ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

«Πόλεμος» μέχρις εσχάτων στην Ελλάκτωρ, στον αέρα η αύξηση κεφαλαίου

Κανένα περιθώριο για έγκριση της αύξησης από εφοπλιστές και Καλλιτσάντση, θέτουν ως όρο την αλλαγή της διοίκησης. Κλιμάκωση και από διοίκηση και Reggeborgh με αγωγές κατά της προηγούμενης διοίκησης.

Σε ένα «πόλεμο» μέχρις εσχάτων οδηγούνται οι δύο αντιμαχόμενες παρατάξεις μετόχων στην Ελλάκτωρ, καθώς δεν διαφαίνονται περιθώρια οποιασδήποτε συνεννόησης για το κρίσιμο θέμα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 120 εκατ. ευρώ, την οποία χρειάζεται επειγόντως ο όμιλος για να καλύψει το μεγάλο χρηματοδοτικό κενό του τομέα κατασκευών (Άκτωρ).

Από την πλευρά της Greenhill, που συμπαρατάσσεται με τον Αν. Καλλιτσάντση και συγκροτούν ένα μπλοκ μετόχων με ποσοστό άνω του 25%, αφού πλέον λύθηκε και το ζήτημα που ανέκυψε στη συνέλευση με τα ενέχυρα επί μετοχών, έκλεισε σήμερα και η τελευταία «χαραμάδα» για έναν συμβιβασμό με τη νέα διοίκηση και την ολλανδική Reggeborgh ενόψει της επικείμενης, κρίσιμης γενικής συνέλευσης.

Η πλευρά των δύο εφοπλιστών, Μπάκου και Καϋμενάκη, άφησε να «διαρρεύσει» ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που προτείνεται από τη διοίκηση, συνδέοντας αυτό το θέμα με το ζήτημα της διοίκησης και δηλώνοντας ότι δεν την εμπιστεύονται, ιδιαίτερα μετά τα όσα ανακοίνωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σχετικά με την ταυτόχρονη συμμετοχή fund σε δύο μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Όπως τονίζουν κύκλοι της Greenhilll, «στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση μετόχων, εκπρόσωποι της Reggeborgh  δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και για τον λόγο αυτό δεν ψηφίζουν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που είχε προταθεί. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο σημερινό ΔΣ, η Greenhill Investments Limited δεν θα υπερψηφίσει την προτεινόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αν δεν ανακληθεί το ΔΣ».

Από την Greenhill τονίζεται μάλιστα ότι «η αγωγή ακυρώσεως που είχαμε προβάλλει εναντίον του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ δικαιώθηκε πλήρως και εντυπωσιακά από ανεξάρτητη Αρχή, την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που διερευνά την παραβίαση των όρων Ανταγωνισμού στην κατασκευαστική αγορά». Παράλληλα, η διοίκηση της Ελλάκτωρ κατηγορείται ότι «το Δ.Σ. με σειρά πράξεων ή παραλείψεων έβλαψε την εταιρεία» και ότι εκδηλώνει «εχθρική συμπεριφορά εναντίον της Greenhill Investments Limited παρότι είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι εκδίδοντας μάλιστα και δημόσιες ανακοινώσεις που περιέχουν ανοίκειους χαρακτηρισμούς».

Μετά την ανακοίνωση αυτή, ο μοναδικός δρόμος που ίσως μένει ανοικτός για να υπερψηφίσει η πλευρά των εφοπλιστών και του Αν. Καλλιτσάντση την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι να γίνει δεκτό το αίτημά τους για αλλαγή της διοίκησης, κάτι που όμως δεν φαίνεται πιθανό να αποδεχθεί η πλευρά των Ολλανδών, καθώς θα σηματοδοτούσε μια μεγάλη υπαναχώρησή τους, σε πολύ σύντομο χρόνο από τη νίκη τους στην προηγούμενη «μάχη» μετόχων και το διορισμό της διοίκησης που είχαν προτείνει.

Άλλωστε, και η πλευρά της διοίκησης της Ελλάκτωρ προχωρά σε κινήσεις που δηλώνουν πρόθεση να φθάσει στα άκρα τον «πόλεμο», παρά να αποδεχθεί ένα συμβιβασμό. Όπως έγραψε το Business Daily, η διοίκηση της Ελλάκτωρ κατέθεσε αγωγή κατά του Αναστάσιου Καλλιτσάντση και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Άκτωρ, Αλέξανδρου Εξάρχου, η οποία αφορά δύο συμβάσεις 100.000 ευρώ η καθεμία για την παροχή, ανύπαρκτων όπως τονίζεται στην αγωγή, υπηρεσιών. Έντονη είναι μάλιστα η φημολογία ότι θα κατατεθούν και άλλες αγωγές για υποθέσεις που αφορούν την προηγούμενη διοίκηση, η οποία συμπλέει με την Greenhill.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη χρηματοδότηση της Άκτωρ περιπλέκει και το γεγονός ότι παραμένει μπλοκαρισμένο το ομολογιακό δάνειο από τράπεζα, ύψους 50 εκατ. ευρώ. Η Reggeborgh έχει δηλώσει την πρόθεσή της να το καλύψει κατά 100%, αλλά μόνο υπό τον όρο ότι θα προχωρήσει κανονικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Η Reggeborgh έχει ανακοινώσει, επίσης, ότι θα συμμετάσχει πλήρως στην αύξηση κεφαλαίου και θα αιτηθεί την αγορά επιπλέον μετοχών αν δεν συμμετάσχουν πλήρως άλλοι μέτοχοι, αλλά προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά είναι η έγκριση της αύξησης από τη συνέλευση των μετόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά Μπάκου, Καϋμενάκη, Καλλιτσάντση έχει το μεγαλύτερο μπλοκ μετοχών, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Ελλάκτωρ. Το συνολικό ποσοστό τους φθάνει στο 25,5824% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ (54.815.876 δικαιώματα ψήφου):

  • η εταιρεία Greenhill των Δ. Μπάκου και Ι. Καϋμενάκη ελέγχει 42.980.666 δικαιώματα ψήφου ή το 20,0589% της Ελλάκτωρ.
  • η εταιρεία Pemanoaro Limited που ελέγχεται από τους αδελφούς Καλλιτσάντση ελέγχει συνολικά 11.835.210 δικαιώματα ψήφου, δηλαδή ποσοστό 5,5235% της Ελλάκτωρ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη ανακοίνωση  αναγνωρίζεται το πλήρες ποσοστό των δύο εφοπλιστών, κάτι το οποίο δεν είχε πραγματοποιηθεί στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της εταιρείας στις 2 Απριλίου, γεγονός το οποίο οδήγησε και στην αναβολή της. Αιτία της αναβολής της ΓΣ στις 2 Απριλίου ήταν το γεγονός ότι σύμφωνα με το προσωρινό προεδρείο της Συνέλευσης η Greenhill, «σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, εκπροσωπεί μόνο 3,3 εκατ. μετοχές ενώ τα 39,6 εκατ. μετοχές, ή το 18,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ έχουν εκχωρηθεί μέσω ενεχύρου στην Aiolos Investment, η οποία διατηρεί και τα δικαιώματα ψήφου. Κατά συνέπεια τα δικαιώματα ψήφου της Greenhill περιορίζονται σε 3,3 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν μόλις σε 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η «μάχη» της Ελλάκτωρ για την Αττική Οδό: Έργο «κλειδί» για την επόμενη ημέρα

Κρίσιμη για το μέλλον του ομίλου θεωρεί η διοίκηση της Ελλάκτωρ τη διατήρηση της Αττικής Οδού στο χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων. Σκληρός ανταγωνισμός στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένονται τουλάχιστον επτά διεκδικητές.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η ΑΚΤΩΡ το α' τρίμηνο 2022 μετά τις ζημιές των 470 εκατ.

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού τομέα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τι λέει για τα νέα έργα, το κτήμα Καμπά και την κόντρα των μετόχων.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη Ρουμανία και η νέα αντιπαράθεση με τους εφοπλιστές

Δημοσιεύματα του τύπου στη Ρουμανία εμπλέκουν τον όμιλο σε υποθέσεις διαφθοράς κατά την περίοδο της προηγούμενης διοίκησης και ανεβάζουν το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης Reggeborgh - εφοπλιστών.