ΓΔ: 882.77 0.83% Τζίρος: 40.69 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: halyps.gr

Χάλυψ: Αλλάζει πάλι χέρια η μικρότερη ελληνική βιομηχανία τσιμέντου;

Η συμφωνία με την ΑΓΕΤ Ηρακλής για εξαγορά της δραστηριότητας αδρανών υλικών επαναφέρει τις φήμες για πώληση της Χάλυψ από τη γερμανική Heidelberg Cement, η οποία πάντως δηλώνει ότι θα μείνει στην Ελλάδα.

Τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική Heidelberg Cement αναζητεί αγοραστή για τη Χάλυψ, την μικρότερη ελληνική τσιμεντοβιομηχανία, φούντωσε τις τελευταίες ημέρες η συμφωνία της τελευταίας με την ΑΓΕΤ Ηρακλής. Η ΑΓΕΤ συμφώνησε να αγοράσει τη δραστηριότητα της Χάλυψ στον τομέα των αδρανών υλικών, καθώς ο γερμανικός μητρικός όμιλος προωθεί ένα ευρύτατο πρόγραμμα πωλήσεων θυγατρικών και συμμετοχών με στόχο να περιορίσει το δανεισμό. Η διοίκηση της Heidelberg Cement ξεκαθάρισε πάντως, στην πρόσφατη ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2021, πως θα διατηρήσει τη δραστηριότητα τσιμέντου στην Ελλάδα. Στην ίδια ανακοίνωσε υποστήριζε, όμως, πως θα συνεχιστούν οι πωλήσεις θυγατρικών και συμμετοχών ανά τον κόσμο.

Η Χάλυψ έχει παραγωγική δυναμικότητα κοντά στους 900.000 τόνους το χρόνο. Οσοι διακινούν τα σενάρια περί αναζήτησης αγοραστή για τη Χάλυψ υποστηρίζουν πως οι Γερμανοί πώλησαν πριν λίγες εβδομάδες την μικρή τσιμεντοβιομηχανία Hilal Cement που είχαν στο Κουβέιτ, ενώ πρόσφατα προχώρησαν και σε αναδιοργάνωση του εταιρικού σχήματος που έχουν στην Αίγυπτο. Ταυτόχρονα υποστηρίζουν στις παρουσιάσεις προς τους αναλυτές πως στόχος είναι να επικεντρωθούν σε μεγάλες αγορές όπου έχουν και μεγάλα μερίδια, με απόσυρση από τις αγορές που έχουν μικρά μερίδια όπως η Ελλάδα, όπου βρίσκονται απέναντι από τους ισχυρούς ομίλους της ΤΙΤΑΝ και της ΑΓΕΤ Ηρακλής που ανήκει στον όμιλο της LafargeHolcim.

Η τσιμεντοβιομηχανία Χάλυψ, που ήταν επί δεκαετίες η τέταρτη μικρότερη (πίσω από τις ΑΓΕΤ, ΤΙΤΑΝ και Τσιμέντα Χαλκίδος). Ιδρύθηκε το 1934 με την επωνυμία «Σταύρος Κότσιρας & ΣΙΑ» στον Ασπρόπυργο. Το 1943 μετονομάστηκε σε Τσιμέντα Χάλυψ ΑΕ. Η επιθετική επενδυτική πολιτική, με αντικατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού και επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας, στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 ήταν αυτή που της στοίχισε. Υπό την πίεση των πιστωτριών τραπεζών, το 1988 η Χάλυψ πωλήθηκε στον γαλλικό όμιλο Ciments Francais. Οι Γάλλοι εξαγοράστηκαν το 1992 από τον ιταλικό κολοσσό Italcement και η Χάλυψ ήταν για αρκετά χρόνια τμήμα του συγκεκριμένου ομίλου. 

Στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας υπήρξε όμως ένα ακόμα κύμα συγχωνεύσεων στην κορυφή της παγκόσμιας τσιμεντοβιομηχανίας. Έτσι, το 2016 η Heidelberg Cement συμφώνησε να εξαγοράσει και να απορροφήσει την Italcementi δημιουργώντας έναν από τους ισχυρότερους ομίλους του κλάδου παγκοσμίως. Με αυτό τον τρόπο η Χάλυψ άλλαξε χέρια τρεις φορές μέσα σε τρεις δεκαετίες. Τώρα κάποιοι λένε πως μπορεί να αλλάξει χέρια για τέταρτη φορά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υψηλοί στόχοι από τον όμιλο Τιτάν για μείωση ρύπων κατά 20%

Να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 13% από το 1990 έως το 2019, παρά την αλματώδη αύξηση της παραγωγικής του δυναμικότητας στην πορεία αυτών των ετών, έχει πετύχει ήδη ο όμιλος Τιτάν.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Nέα εποχή για την Τιτάν: Ο Γαλλορουμάνος Μ. Cobuz στο τιμόνι του ομίλου

Ο Marcel Cobuz αναλαμβάνει πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ομίλου από τις 15 Οκτωβρίου διαδεχόμενος τον Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου του ΔΣ στη θέση του κ. Τάκη Αράπογλου
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σημαντική επένδυση 37 εκ. δολαρίων της ΤΙΤΑΝ στην Βιρτζίνια των ΗΠΑ

Η επένδυση στη Βιρτζίνια, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023, προβλέπει την επέκταση του σταθμού εισαγωγής στο Νόρφολκ με νέες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις χωρητικότητας 70.000 τόνων