  πληροφοριακών συστημάτων και εφαρμογών υψηλών απαιτήσεων σε Web και Cloud περιβάλλον. Η εταιρεία που μετράει πλέον 800.000 τελικούς πελάτες και απασχολεί 102 εργαζόμενους παρουσιάζοντας επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ, έχει δημιουργήσει την πρώτη και μοναδική υποδομή μεγάλης κλίμακας Διαδικτύου των Πραγμάτων στην Ελλάδα, με χιλιάδες ασύρματους αισθητήρες δικής της σχεδίασης και κατασκευής εγκατεστημένους στην αγροτική γη.

Διαθέτει ένα ιδιόκτητο κτήριο γραφείων 1700 m2 στον Πειραιά και υποκατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Στο κτήριο γραφείων της στον Πειραιά στεγάζεται επίσης ένα Data Center, μέσω του οποίου η εταιρεία παρέχει Cloud υπηρεσίες.

Ποιες οι καινοτομίες της στη γεωργία

Η εταιρεία υλοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών υπηρεσιών GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα σε αγρότες, ομάδες παραγωγών, συνεταιριστικές οργανώσεις και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της αγροτικής οικονομίας να εκμεταλλευτούν την τεχνολογία και τις ψηφιακές υπηρεσίες, για να βελτιώσουν την απόδοση της παραγωγής τους και να επιτύχουν τη μείωση δαπανών και εξόδων παραγωγής.

Επίσης ανέπτυξε και υλοποίησε για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πληροφοριακά συστήματα, συμμετέχοντας ενεργά στην αναβάθμιση της διαφάνειας και των ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου σε σχέση με την Αγροτική Παραγωγή.

GAIA SENSE - Τεχνολογική πλατφόρμα ευφυούς γεωργίας

To σύστημα gaia sense αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα ευφυούς γεωργίας ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ελληνικής αλλά και μεσογειακής γεωργίας. Αποτελεί εργαλείο συλλογής και επεξεργασίας ψηφιακών δεδομένων για το έδαφος, το νερό, την ατμόσφαιρα και το φυτό της κάθε καλλιέργειας. Ενισχύει και υποστηρίζει την επιστημονική γνώση στον αγροτικό τομέα και τη δυνατότητα παροχής συμβουλών ακριβείας για την αγροτική παραγωγή. Διαχειρίζεται σε ένα ενιαίο περιβάλλον διαφορετικά δεδομένα για διαφορετικές καλλιέργειες, με διαφορετικά τοπικά χαρακτηριστικά και υποστηρίζεται από ένα πανελλαδικό ιδιωτικό δίκτυο τηλεμετρικών σταθμών που λειτουργούν χωρίς οικονομική επιβάρυνση των παραγωγών. Τα τελευταία δύο χρόνια έχει αναπτυχθεί στην ελληνική επικράτεια και παρέχει πληροφόρηση για ένδεκα διαφορετικά είδη καλλιεργειών ενώ συνεχώς προστίθενται καινούργιες. 

Συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕ

Από το 2006, αναπτύσσει και συντηρεί πληροφοριακά συστήματα πληρωμών για τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στο τέλος του 2020 έληξε η μεταξύ τους σύμβαση γεγονός που οδήγησε σε ένταση ανάμεσα στα δύο μέρη καθώς η εταιρεία σταμάτησε να υποστηρίζει τα αιτήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ωστόσο μέσα στον Μάρτιο αποφασίστηκε η εκ νέου έναρξη της συνεργασίας τους ώστε να προχωρήσουν και οι πληρωμές σε αγροτικούς παραγωγούς που είχαν «παγώσει».

Εργολάβος και για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος

Η εταιρεία αποτελεί μία από τις ελάχιστες ελληνικές εταιρείες που συμβάλλονται ως εργολάβοι με την ESA από το 2007 έως και σήμερα. Για την ESA η Neuropublic δημιούργησε το NeuroCode, μία τεχνολογία που επιτρέπει την αυτόματη σύνδεση κωδίκων που παράγονται από διαφορετικά εργαλεία μοντελοποίησης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

megalou-peiraiws
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Αισιοδοξία για το μέλλον της τράπεζας και της οικονομίας

Ο διευθύνων σύμβουλος της Τρ. Πειραιώς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς τονίζοντας το ενδιαφέρον που έδειξαν Έλληνες και ξένοι επενδυτές.