ΓΔ: 823.09 2.35% Τζίρος: 50.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Ελλάκτωρ: Αναβολή συνέλευσης, αμφισβητείται το ποσοστό των εφοπλιστών

Μετά τη σοβαρή εμπλοκή στο ξεκίνημα της συνεδρίασης με τις μετοχές της Greenhill η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ πήρε αναβολή για την Πέμπτη 22 Απριλίου, κατόπιν αιτήματος της πλευράς Καλλιτσάντση.

Ύστερα από μια επεισοδιακή διαδικασία, όπου αμφισβητήθηκε το ποσοστό μετοχών που εκπροσωπεί η Greenhill των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου, αναβολή πήρε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ελλάκτωρ για την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 11.00. Η αναβολή δόθηκε μετά από αίτημα της Pemanoaro Ltd. (εταιρεία των αδελφών Καλλιτσάντση) που κατέχει το 5,523% των δικαιωμάτων ψήφων. Αντίστοιχο αίτημα για αναβολή της ψηφοφορίας και της συζήτησης υπέβαλε και η Greenhill Investments Limited, αίτημα που δεν έγινε δεκτό, καθώς η εταιρεία κατέχει λιγότερο από το 5% των δικαιωμάτων ψήφων.

Για τακτικισμό έκανε λόγο ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, εκπρόσωπος της Reggeborgh, αναφερόμενος στις κινήσεις της Greenhill, σημειώνοντας πώς, ενώ η ίδια η εταιρεία ζήτησε τη σύγκληση της ΕΓΣ για να ανακληθεί το ΔΣ, τελικά εκείνη ζήτησε αναβολή της. Ο κ. Σωτηρόπουλος κατηγόρησε την Greenhill για εξυπηρέτηση ατομικών συμφερόντων των μετόχων της και υπογράμμισε ότι η Reggeborgh είναι έτοιμη να συμβάλει στην ενίσχυση της Ελλάκτωρ που έχει ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης. 

Από την πλευρά της, η Greenhill σημείωσε ότι δεν πρόκειται για τεχνικού χαρακτήρα αναβολή, αλλά για μία κίνηση απαραίτητη, καθώς όπως τόνισε υπάρχουν νέα δεδομένα, όπως το ζήτημα του διαγωνισμού της Εγνατίας, κρίσιμα για τον όμιλο και για τα οποία οι μέτοχοι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση παρά μόνο από δημοσιεύματα. 

Νωρίτερα, με σοβαρή εμπλοκή ξεκίνησε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ καθώς όπως παρουσίασε το προσωρινό προεδρείο της Συνέλευσης η Greenhill, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, εκπροσωπεί μόνο 3,3 εκατ. μετοχές ενώ τα 39,6 εκατ. μετοχές, ή το 18,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ έχουν εκχωρηθεί μέσω ενεχύρου στην Aiolos Investment, η οποία διατηρεί και τα δικαιώματα ψήφου. Κατά συνέπεια τα δικαιώματα ψήφου της Greenhill περιορίζονται σε 3,3 εκατ. μετοχές που αντιστοιχούν μόλις σε 1,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οι εκπρόσωποι της Greenhill ζήτησαν αναβολή της συνέλευσης, αίτημα που δεν έγινε δεκτό ενώ άμεση ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων της Reggeborgh Invest, που σημείωσαν ότι τα δικαιώματα ψήφου έχουν εκχωρηθεί στην δανείστρια εταιρία την Aiolos η οποία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισαν μόνο η Aiolos μπορεί να ασκήσει μετοχικά δικαιώματα προσθέτοντας ότι τα ερωτήματα που δημιουργούνται από την υπόθεση ειναι πρωτοφανή στα χρηματιστηριακά χρονικά:

  • «Πρώτο ερώτημα, ποια είναι η εταιρία Aiolos, μέχρι τώρα έχουμε ακούσει καμιά δεκαριά off shore εταιρίες από την πλευρά των κ. Μπάκου, Καυμενάκη, Καλλιτσάντση, τώρα εμφανίζεται και μια Aiolos. Σε ποίον ανήκει άραγε η Aiolos και τι σχέση έχει με την Greenhil στο πλαίσιο της οποία έχουν εκχωρηθεί στην Aiolos τα δικαιώματα ψήφου. Για να έχει τα δικαιώματα ψήφου η Aiolos αυτό σημαίνει οτι έχει συσταθεί ενέχυρο και μάλιστα σχεδίο επι του συνόλου των μετοχών που φέρονται να ανήκουν στην εταιρία Greenhill. Αυτό σημαίνει ότι η Greenhill οφείλει χρήματα στην Aiolos, για αυτό και συστάθηκε ενέχυρο προς διασφάλισης της όποιας αξίωσης έχει η Aiolos κατά της GreenHill. Σε ποιόν πραγματικά ανήκουν αυτές οι μετοχές; Έχει γίνει πραγματική μεταβίβαση των μετοχών στην GreenHill από τους αδελφούς Καλλιτσάντση ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο. Γιατί προφανώς η GreenHill δεν έχει καταβάλει τίμημα για την απόκτηση των μετοχών. Γιατί η εταιρία GreenHill ενώ δεν έχει το δικαίωμα ψήφου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, προσπάθησε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος των μετοχών. Το θέμα είναι σοβαρό και θα πρέπει να ελεγχθεί από τις εποπτικές αρχές καθώς εμφανίζεται μια εταιρία να ελέγχει το 18,5% των μετοχών της Ελλάκτωρ χωρις ποτέ να έχει γίνει σχετική γνωστοποίηση».

Οι εκπρόσωποι της GreenHill κατέθεσαν ένσταση για την εγκυρότητα του πίνακα μετόχων, θεωρώντας ότι διαθέτουν όλες τις εξουσιοδοτήσεις προκειμένου να εκπροσωπήσουν το σύνολο των μετοχών δηλαδή 42,98 εκατ. μετοχών, η οποία δεν έγινε δεκτή από το προεδρείο. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Προχώρησε σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων ύψους 775 εκατ.

Η Ελλάκτωρ προέβη στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ και η θυγατρική ΑΚΤΩΡ προχώρησε στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 275 εκατ. ευρώ. Τα κοινά ομολογιακά δάνεια καλύφθηκαν από Eurobank και Alpha Bank.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Στα 117 εκατ. ευρώ τα EBITDA στο α' εξάμηνο με «άλμα» 134%

Τα συνολικά έσοδα του κατασκευαστικού ομίλου το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανήλθαν στα 479 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 22%. Στα 12 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη 12 εκατ. έναντι ζημιών το 2021.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Το μετοχικό «ξεκαθάρισμα» και η επιτάχυνση του μετασχηματισμού

Μεγάλη ώθηση στην μετοχή της εταιρίας έδωσαν οι πρόσφατες μετοχικές αλλαγές με την ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής των ολλανδών στο 61% και την είσοδο της Μότορ Όιλ ως στρατηγικού επενδυτή.
xristoforou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η Διοίκηση πρότεινε τον Οδυσσέα Χριστοφόρου για μέλος του ΔΣ

Ο κ. Χριστοφόρου εργάζεται στον ΟΠΑΠ από το 2014 και από το 2019 κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου. Από το 2008 έως το 2014 υπηρέτησε ως Εντεταλμένος Διευθυντής στην Τράπεζα της Ελλάδος.