ΓΔ: 1452.24 0.26% Τζίρος: 101.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:24:59 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μόνο την Αλβανία περνάει η Ελλάδα στη χρηματοδότηση των startup

Σε διεθνή έρευνα για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών φαίνεται ότι η Ελλάδα είχε το 2020 την 31η θέση ανάμεσα σε 32 χώρες, παρά τις προσπάθειες που γίνονται να «ζεσταθούν» οι επενδύσεις σε νεοφυείς εταιρείες.

Στην προτελευταία θέση της Ευρώπης βρίσκεται η Ελλάδα στη χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Angular Ventures, δείχνοντας την ανάγκη για μεγαλύτερες και πιο τολμηρές αλλαγές ώστε να πάρει θέση η χώρα στον ευρωπαϊκό χάρτη των startup.

Περνώντας μόνο την Αλβανία, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση μιας κατάταξης 32 χωρών που δείχνει τις επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) σε start-up επιχειρήσεις της Ευρώπης και του Ισραήλ για το 2020.

Συγκεκριμένα, οι κατά κεφαλήν επενδύσεις Venture Capital (VC) που πραγματοποιήθηκαν το 2020 στην Ελλάδα ανήλθαν στα $2,28, ενώ στο Ισραήλ (που είναι στην πρώτη θέση) το ποσό ανήλθε στα $1.113,03. Δεύτερη στη λίστα είναι η Εσθονία ($532,52) και μετά ακολουθούν η Σουηδία ($389,13) και η Φινλανδία ($205,30).

Στον νότο της Ευρώπης οδηγεί την κούρσα η Κύπρος, που βρίσκεται στην 20η θέση με ($30,32). Μετά ακολουθούν η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα VC funds συνήθως επενδύουν σε προχωρημένες νεοφυείς εταιρείες και τις βοηθούν οικονομικά να επεκταθούν (scale up), αναλαμβάνοντας το σχετικό ρίσκο. Τα  κεφάλαια των VC Funds  προέρχονται από μεγάλες εταιρίες, θυγατρικές επενδυτικών τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων και  ασφαλιστικών εταιριών, αποτελώντας κύρια πηγή χρηματοδότησης για τα start up.

 

Στον αντίποδα είναι ο Angel Investor (Επενδυτικός Άγγελος) που επίσης επενδύει σε νεοφυείς επιχειρήσεις, αλλά συνήθως πρόκειται για έναν έμπειρο επενδυτή που τοποθετεί τα δικά του κεφάλαια, ως επί το πλείστον μικροποσά, σε έργα που βρίσκονται ακόμα σε αρχική φάση.

Τα στοιχεία της Angular Ventures δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στην VC χρηματοδότηση των νεοφυών επιχειρήσεων διεθνώς παρά τις δηλώσεις διάφορων κυβερνητικών στελεχών, που υποστηρίζουν το αντίθετο.

Αν και υπάρχουν παραδείγματα νέων επιχειρήσεων στην Ελλάδα που παρουσιάζουν εξαιρετικά αποτελέσματα, εντός και εκτός χώρας, η  ανάπτυξη της χρηματοδότησης παραμένει απελπιστικά στάσιμη καθώς οι μεγάλοι επενδυτές στο χώρο ακόμα «αδιαφορούν» για την ελληνική αγορά.

Η διάθεση και υποστήριξη να αναλάβει ένας επιχειρηματίας το ρίσκο που απαιτεί μια νεοφυής επιχείρηση είναι σημαντικά χαμηλότερη στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες. Πολλοί είναι αυτοί, επίσης, που πιστεύουν ότι οι λύσεις δεν κρύβονται απλά σε φορολογικά κίνητρα αλλά και σε βαθύτερες τομές του εκπαιδευτικού συστήματος ώστε να ενθαρρύνει την καλλιέργεια σκέψης που υποστηρίζει πρωτοποριακές κινήσεις στην οικονομία.

Από το 2017, η ανάπτυξη επενδύσεων των VC στην Ελλάδα (ως κατά κεφαλή ποσοστό του ΑΕΠ) ανήλθε στο 0,1%, όπως συνέβη και στην Αλβανία και την Σλοβενία. Στις άλλες χώρες κυμαίνεται κυρίως από 0,16% εως 2,64%.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, ακόμα, οι καινούργιες τάσεις στον χώρο των start up. Υποχωρεί το ενδιαφέρον για έργα που εστιάζουν στον καταναλωτή και αυξάνονται οι νεοφυείς επιχειρήσεις που δρουν στην υψηλή τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα.

Το 2020, πραγματοποιήθηκαν 250 «γύροι» χρηματοδότησης deep tech και enterprise από εταιρείες VC στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ στην Ελλάδα έγιναν μόνο 2, σύμφωνα με την έκθεση.

Νέο κίνητρο για Angel Investors

Στο κομμάτι των Angel Investor έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα στην Ελλάδα πρόσφατα. Πέρυσι ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην αύξηση της χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων.

Αναγνωρίζεται πλέον το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα των Angel Investors για επενδύσεις νεοφυών επιχειρήσεων που είναι εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων (elevategreece.gov.gr).

Ο Επενδυτικός Άγγελος έχει το δικαίωμα έκπτωσης από το φορολογητέο εισόδημα που ισούται με το 50% του ποσού της εισφοράς κεφαλαίου που διέθεσε στην επένδυση του.

Εκπίπτει αναλογικά ανά κατηγορία δηλωθέντος εισοδήματος του φορολογικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιήθηκε η εισφορά. Δύναται να επενδύσει ποσό έως 100.000 ευρώ ανά νεοφυή επιχείρηση του Elevate Greece και έως τρεις ανά έτος, δηλαδή έως 300.000 ευρώ ανά έτος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ydrogono
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτα πρατήρια υδρογόνου από την AVIN, «ποντάρει» και στην ηλεκτροκίνηση

Μέσα στο 2024 το πρώτο πρατήριο με υδρογόνο στην Αθηνών - Κορίνθου, το 2025 το δεύτερο στην Ακράτα. Επενδύσεις 1,5 δισ. από τον όμιλο στη δραστηριότητα των καυσίμων. Νέες ευκαιρίες «βλέπει» στην ηλεκτροκίνηση.
fysiko aerio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φυσικό Αέριο: Μάχη για τα μερίδια αγοράς στην αγορά της ενέργειας

Δύσκολη για τους εναλλακτικούς παρόχους η προσέλκυση καταναλωτών από τη ΔΕΗ, τονίζει ο Γ. Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας. Τι θα γίνει με τις τιμές του ρεύματος.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Συμφωνία - ορόσημο με ευρωπαϊκή εμβέλεια από τη ΔΕΗ και τη Mytilineos

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο των ΑΠΕ της Ευρώπης έως τώρα για το 2024. Μια κοινή απόφαση στην οποία συμμετέχουν μόνο ελληνικές εταιρείες», τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο BD.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Θετικές οι πρώτες ενδείξεις από τα σεισμικά για φυσικό αέριο στην Κρήτη

Η τελική αξιοποίηση των αποθεμάτων εξαρτάται από μια σειρά από παράγοντες όπως η ποσότητα του φυσικού αερίου και η εμπορεύσιμη ποιότητα του. Άλλα δύο χρόνια θα χρειαστούν μέχρι τις γεωτρήσεις και την εκμετάλλευση.