ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Νέα υποβάθμιση Ελλάκτωρ από την S&P λόγω πιέσεων στη ρευστότητα

Ο οίκος αξιολόγησης κατέβασε στο προτελευταίο σκαλοπάτι της κλίμακας τη βαθμολογία της Ελλάκτωρ, δηλαδή στο «CCC+». Αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης.

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ομίλου Ελλάκτωρ από τον οίκο Standard and Poor’s Global οδήγησαν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του κατασκευαστικού τομέα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αντιπαραθέσεις των μετόχων καθιστούν αβέβαιη την έγκριση της ΑΜΚ κατά 120 εκατ. ευρώ. Μετά την υποβάθμιση από το «B» στο «B-» , στην οποία είχε προχωρήσει η S&P στις 19 Μαρτίου, ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε σήμερα νέα υποβάθμιση στη βαθμίδα «CCC+» που είναι η προτελευταία στην κλίμακα της S&P και στην οποία κατατάσσονται εκδότες χρέους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αθέτησης. Μάλιστα η S&P  διατηρεί την αρνητική προοπτική στη βαθμολόγηση που σημαίνει ότι είναι μια πιθανή μια νέα υποβάθμιση μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, στο τελευταίο σκαλοπάτι της κλίμακας. 

Ο κατασκευαστικός τομέας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δηλαδή η ΑΚΤΩΡ αντιμετωπίζει πίεση ρευστότητας, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δραστηριότητές της αντιμετωπίζουν ζημιές και υπάρχουν απαιτήσεις για κεφάλαιο κίνησης. Αυτό οδήγησε σε ασθενέστερα του αναμενόμενου κέρδη και ταμειακές ροές της Ελλάκτωρ το 2020 και ο κίνδυνος ρευστότητας του ομίλου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έχει αυξηθεί, καθώς ο όμιλος συνεχίζει να υποστηρίζει την Άκτωρ με ενδοομιλικές χρηματοδοτήσεις. 

Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ εξετάζουν μια πιθανή ΑΜΚ κατά 120 εκατ. ευρώ μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μια ενδιάμεση χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ για να υποστηριχτούν οι άμεσες ανάγκες ρευστότητας, αλλά η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου είναι αβέβαιη, λόγω των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους.

Ακόμη όμως και με την αύξηση του κεφαλαίου εκτιμάται ότι η σχέση χρέους και λειτουργικής πορείας (EBITDA) θα παραμείνει υψηλή, περίπου στις 8,5 φορές , ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα παραμείνουν αρνητικές το 2021, εγείροντας ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητας της κεφαλαιακής δομής της Ελλάκτωρ και τη σταδιακή απομόχλευση του ισολογισμού της.

Με βάση τα παραπάνω, η Standard and Poor’s: 

  • υποβαθμίζει τη βαθμολογία της Ελλάκτωρ και της Ελλάκτωρ Value PLC, δηλαδή της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού που έχει εκδώσει το ευρωομόλογο του ομίλου, στο «CCC+» από «B-».
  • Η S&P  θέτει αρνητική προοπτική στη βαθμολογία κάτι που αντανακλά τη πιθανότητα νέας υποβάθμισης μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, εάν διαπιστωθεί ότι επιδεινώνονται περαιτέρω οι πιστωτικοί δείκτες και συνεχίζονται οι πιέσεις ρευστότητας, εξασθενώντας τα μεγέθη του ομίλου.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέο ποσοστό στην Ελλάκτωρ πήραν οι εφοπλιστές από τον Καλλτσάντση

Το δίδυμο Μπάκου-Καϋμενάκη μέσω της Greenhill απέκτησε πρόσθετο ποσοστό της Ελλάκτωρ στη βάση της συμφωνίας με την οικογένεια Καλλιτσάντση υλοποιήθηκε πρόσθετη μεταβίβαση ποσοστού δικαιωμάτων ψήφου.