ΓΔ: 903.25 -0.08% Τζίρος: 75.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: INTRALOT

Πώς η Intralot έγινε... αμερικανική: Από τις ΗΠΑ το 79% των κερδών

Κατά 95% η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας προέρχεται πλέον από τις θυγατρικές στις ΗΠΑ και τη Μάλτα, ενώ έχει εξαϋλωθεί η συνεισφορά άλλων, παραδοσιακά ισχυρών αγορών, όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία.

Το 37% των εσόδων και το 79% των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) συνεισέφερε πέρυσι στον όμιλο Intralot η θυγατρική στις ΗΠΑ, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά ήταν αυτή της Μάλτας από την οποία ήρθε το 21% των εσόδων και το 16% των EBITDA. Αντίθετα εξαϋλώθηκε η συνεισφορά παραδοσιακά ισχυρών αγορών του ομίλου όπως η Τουρκία (παρά την αύξηση των εσόδων της θυγατρικής Bilyoner) και η Βουλγαρία από την οποία μέχρι το 2019 προέρχονταν μεγάλο ποσοστό των εσόδων και της κερδοφορίας.

Με τις συζητήσεις με τους ομολογιούχους να βρίσκονται σε εξέλιξη, η Intralot παρουσίασε το 2020 ενοποιημένα έσοδα 364,8 εκατ. από 427 εκατ. ευρώ το 2019, ενώ οι ζημιές (προ φόρων) του ομίλου, από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες, αυξήθηκαν περαιτέρω στα 94,1 εκατ. ευρώ από 75,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. 

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Intralot Inc., της θυγατρικής στις ΗΠΑ και Καναδά, δείχνουν γιατί η συγκεκριμένη εταιρεία αποτελεί σημαντικό τμήμα της προωθούμενης συμφωνίας με τους πιστωτές, στο πλαίσιο της οποίας, όπως έχει γράψει το Business Daily, ουσιαστικά θυσιάζεται η θυγατρική για να προχωρήσει η αναδιάρθρωση του χρέους. Η Intralot Inc. παρουσίασε πέρυσι κύκλο εργασιών 132,8 εκατ. ευρώ με αύξηση 22,3% σε σύγκριση με το 2019, ενώ τα EBITDA εκτοξεύθηκαν στα 51,4 εκατ. από 31,7 εκατ. ευρώ. Αντίθετα στην Ελλάδα, αν και υπήρξε η θετική εξέλιξη από την παράταση της σύμβασης με τον ΟΠΑΠ, τα έσοδα συμπιέστηκαν στα 14 εκατ. από 21,7 εκατ. το 2019 με τον όμιλο να εμφανίζει στη χώρα μας ζημιές σε επίπεδο EBITDA που φτάνουν τα 30 εκατ. ευρώ. 

Μεγάλη πτώση (άνω του 30%) κατέγραψαν και τα έσοδα του ομίλου στην Αργεντινή, άλλη μία από τις σημαντικές αγορές που έχουν απομείνει στην Intralot μετά την πλήρη απόσυρση από το Περού. Περιορίστηκαν στα 33,6 εκατ. με τα EBITDA στα 7,9 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχη ήταν η πτώση και σε Αυστραλία – Νέα Ζηλανδία με τα έσοδα να υποχωρούν στα 15,3 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 8,9 εκατ. Από την Τουρκία, που μαζί με την Βουλγαρία ήταν κάποτε οι σημαντικότερες αγορές του ομίλου, η Intralot είχε πέρυσι έσοδα 20,7 εκατ. με πτώση 15,2% έναντι του 2019, και EBITDA στα 7,8 εκατ. ευρώ με σημαντική αύξηση.

Στη μεγαλύτερη αγορά μετά τις ΗΠΑ εξελίσσεται πλέον η Μάλτα όπου η Intralot λειτουργεί σειρά τυχερών παιχνιδιών μέσω της Maltco Lotteries. Παρά την πίεση που δέχθηκαν πέρυσι, τα έσοδα της εταιρείας έφτασαν τα 77,5 εκατ. από 95,8 εκατ. το 2019, ενώ τα EBITDA κινήθηκαν κοντά στα 10,6 εκατ. ευρώ.

Η Intralot έχει δύο ομολογιακά δάνεια συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ. Το πρώτο ομολογιακό, ύψους 250 εκατ. ευρώ και επιτόκιο 6,75%, λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021, ενώ το δεύτερο, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 5,25%, λήγει ακριβώς τρία χρόνια αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2024. Τον Ιανουάριο η εταιρεία σύναψε σύμβαση δέσμευσης «lock-up» με μία ad hoc ομάδα ομολογιούχων που κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 75% επί του συνόλου των ομολογιών τύπου Senior Unsecured Notes, συνολικού ύψους 250 εκατ. ευρώ και λήξεως το 2021. 

H συμφωνία lock-up προβλέπει, είτε τη συναινετική ανταλλαγή των ομολογιών 2021 με νέα ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 205 εκατ. ευρώ και λήξεως 2025 που θα εκδοθούν από τη θυγατρική Intralot Inc., εφόσον θα δεσμεύονταν στη συμφωνία ομολογιούχοι κάτοχοι ποσοστού τουλάχιστον 90% της ονομαστικής αξίας των ομολογιών 2021, είτε την προσφυγή της INTRALOT σε δικαστικό συμβιβασμό υπό το αγγλικό δίκαιο (English law scheme of arrangement), με τη συναίνεση του Ad Hoc Group. Τον Φεβρουάριο, μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε τεθεί στη σύμβαση lock-up, η εταιρεία ανακοίνωσε πως έχουν υπογράψει ή προσχωρήσει στη συμφωνία lock-up νομικά ή φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ποσοστό 82,76% επί της συνολικής ονομαστικής αξίας των ομολογιών 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από 80% συμμετοχή στην ανταλλαγή του ομολόγου 2021 της Intralot

Οι κάτοχοι των ομολόγων θα πάρουν νέους τίτλους που θα εκδοθούν από την αμερικανική θυγατρική Intralot Inc., ενώ εκκρεμεί η έγκριση αντίστοιχης πρότασης αναδιάρθρωσης για το ομόλογο 500 εκατ. του 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η χρυσή ευκαιρία της Intralot στις ΗΠΑ και οι απειλητικοί ανταγωνιστές

Η αμερικανική θυγατρική του ελληνικού ομίλου μπορεί να επωφεληθεί από την αναμενόμενη εκτόξευση τζίρου του αθλητικού στοιχήματος στην Αμερική, αλλά βρίσκει μπροστά της κολοσσούς, όπως η βρετανική Entain.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιτυχία στην αύξηση της Intralot, το 54,8% κάλυψε η Standard General

Ως σημαντικό ορόσημο του στρατηγικού σχεδιασμού της εταιρείας χαρακτηρίζει την κάλυψη της ΑΜΚ ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intralοt κ. Σωκράτης Κόκκαλης. Η εταιρεία άντλησε 129,2 εκατ. ευρώ.