ΓΔ: 899.16 0.17% Τζίρος: 83.55 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ταμιευτήρας Μόρνου, ΕΥΔΑΠ
Φωτο: Shutterstock

ΕΥΔΑΠ εναντίον κατασκευαστικών εταιρειών για έργο ΣΔΙΤ 300 εκατ. ευρώ

Μέσα στον Μάιο ο διαγωνισμός για την επιλογή των εταιρειών που θα αναλάβουν τη συντήρηση του υδροδοτικού συστήματος της Αττικής για τα επόμενα 20 χρόνια.

Εντός του Μαΐου θα ξεκινήσει ο μεγάλος διαγωνισμός των 300 εκατ. ευρώ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα της Αττικής με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αναμένεται να διεκδικήσουν η ΕΥΔΑΠ καθώς και κοινοπραξίες κατασκευαστικών ομίλων. Για να προχωρήσει ο διαγωνισμός θα προηγηθεί αλλαγή καταστατικού της ΕΥΔΑΠ, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει και σε έργα ΣΔΙΤ.

Το συγκεκριμένο κενό στο κατασταστικό της επιχείρησης δεν επέτρεψε τη συμμετοχή της στο πρώτο έργο ύδρευσης με ΣΔΙΤ, αυτό του φράγματος Χαβρία στην Χαλκιδική. Αντίθετα, η ΕΥΑΘ που δεν είχε τέτοιο πρόβλημα είναι ένας από τους διεκδικητές του ΣΔΙΤ για το φράγμα Χαβρία.

Το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (Ε.Υ.Σ.) της Αττικής περιλαμβάνει τα φράγματα και του ταμιευτήρες Ευήνου, Μόρνου, Μαραθώνα, τη λίμνη Υλίκης, τις γεωτρήσεις Πάρνηθας και Βοιωτικού κάμπου, τα υδραγωγεία, τα δίκτυα μεταφοράς μήκους 400 χιλιομέτρων και τα αντλιοστάσια, που αποτελούν την κύρια υποδομή για την υδροδότηση του Λεκανοπεδίου. 

Μέχρι σήμερα, τη συντήρηση αυτής της υποδομής είχε η ΕΥΔΑΠ με βάση την προηγούμενη συμφωνία παραχώρησης που είχε υπογραφεί με το ελληνικό Δημόσιο για το αποκλειστικό δικαίωμα παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης στην Αττική. Η συμφωνία προέβλεπε πως η ΕΥΔΑΠ είχε το δικαίωμα να προμηθεύεται ακατέργαστο νερό από επιφανειακούς υδατικούς πόρους (Μαραθώνας, Υλίκη, Μόρνος, Εύηνος) που ανήκουν στο Δημόσιο. Ως αντάλλαγμα η ΕΥΔΑΠ είχε αναλάβει το κόστος συντήρησης και λειτουργίας του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος που ανήκει στην ΕΥΔΑΠ Παγίων

Η νέα σύμβαση παραχώρησης μεταξύ ΕΥΔΑΠ και ελληνικού Δημοσίου, με την οποία κλείνουν εκκρεμότητες ετών, αφήνει εκτός τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος. Στο υπουργείο Υποδομών αποφάσισαν να αναθέσουν με 20ετή σύμβαση ΣΔΙΤ τη συντήρηση και αναβάθμιση αυτού του δικτύου, με το κόστος του έργου να εκτιμάται στα 291,22 εκατ. ευρώ. Ο ανάδοχος θα αποζημιώνεται με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Σύμφωνα με την πρόταση που είχε καταθέσει το υπουργείο Υποδομών στη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, το έργο περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή και Αποκατάσταση των Παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. με στόχο:

  • Τη διασφάλιση της καλής λειτουργικής κατάστασης του Ε.Υ.Σ. μείζονος περιοχής Πρωτευούσης και της δια αυτής απρόσκοπτης ύδρευσης της Περιοχής, αλλά και όμορων του δικτύου παροχών,
  • Την πρόληψη αλλά και γρήγορη αποκατάσταση βλαβών και προβλημάτων που μπορούν να επηρεάσουν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του παρεχόμενου ύδατος,
  • Τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων παρακολούθησης της καλής λειτουργίας του Ε.Υ.Σ.,
  • Τον εξορθολογισμό του κόστους και την βέλτιστη οικονομική απόδοση της λειτουργίας του Ε.Υ.Σ.,
  • Την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Το κόστος, τα τελευταία χρόνια, για τη συνήθη λειτουργία και συντήρηση του Ε.Υ.Σ. εκτιμάται σε περίπου 26,5 εκατ. ευρώ ανά έτος, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αναγκαίες επενδύσεις βαριάς συντήρησης. Στο υπουργείο Υποδομών υποστηρίζουν πως με το ΣΔΙΤ επιτυγχάνεται η αποδοτική, ασφαλής και βελτιστοποιημένη λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος για περίοδο 20 ετών με συνολικό κόστος (τιμές βάσης) 419,5 εκατ. ευρώ,(χωρίς να περιλαμβάνονται ενεργειακές δαπάνες της τάξεως των 2,5 εκατ. ευρώ το χρόνο) εκ των οποίων τα 139,5 εκατ. ευρώ αφορούν σε επενδύσεις βαριάς συντήρησης σε βασικές υποδομές. Αν συνεχιζόταν η σημερινή κατάσταση, το κόστος την προσεχή 20ετία θα έφτανε τα 480 εκατ. ευρώ υποστηρίζουν στο υπουργείο Υποδομών, χωρίς τις αναγκαίες επενδύσεις βαριάς συντήρησης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

eydap
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εφαλτήριο υψηλής κερδοφορίας της ΕΥΔΑΠ η μείωση 41% στο κόστος νερού

Σημαντική διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους της ΕΥΔΑΠ χωρίς επιβάρυνση των καταναλωτών από τη νέα 20ετή σύμβαση με το Δημόσιο. Επιστροφή στα κέρδη το 2021 και διανομή 29,82 εκατ. ευρώ στους μετόχους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει μέτωπα η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, συμφωνία με το κράτος για το νερό

Η νέα συμφωνία προβλέπει μέσο κόστος για την ΕΥΔΑΠ έως το 2040 μειωμένο κατά 41%. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται πως η συμφωνία δεν θα οδηγήσει σε αύξηση τιμολογίων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΑΒΑΞ: Έτοιμη και για άλλες πωλήσεις assets εκτός του τομέα κατασκευών

Στόχος η βελτίωση της καθαρής θέσης και της κερδοφορίας του ομίλου, πρότυπο η συναλλαγή για την πώληση των αιολικών πάρκων της Volterra. Στο 1,1 δισ. ευρώ έχει ανέλθει το ανεκτέλεστο στις κατασκευές.