ΓΔ: 886.35 0.86% Τζίρος: 25.71 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:16:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Τράπεζα Πειραιώς

Καλύφθηκε το book building της Τρ. Πειραιώς με τη συμμετοχή ισχυρών θεσμικών

BlackRock, Fidelity, Norges Investment μεταξύ των νέων επενδυτών. Σε εξέλιξη η Ελληνική Προσφορά, μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου οι εγγραφές.

Καλύφθηκε πλήρως η διεθνής προσφορά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν στενά τη διαδικασία, λίγες μόνο ώρες μετά το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών. 

Πάντως το βιβλίο θα παραμείνει ανοικτό μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου και θα κλείσει μαζί με την ολοκλήρωση και της ελληνικής προφοράς στις 16.00 ώρα Ελλάδος την ίδια ημέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των ξένων επενδυτών που συμμετείχαν στην αύξηση συγκαταλέγονται ορισμένα από τα ισχυρότερα θεσμικά χαρτοφυλάκια όπως η BlackRock, η Fidelity Investments, η Norges κ.α. συμμετοχή που συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην αύξηση κεφαλαίου και τις προοπτικές της Τράπεζας Πειραιώς αλλά ευρύτερα για τις εγχώριες τράπεζες και την ελληνική οικονομία. Σημειώνεται ότι το Norges Investment είναι το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας και ένα από τα πλουσιότερα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας θα φτάσει μέχρι τα 1,38 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 85% ή ποσό έως 1,17 δισ. ευρώ διατίθεται σε ξένους επενδυτές και το 15% ή ποσό έως 207 εκατ. ευρώ σε εγχώριους επενδυτές.

Από τη διεθνή προσφορά ποσό τα 380 εκατ. ευρώ (περίπου το 32%) είναι ήδη καλυμμένα από cornerstone επενδυτές: Πόλσον (265 εκατ.), Helikon Investment (75 εκατ.) και Αρ. Μυστακίδης (40 εκατ. ευρώ). Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης ο Τζ Πόλσον θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό άνω του 18% ενώ σημειώνεται ότι το Helikon έχει πραγματοποιήσει μεγάλη επένδυση και την Eurobank.

Σε ό,τι αφορά το ΤΧΣ σύμφωνα με επιστολή του προς την τράπεζα, «εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και ενημέρωσε για την απόφασή του να εγγραφεί για την απόκτηση αριθμού τόσων Νέων Μετοχών στη Διεθνή Προσφορά ώστε, κατόπιν της ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, το ΤΧΣ να κατέχει μεταξύ 27,0%, κατ’ ελάχιστον, και 33,0% κατά το μέγιστο, του συνόλου των κοινών μετά ψήφου μετοχών του Εκδότη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κατέχει με περιορισμένα δικαιώματα ψήφου».

Σε ό,τι αφορά την εγχώρια προσφορά κάθε επενδυτής μπορεί να εγγράφεται για 1 μετοχή και με ανώτατο όριο το σύνολο των Νέων Μετοχών δηλ. έως 1.200.000.000 νέες μετοχές. Όλοι οι επενδυτές θα εγγράφονται στην ανώτερη τιμή του εύρους δηλαδή 1,15 ευρώ ενώ η τελική τιμή θα καθοριστεί από την διεθνή προσφορά.  Οι ιδιώτες επενδυτές που είναι εγγεγραμμένοι ήταν εγγεγραμμένη στο μετοχολόγιο της τράπεζας, τη Δευτέρα 19 Απριλίου, κατά την εκκίνηση διαπραγμάτευσης των κοινών μετοχών της μετά το Reverse Split και, δικαιούνται προνομιακή κατανομή στις μετοχές που θα επιμεριστούν στη Δημόσια Προσφορά, και η οποία θα είναι ανάλογη του ποσοστού συμμετοχής του Κατά Προτεραιότητα Επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας την Δευτέρα 19 Απριλίου.

Το χρονοδιάγραμμα της αύξησης κεφαλαίου

21.04.2021: Έναρξη Δημόσιας Προσφοράς

23.04.2021: Λήξη Δημοσίας Προσφοράς Ημερομηνία Γεγονός

23.04.2021: Ανακοίνωση σχετικά με την τελική τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη

29.04.2021: Δημοσίευση της αναλυτικής ανακοίνωσης σχετικά με την έκβαση της Δημόσιας Προσφοράς στο ΗΔΤ του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη

05.05.2021: Έγκριση από την αρμόδια επιτροπή του Χ.Α. της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών 

05.05.2021: Ανακοίνωση για την ημερομηνία έναρξης διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών στο Η.Δ.Τ. του Χ.Α. και στην ιστοσελίδα του Εκδότη

07.05.2021: Έναρξη διαπραγμάτευσης των Νέων Μετοχών

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πού θα «προσγειωθεί» η μετοχή μετά την αύξηση κεφαλαίου

Σήμερα το Ενημερωτικό Δελτίο, αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών, μέχρι την Παρασκευή οι εγγραφές. Συμμετοχή από Πόλσον, Μυστακίδη, Helikon και ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Tι εκτιμούν αναλυτές για τη μετοχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Από την κρίση, στην εξυγίανση και τη δυναμική φυγή προς τα εμπρός

Από «μαύρο πρόβατο» του κλάδου με δείκτη NPEs 50%, θα παρουσιάσει στο α' εξάμηνο μονοψήφιο δείκτη επισφαλειών, έσοδα ρεκόρ, ισχυρή πιστωτική επέκταση και ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας. Προς αναθεώρηση των εφετινών στόχων και του business plan.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρή βελτίωση μεγεθών με αιχμή νέα δάνεια - προμήθειες

Τα αποτελέσματα του β' τριμήνου επιβεβαιώνουν την ανάκαμψη του κλάδου που επωφελείται από την πολύ καλή πορεία της εγχώριας οικονομίας. Αισιοδοξούν οι διοικήσεις για τη συνέχεια και την επίτευξη των στόχων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Διπλασιασμός εσόδων, μέρισμα και δημιουργία neobank

Τι είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Χρ. Μεγάλου για το νέο business plan, τη δημιουργία νέας ψηφιακής τράπεζας, τη διανομή μερίσματος, την οικονομία και τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Με το «βλέμμα» στο guidance για το 2022 οι επενδυτές

Οι επενδυτές περιμένουν από τις διοικήσεις των τραπεζών την αναλυτική παρουσίαση των στόχων για την πιστωτική επέκταση, τη μείωση του κόστους και την κερδοφορία για το 2022 καθώς και τι θα γίνει με τις «ουρές» των «κόκκινων» δανείων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrum Hellas: «Θεραπευμένα» δάνεια 300 εκατ. επέστρεψαν στην Τρ. Πειραιώς

Βιώσιμες λύσεις εξυπηρέτησης επέτρεψαν την επαναφορά «κόκκινων» δανείων στην κανονικότητα. Στόχος της Intrum Hellas είναι να ενθαρρύνει και συνενώσεις εταιρειών για τη δημιουργία πιο ανθεκτικών σχημάτων.