ΓΔ: 887.61 1.01% Τζίρος: 24.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:53:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
Φώτο: ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ

Μεγάλο υδροηλεκτρικό έργο 500 εκατ. θα προωθήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Εκτός από το πάρκο των 330MW στην Εύβοια, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, η εταιρεία προχωρά από τον Οκτώβριο τα έργα για μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία.

Η συνεχής αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν ο κύριος παράγοντας που έδωσε ώθηση στην κερδοφορία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το 2020 και η εταιρεία προχωρά με γρήγορους ρυθμούς νέες μεγάλες επενδύσεις, που αναμένεται να ωριμάσουν τα αμέσως επόμενα χρόνια.

Εκτός από το μεγάλο πάρκο των 330MW στην Εύβοια, που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2022, η εταιρεία προχωρά σε μια μεγάλη επένδυση σε υδροηλεκτρικό έργο. Τον Οκτώβριο αναμένεται να αρχίσουν τα έργα για τη μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία, καθώς η εταιρεία πήρε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για την υλοποίηση του έργου.

Αυτό ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η διευθύντρια Υδροηλεκτρικών Έργων της εταιρείας, Γιούλα Τσικνάκου μιλώντας σε συνέδριο του ΙΕΝΕ. Το έργο, με προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, θα έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση) και θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με την εταιρεία η κατασκευή του έργου θα δημιουργήσει 1.200 θέσεις εργασίας ενώ για την λειτουργία του θα απασχολούνται περί τα 100 άτομα.

Συνολικά, ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει περισσότερα από 1.800 MW σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ο Όμιλος έχει εγκαταστήσει 728 MW στην Ελλάδα, 513 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Ν.Α. Ευρώπη, ενώ διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 430 MW. Στόχος της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ είναι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της να προσεγγίσει τα 3.000 MW μέσα στη επόμενη πενταετία.

Η εταιρεία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης και παρουσίασε αύξηση σχεδόν 40% της κερδοφορίας το 2020 στα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 328,1 εκατ. ευρώ καταγράφοντας άνοδο 9,7%. Η συνολική λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων, τόκων, φόρων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) ανήλθε σε 194,7 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 7%, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από τα δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 71,8 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 39,3% σε σχέση με το 2019. Πτώση εσόδων σημειώθηκε μόνο στον τομέα των κατασκευών, που δέχθηκε και τη μεγαλύτερη πίεση από την πανδημία, με αποτέλεσμα τα έσοδα να υποχωρήσουν κατά 44,3%, στα 26,7 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση της εταιρείας στην ενημέρωση αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της περσινής χρήσης επεσήμανε ότι ο στόχος της εταιρείας για αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος 3GW μέσα στην πενταετία παραμένει επιτεύξιμος, ενώ εξήγησε ότι για τα τρία αιολικά πάρκα στο Τέξας που επλήγησαν από την πρωτοφανή κακοκαιρία εξετάζονται τρεις πιθανές δράσεις:

  1. Προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια και έναρξη δικαστικής διαμάχης με τους Hedge Providers, σχετικά με τις τιμολογήσεις για μη παρασχεθείσα ενέργεια (“Liquidated Damages invoices”), που καλύπτουν την περίοδο από 13 έως 19 Φεβρουαρίου 2021, το συνολικό ποσό των οποίων ανήλθε σε $179 εκατ.,
  2. Εύρεση κοινά αποδεκτής εμπορικής λύσης της διαφοράς με τους Hedge Providers και
  3. Αποεπένδυση από την επένδυση στις ΗΠΑ (Class B interests), η οποία θα οδηγούσε στην αναγνώριση λογιστικής ζημιάς σε επιβάρυνση των ενοποιημένων οικονομικών αποτελεσμάτων που εκτιμάται στο ύψος των  $115 εκατ. περίπου.

Αναφορικά με αυτά τα σενάρια, η διοίκηση φαίνεται πως προκρίνει εκείνο της αποεπένδυσης, καθώς τα πάρκα αυτά βρίσκονται αντιμέτωπα με απαιτήσεις της τάξης των 180 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο όπως υπογράμμισε η διοίκηση αυτό αφορά μόνο τα συγκεκριμένα τρία πάρκα και όχι τη συνολική παρουσία της εταιρείας στην αγορά των ΗΠΑ που θα συνεχίσει μέσω των θυγατρικών της.

Το σενάριο της αποεπένδυσης θα φέρει πτώση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο μία τέτοια κίνηση αναμένεται να φέρει θετικό αποτέλεσμα σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας, γιατί τα πρώτα χρόνια λειτουργίας των έργων αποπληρώνονται δάνεια, ενώ οι χρηματοροές αναμένονται την επόμενη δεκαετία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ-ΑΠΕ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα τρία σενάρια για τα αιολικά της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο Τέξας

Η εταιρεία θα επιδιώξει να γίνει αποδεκτό ότι η παραγωγή διακόπηκε λόγω ανωτέρας βίας, ή να υπάρξει κάποιος συμβιβασμός. Στη χειρότερη περίπτωση θα εγκαταλείψει την επένδυση με μέγιστη απώλεια 90 εκατ. ευρώ.
Terna Energeiaki, Ananeosimes Piges Energeias, APE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τέρνα Ενεργειακή: Οι «μνηστήρες» και η προστασία των μικρομετόχων

Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τρεις ενδιαφερόμενους. Πηγές κοντά στη διοίκηση αναφέρουν ότι αν κλείσει συμφωνία, αυτή θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και των μετόχων μειοψηφίας Η «προίκα» της εταιρείας και η αποτίμηση για το deal.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intrakat: Το σχέδιο του 1GW για τις ΑΠΕ και ο στρατηγικός επενδυτής

Η Intrakat δεν θέλει να γίνει προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά ένας developer που θα κατασκευάζει μονάδες ΑΠΕ και θα τις μεταβιβάζει. Οι συζητήσεις με επενδυτικό όμιλο και η συμφωνία για υπεράκτια αιολικά πάρκα.