ΓΔ: 880.54 0.15% Τζίρος: 1.47 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:44:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ELPE
Πηγή: Shutterstock

ΕΛΠΕ: Μείωση μεγεθών στο γ' τρίμηνο λόγω τιμών πετρελαίου

Τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, τον Ιανουάριο του 2020, αποφάσισαν τα ΕΛΠΕ. Στο τρίτο τρίμηνο τα καθαρά κέρδη της εταιρίας μειώθηκαν στα 90 εκατ. ευρώ έναντι 111 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του έτους, διάστημα κατά το οποίο ο όμιλος πέτυχε σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα, μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους και διατήρηση υψηλού όγκου παραγωγής παρά τη διακοπή λειτουργίας του διυλιστηρίου Ασπροπύργου για συντήρηση. Ωστόσο τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 18,9%, ενώ ο κύκλος εργασιών κατά -12% μείωση που αποδίδεται στις μεταβολές των διεθνών τιμών αργού, οι οποίες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών

Επίσης, όπως έκαναν γνωστό, θα προχωρήσουν στη διανομή προμερίσματος ύψους 0,25 ευρώ ανά μετοχή, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2020, όπως αποφάσισε σήμερα το ΔΣ της εισηγμένης..

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, επισήμανε: «Τα βελτιωμένα αποτελέσματα του τριμήνου είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά καθώς αποτελούν την καλύτερη επίδοση των τελευταίων τριών τριμήνων, μετά και την ουσιαστική βελτίωση του περιβάλλοντος. Δραστηριοποιούμαστε σε ένα κλάδο με έντονη κυκλικότητα χωρίς δυνατότητα επιρροής των διεθνών εξελίξεων. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να εστιάζουμε στα σημεία που μπορούμε να επηρεάσουμε μέσα από τις στρατηγικές μας επιλογές, τη σωστή διαχείριση και λειτουργία των επιχειρηματικών μας μονάδων, αλλά και τη βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα. Παρόλο που το 2019 ο Όμιλος αντιμετώπισε το δυσμενέστερο διεθνές περιβάλλον διύλισης των τελευταίων ετών, τα αποτελέσματα και η χρηματοοικονομική του θέση είναι ιδιαίτερα ισχυρά. Αντίθετα, θετική εικόνα παρουσιάζει η εγχώρια αγορά καυσίμων, σημειώνοντας αύξηση κατά 3%. Θεωρούμε, ότι οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα, με την εισαγωγή και των νέων καυσίμων ναυτιλίας, θα είναι θετικές, όπως άλλωστε καταδεικνύει και η δυναμική πορεία της Εταιρίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Η πρόσφατη επιτυχημένη έκδοση ομολόγου στο Γ' τρίμηνο, επιβεβαιώνει εκ νέου την εμπιστοσύνη της εγχώριας και διεθνούς επενδυτικής κοινότητας στην Ελληνικά Πετρέλαια. Θα ήθελα, για ακόμη μια φορά, να ευχαριστήσω όλα τα στελέχη και τους εργαζομένους που συνδράμουν αποφασιστικά με την προσπάθειά τους στην πορεία αυτή».

Ειδικότερα, κατά το Γ' τρίμηνο τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA ανήλθαν στα 201 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 90 εκατ. έναντι 111 εκατ. πέρυσι.

Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τις μεταβολές των διεθνών τιμών αργού, οι οποίες υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2 ετών, επηρεάζοντας τον κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ (-12%).

Το κόστος δανεισμού παρουσίασε νέα μείωση κατά 25% στο Γ' τρίμηνο, στα 27 εκατ. ευρώ, κυρίως ως αποτέλεσμα της αποπληρωμής τον Ιούλιο του ομολόγου έκδοσης 2014, ύψους 325 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, εντός του Γ' τριμήνου ο Όμιλος προχώρησε στην επιτυχή έκδοση νέου ευρωομολόγου ύψους 500 εκατ. ευρώ με τοκομερίδιο 2%, με παράλληλη μερική αναχρηματοδότηση υφιστάμενων ομολογιών λήξης 2021. Η συναλλαγή αναμένεται να οδηγήσει σε επιπλέον μείωση του χρηματοοικονομικό κόστους κατά περίπου 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, σημειώνοντας συνολική μείωση άνω του 50% την τελευταία τριετία.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση κατά 3 % της ζήτησης στην εσωτερική αγορά καυσίμων. Αντίστοιχη άνοδος καταγράφεται και στα επίγεια καύσιμα κίνησης, το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριμήνων, ενώ σημαντική αύξηση 14% σημείωσε η αδασμολόγητη αγορά, κυρίως λόγω ναυτιλιακών καυσίμων (+22%).

Αναφορικά εξάλλου με τις νέες προδιαγραφές των ναυτιλιακών καυσίμων που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου, τα ΕΛΠΕ σημειώνουν ότι το διυλιστήριο Ασπροπύργου σχεδιάζει τη μετάβασή του στο νέο μοντέλο λειτουργίας, ώστε να ανταποκριθεί ουσιαστικά και με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες τις αγοράς. Ήδη, έχει διασφαλιστεί σημαντικό μέρος των αναγκών σε πρώτες ύλες για τη λειτουργία του επόμενου χρονικού διαστήματος, ώστε να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ο σχεδιασμός.

Από 14/1 η διανομή του προμερίσματος

Η «Ελληνικά Πετρέλαια» ανακοίνωσε ότι, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος χρήσης 2019 ύψους 76.408.796 ευρώ ή 0,25 ευρώ ανά μετοχή.

Το ποσό του προμερίσματος των 0,25 ευρώ ανά μετοχή, υπόκειται σε παρακράτηση αναλογούντος φόρου 10%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και συνεπώς το καθαρό καταβαλλόμενο ποσό του μερίσματος θα ανέλθει σε 0,225 ευρώ ανά μετοχή.

Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας όρισε την Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, ως ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων λήψης του (Record date) την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020 και ως ημερομηνία έναρξης καταβολής αυτού την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020.

Η καταβολή προμερίσματος θα πραγματοποιηθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φεύγουν τα πετρέλαια από τα ΕΛΠΕ: Τι προβλέπει το σχέδιο διάσπασης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η νέα εταιρεία θα είναι 100% θυγατρική. Η διασπώμενη θα διατηρεί δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που δεν αφορούν την (αποσχιζόμενη) δραστηριότητα.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Από το Δημόσιο θα διορίζονται 4 στα 11 μέλη της διοίκησης των ΕΛΠΕ

Εγκρίθηκαν από τη γενική συνέλευση με ψήφους που ξεπέρασαν το 96% οι προτάσεις του ΤΑΙΠΕΔ για τις αλλαγές στο καταστατικό των ΕΛΠΕ. Το προνόμιο του Δημοσίου για διορισμό 4 μελών θα ισχύει όσο κατέχει 35% των μετοχών.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΠΕ: Θέλει να μειώσει 10% την κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030

Παράλληλα ο όμιλος ΕΛΠΕ συμμετέχει σε προγράμματα έρευνας και καινοτομίας που σχετίζονται με τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, εστιάζοντας στα βιοκαύσιμα 2ης και 3ης γενιάς, στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου