ΓΔ: 897.63 0.36% Τζίρος: 49.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

Νέα υποβάθμιση Ελλάκτωρ από την S&P λόγω πιέσεων στη ρευστότητα

Ο οίκος αξιολόγησης κατέβασε στο προτελευταίο σκαλοπάτι της κλίμακας τη βαθμολογία της Ελλάκτωρ, δηλαδή στο «CCC+». Αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο και νέας υποβάθμισης.

Σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης του ομίλου Ελλάκτωρ από τον οίκο Standard and Poor’s Global οδήγησαν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας και η επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών του κατασκευαστικού τομέα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι αντιπαραθέσεις των μετόχων καθιστούν αβέβαιη την έγκριση της ΑΜΚ κατά 120 εκατ. ευρώ. Μετά την υποβάθμιση από το «B» στο «B-» , στην οποία είχε προχωρήσει η S&P στις 19 Μαρτίου, ο οίκος αξιολόγησης ανακοίνωσε σήμερα νέα υποβάθμιση στη βαθμίδα «CCC+» που είναι η προτελευταία στην κλίμακα της S&P και στην οποία κατατάσσονται εκδότες χρέους που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αθέτησης. Μάλιστα η S&P  διατηρεί την αρνητική προοπτική στη βαθμολόγηση που σημαίνει ότι είναι μια πιθανή μια νέα υποβάθμιση μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, στο τελευταίο σκαλοπάτι της κλίμακας. 

Ο κατασκευαστικός τομέας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, δηλαδή η ΑΚΤΩΡ αντιμετωπίζει πίεση ρευστότητας, εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δραστηριότητές της αντιμετωπίζουν ζημιές και υπάρχουν απαιτήσεις για κεφάλαιο κίνησης. Αυτό οδήγησε σε ασθενέστερα του αναμενόμενου κέρδη και ταμειακές ροές της Ελλάκτωρ το 2020 και ο κίνδυνος ρευστότητας του ομίλου βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα έχει αυξηθεί, καθώς ο όμιλος συνεχίζει να υποστηρίζει την Άκτωρ με ενδοομιλικές χρηματοδοτήσεις. 

Οι μέτοχοι της Ελλάκτωρ εξετάζουν μια πιθανή ΑΜΚ κατά 120 εκατ. ευρώ μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 και μια ενδιάμεση χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ για να υποστηριχτούν οι άμεσες ανάγκες ρευστότητας, αλλά η έγκριση της αύξησης κεφαλαίου είναι αβέβαιη, λόγω των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στους μεγάλους μετόχους.

Ακόμη όμως και με την αύξηση του κεφαλαίου εκτιμάται ότι η σχέση χρέους και λειτουργικής πορείας (EBITDA) θα παραμείνει υψηλή, περίπου στις 8,5 φορές , ενώ οι λειτουργικές ταμειακές ροές θα παραμείνουν αρνητικές το 2021, εγείροντας ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητας της κεφαλαιακής δομής της Ελλάκτωρ και τη σταδιακή απομόχλευση του ισολογισμού της.

Με βάση τα παραπάνω, η Standard and Poor’s: 

  • υποβαθμίζει τη βαθμολογία της Ελλάκτωρ και της Ελλάκτωρ Value PLC, δηλαδή της θυγατρικής εταιρείας ειδικού σκοπού που έχει εκδώσει το ευρωομόλογο του ομίλου, στο «CCC+» από «B-».
  • Η S&P  θέτει αρνητική προοπτική στη βαθμολογία κάτι που αντανακλά τη πιθανότητα νέας υποβάθμισης μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, εάν διαπιστωθεί ότι επιδεινώνονται περαιτέρω οι πιστωτικοί δείκτες και συνεχίζονται οι πιέσεις ρευστότητας, εξασθενώντας τα μεγέθη του ομίλου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

xristoforou
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Η Διοίκηση πρότεινε τον Οδυσσέα Χριστοφόρου για μέλος του ΔΣ

Ο κ. Χριστοφόρου εργάζεται στον ΟΠΑΠ από το 2014 και από το 2019 κατέχει τη θέση του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου. Από το 2008 έως το 2014 υπηρέτησε ως Εντεταλμένος Διευθυντής στην Τράπεζα της Ελλάδος.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Έγκριση της Κομισιόν για την εξαγορά από τους Ολλανδούς

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη εξαγορά δεν θα επιφέρει προβλήματα ανταγωνισμού, δεδομένου ότι η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η Reggeborgh δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές γεωγραφικές αγορές. 
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Τοποθέτηση τριών νέων στελεχών στο Διοικητικό Συμβούλιο

Οι Παναγιώτης Κυριακόπουλος, Γεώργιος Τριανταφύλλου και Γεώργιος Πουρσανίδης εκλέχτηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ έπειτα από αίτημα του νέου μετόχου της εταιρείας Motor Oil.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Έως τις 26 Ιουλίου η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, οι Ολλανδοί προσφέρουν 1,75 ευρώ για κάθε μετοχή και στις 24 Ιουνίου θα ξεκινήσει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης. Οι μετοχές πρόκειται να παραμείνουν εισηγμένες στο ΧΑ.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Καθήκοντα CEO στην ΑΚΤΩΡ αναλαμβάνει ο Χρ. Παναγιωτόπουλος

Διοικητικές αλλαγές στον ΑΚΤΩΡ με τον κ. Απόστολο Τζάβελλο να αναλαμβάνει τη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (Chief Operating Officer), ενώ παραμένει ως σύμβουλος διοίκησης ο κ. Γεώργιος Κωτούλας.