ΓΔ: 904.09 0.09% Τζίρος: 65.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Intralot

Τα εμπόδια στην τελική ευθεία για το «κούρεμα» χρέους της Intralot

Συνεχίζεται η προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών στην ανταλλαγή του ομολόγου του 2021 μέχρι να φθάσουν στο κρίσιμο όριο του 90% της έκδοσης. Δεν αποκλείεται και η προσφυγή για δικαστικό συμβιβασμό.

Μετριάζονται οι αρχικά μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησαν οι αρχικές ανακοινώσεις για την πρόοδο στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του υπέρογκου χρέους της Intralot, καθώς γίνεται σαφές ότι το ρίσκο εκτέλεσης της συμφωνίας με τους ομολογιούχους δεν είναι αμελητέο και η οριστικοποίησή της θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, χωρίς να αποκλείεται να απαιτηθεί η εφαρμογή του εναλλακτικού σχεδίου της εταιρείας, που περιλαμβάνει προσφυγή για δικαστικό συμβιβασμό.

Ενδεικτική είναι η συμπεριφορά της μετοχής της εταιρείας, που διαπραγματεύεται σε καθεστώς επιτήρησης και βρισκόταν στα 0,16 ευρώ στις 13 Ιανουαρίου, δηλαδή την προηγούμενη των ανακοινώσεων για τη συμφωνία με ομολογιούχους. Στις 18 Ιανουαρίου είχε ενισχυθεί, φθάνοντας στα 0,216 ευρώ, αλλά, μετά και τη χθεσινή πτώση κατά 5,82%, έχει υποχωρήσει στα 0,178 ευρώ, δηλαδή κατά 17,6% σε σχέση με το υψηλό σημείο της περιόδου μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας.

Η συμφωνία για την ανταλλαγή του ομολόγου που λήγει τον Σεπτέμβριο του 2021, ύψους 250 εκατ. ευρώ, με νέους τίτλους που θα εκδώσει η αμερικανική θυγατρική Intralot Inc., αξίας 205 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι θα απαιτήσει χρόνο για να ολοκληρωθεί, χωρίς να είναι απόλυτα βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί χωρίς να απαιτηθεί δικαστική διαδικασία, που θα δημιουργούσε πρόσθετες περιπλοκές.

Η διοίκηση της Intralot είχε καταλήξει σε συμφωνία lock-up με τους κατόχους του 75% της έκδοσης του 2021. Όμως, παρά το γεγονός ότι δόθηκε παράταση μίας εβδομάδας στους υπόλοιπους ομολογιούχους για να προσχωρήσουν στη συμφωνία, τελικά αυξήθηκε στο 82,62% το ποσοστό της έκδοσης που κατέχεται από επενδυτές πρόθυμους να προσχωρήσουν στη συμφωνία ανταλλαγής.

Για να προχωρήσει η ανταλλαγή, όμως, χρειαζόταν να συμφωνήσουν οι κάτοχοι τουλάχιστον 90% της έκδοσης. Όπως είχε ανακοινώσει η Intralot, «προτείνεται να πραγματοποιηθεί η Ανταλλαγή Ομολογιών του 2021 μέσω μίας πρότασης ανταλλαγής που θα απαιτεί την συγκατάθεση των κατόχων των Ομολογιών SUNs 2021, σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 90% αυτών». Μετά, τη διαπίστωση αυτού του «ελλείμματος» αποδοχής της πρότασης, η Intralot ουσιαστικά έδωσε επ’ αόριστον παράταση στους υπόλοιπους κατόχους ομολόγων και περιμένει να προσχωρήσουν στη συμφωνία αρκετοί, ώστε να φθάσει στο όριο του 90%.

Όπως έχει ανακοινώσει εξαρχής η Intralot, «στην περίπτωση μη επίτευξης του απαιτούμενου για την εφαρμογή της ανταλλαγής ποσοστού συγκατάθεσης 90%, η Εταιρεία έχει εναλλακτικά σχέδια προκειμένου να προχωρήσει στην εφαρμογή της Ανταλλαγής Ομολογιών του 2021». Αρχικά, η εταιρεία δεν περιέγραψε αυτά τα εναλλακτικά σχέδια, αλλά στην τελευταία ανακοίνωσή της άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής για δικαστικό συμβιβασμό:

  • Με το υφιστάμενο υψηλό επίπεδο υποστήριξης της Συμφωνίας Lockup από τους κατόχους των Ομολογιών SUNs 2021, η Εταιρεία είναι πεπεισμένη ότι μπορεί να υλοποιήσει την Ανταλλαγή Ομολογιών του 2021 μέσω μιας διαδικασίας που δεν απαιτεί προσφυγή σε δικαστήριο, ωστόσο μια τέτοια προσφυγή προς δικαστικό συμβιβασμό (scheme of arrangement) παραμένει ως μία επιπρόσθετη δυνατή επιλογή.

Ουσιαστικά, όπως εξηγούν αναλυτές, η Intralot βρίσκεται πλέον στη δύσκολη, τελική φάση κάθε προσπάθειας αναδιάρθρωσης χρέους, όπου καλείται να ξεπεράσει τις αντιστάσεις των επενδυτών που μένουν εκτός συμφωνίας (hold-outs) για να εκβιάσουν την πληρωμή των τίτλων τους στο ακέραιο. Κάτι τέτοιο θα είχε δυσβάστακτο κόστος για την Intralot, αφού, με βάση τα τωρινά δεδομένα αποδοχής της πρότασης, θα έπρεπε να πληρώσει ένα ποσό άνω των 43 εκατ. ευρώ για να «ξεφορτωθεί» τους hold-outs και να προχωρήσει η ανταλλαγή για τα υπόλοιπα ομόλογα.

Το ομόλογο του 2024

Επιπλέον, όμως, στην περιπλοκότητα της επιχειρούμενης αναδιάρθρωσης χρέους συμβάλλει και η σύνδεση της ανταλλαγής των ομολόγων του 2021 με την άλλη πρόταση για ανταλλαγή των τίτλων, αξίας 500 εκατ. ευρώ, που λήγουν το 2024 με μετοχές μιας νέας holding που θα κρατά τις μετοχές της αμερικανικής θυγατρικής και με ένα νέο ομόλογο.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα επενδυτών που διαπραγματεύθηκαν τη συμφωνία για το ομόλογο του 2021 και κατέχουν μικρό ποσοστό της έκδοσης του 2024 (110 εκατ. από τα 500 εκατ. ευρώ) έχουν αναλάβει τη δέσμευση (backstop commitment) ότι θα ανταλλάξουν τίτλους της έκδοσης 2024 αξίας τουλάχιστον 68 εκατ. ευρώ. Όμως, για να προχωρήσει η συμφωνία ανταλλαγής για το ομόλογο του 2024 χρειάζεται να συμφωνήσουν και άλλοι κάτοχοι αυτών των τίτλων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Moody’s ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά της ότι «υπάρχουν ορισμένες αβεβαιότητες για το αν η προτεινόμενη αναδιάρθρωση θα προχωρήσει όπως έχει σχεδιασθεί και για το ποια θα είναι τελικά η κεφαλαιακή διάρθρωση του ομίλου. Τούτο διότι η προτεινόμενη ανταλλαγή είναι εξαρτημένη από την έγκριση κατόχων τίτλων εκτός της ad-hoc ομάδας ομολογιούχων (σ.σ: της έκδοσης του 2021)». Πάντως, η Moody’s εκτιμά ότι, εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος για διεύρυνση της συμμετοχής στη συμφωνία για το ομόλογο του 2024, το «κούρεμα» συνολικά από τις δύο εκδόσεις θα αυξηθεί από το ελάχιστο ποσό των 113 εκατ. ευρώ στα 223 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, σε αυτό το καλό σενάριο, το ποσοστό «κουρέματος» του χρέους θα ανέλθει στο 30%.

Πάντως, η πορεία της τιμής των τίτλων του 2021 δείχνει ότι η αγορά περιμένει ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία και οι ανακτήσεις για τους κατόχους των τίτλων θα είναι ικανοποιητικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή του ομολόγου πλησίασε χθες το 77%, ενώ το χαμηλό που κατέγραψε μέσα στο 2020 ήταν μόλις 32,75%. Ακόμη και σε αυτό το επίπεδο τιμής, τονίζουν αναλυτές, ένας επενδυτής μπορεί να βγάλει ένα σημαντικό βραχυπρόθεσμο κέρδος, αν αγοράσει ομόλογα για να τα προσφέρει στη συμφωνία ανταλλαγής, καθώς διατηρείται μια διαφορά της τάξεως του 5% ανάμεσα στην τρέχουσα αξία του ομολόγου και στην αξία των νέων ομολόγων που θα λάβουν οι επενδυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Intralot: Από την περιπέτεια με το χρέος στο «κλείδωμα» της εξυγίανσης

Η αύξηση κεφαλαίου επαναφέρει στον όμιλο το σύνολο των μετοχών της «χρυσής» αμερικανικής θυγατρικής, που αποτιμάται περισσότερο από 360 εκατ. ευρώ. Επόμενη πρόκληση η αναχρηματοδότηση του ομολόγου του 2024.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «αμερικανικό όνειρο» της Intralot: Οι προσδοκίες για τον Nasdaq

Με εισαγωγή των μετοχών στην αμερικανική αγορά ή και με νέες συνεργασίες θα αξιοποιηθεί η συμμετοχή στην Intralot Inc. για να ενισχυθεί η οικονομική θέση του ομίλου με «ξεκλείδωμα» υπεραξιών. Το προφίλ της αμερικανικής θυγατρικής.
Intralot
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από 80% συμμετοχή στην ανταλλαγή του ομολόγου 2021 της Intralot

Οι κάτοχοι των ομολόγων θα πάρουν νέους τίτλους που θα εκδοθούν από την αμερικανική θυγατρική Intralot Inc., ενώ εκκρεμεί η έγκριση αντίστοιχης πρότασης αναδιάρθρωσης για το ομόλογο 500 εκατ. του 2024.