ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ELPE_Siamisis
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Α. Σιάμισιης. Στο φόντο το νέο λογότυπο του ομίλου. Πηγή: ΕΛΠΕ.

Ηelleniq Energy: Άνω του 1 δισ. ευρώ τα κέρδη EBITDA για το σύνολο του 2023

Τι είπε η διοίκηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τον τομέα των ΑΠΕ, τη συντήρηση των διυλιστηρίων και για το ποσοστό που κατέχει στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Ικανοποίηση για το β' τρίμηνο παρά τη μεγάλη πτώση των μεγεθών.

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η διοίκηση της Helleniq Energy (EΛΠΕ) από τις επιδόσεις του δευτέρου τριμήνου 2023 παρά τη μεγάλη πτώση των μεγεθών και δήλωσε αισιόδοξη για το δεύτερο μισό του έτους, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης ανέφερε πως παρά τα χαμηλά περιθώρια διύλισης και την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, το μίγμα των αποτελεσμάτων του ομίλου κρίνεται θετικό και εκτίμησε πως το δεύτερο εξάμηνο θα καταγραφούν καλές επιδόσεις αφού και τα περιθώρια διύλισης έχουν ενισχυθεί από τον Ιούλιο, όπως και η μέση τιμή του αργού που κυμαίνεται πλέον στα 86 δολάρια το βαρέλι.

Ο κ. Σιάμισιης επισήμανε πως τα ιστορικά ρεκόρ του 2022 είναι αδύνατο να επαναληφθούν  και απαντώντας σε σχετική ερώτηση δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα συγκρίσιμα EBITDA για το 2023 να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Η διοίκηση στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα των ΑΠΕ και κυρίως στην είσοδό μέσω εξαγορών στην αγορά της Ρουμανίας και της Κύπρου. Για τα διυλιστήρια τόνισε πως υπάρχει μόνο μια προγραμματισμένη διακοπή για συντήρηση διάρκειας μίας εβδομάδας, ενώ για το ενδεχόμενο πώλησης του μεριδίου 35% που κατέχει η Helleniq Energy στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο κ. Σιάμισιης απάντησε πως επιθυμούμε καθαρές λύσεις που προς το παρών δεν υπάρχουν πάνω στο τραπέζι.

Σχετικά με τις ζημιές που εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο η Elpedison και η ΔΕΠΑ, οι οποίες ενοποιούνται με τη Ηelleniq Energy με τη μέθοδο της καθαρής θέσης, ο κ. Σιάμισης ερωτώμενος σχετικά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η εικόνα θα αντιστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο. Η κερδοφορία της Elpedison επηρεάστηκε αρνητικά από τη μειωμένη ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών και την προγραμματισμένη συντήρηση στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Θίσβη, Θεσσαλονίκη), ενώ η συνεισφορά της ΔΕΠΑ επηρεάστηκε κυρίως από την αποτίμηση αποθεμάτων ασφαλείας Φυσικού Αερίου, λόγω πτώσης των διεθνών τιμών, αλλά και από αυξημένα κόστη για την εξασφάλιση δυναμικότητας στο δίκτυο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Η επέκταση στις ΑΠΕ

Μέσω της θυγατρικής HELLENiQ Renewables, o όμιλος επιταχύνει την ανάπτυξή του στον κλάδο των ΑΠΕ με στόχο την επίτευξη εγκατεστημένης ισχύος 1 GW μέχρι το 2025. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη διάρκεια του Β’ τριμήνου 2023, ολοκληρώθηκαν συμφωνίες για την εξαγορά χαρτοφυλακίων φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 211 MW στη Ρουμανία και έως 180 MW στην Κοζάνη, τα οποία αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στα επόμενα δύο χρόνια και εντός του 2024 αντίστοιχα, καθώς και 15 MW φωτοβολταϊκών πάρκων σε λειτουργία στην Κύπρο. Παράλληλα, η HELLENiQ Renewables υπέγραψε συμφωνία-πλαίσιο για ανάπτυξη επιπλέον χαρτοφυλακίου ΑΠΕ συνολικής ισχύος 600 MW στη Ρουμανία ενώ σε εξέλιξη είναι και η είσοδος σε μια ακόμα αγορά του εξωτερικού μέσω θυγατρικής της που δραστηριοποιείται εκεί.

Η υψηλότερη εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ (356 MW) σε σχέση με το Β’ τρίμηνο του 2022 (285 MW) οδήγησε σε αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (+39%), με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να ανέρχονται στα 11 εκατ. έναντι 6 εκατ ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα (+82%).

Υπενθυμίζεται πως οι οι δύο μέτοχοι της Helleniq Energy (όμιλος Λάτση και ΤΑΙΠΕΔ) σχεδιάζουν να διαθέσουν αναλογικά ένα πακέτο μετοχών που θα κυμανθεί μεταξύ 10%-20% του μετοχικού κεφαλαίου. Σήμερα ο όμιλος Λάτση κατέχει το 47% των μετοχών της Helleniq Enerfy και το ΤΑΙΠΕΔ το 35,48%. H διαδικασία θα λάβει χώρα όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πως το Ελεγκτικό Συνέδριο όταν πρόκειται για διάθεση μετοχών εισηγμένων εταιρειών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να εγκρίνει εντός 48 ωρών τη συναλλαγή από τη λήψη της σχετικής απόφασης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ELPE_Siamisis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Α. Σιάμισιης: Άδικος και εξοντωτικός ο φόρος 33% στα κέρδη διυλιστηρίων

Ο CEO των ΕΛΠΕ τόνισε ότι ο όμιλος επιθυμεί να συμβάλει στην ανακούφιση των νοικοκυριών και είναι ανοικτός σε προτάσεις. ΗelleniQ Energy, η νέα ονομασία του ομίλου που σηματοδοτεί τη στροφή στην πράσινη ενέργεια. Έρχονται δύο εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ.
DEPA Emporias
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί ναυάγησε η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τα νέα σενάρια για την εταιρεία

Οι δικαστικές εκκρεμότητες με την ELFE και η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έβαλαν φρένο στην ιδιωτικοποίηση. Προτεραιότητα τώρα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πατάει «γκάζι» η Motor Oil με «καύσιμο» τις καλύτερες τιμές πετρελαίου

Μετά τη δίμηνη διακοπή του διυλιστηρίου για εργασίες συντήρησης ο όμιλος αναμένει ανάκαμψη των εργασιών του. Συνεχίζεται το επενδυτικό πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού με αιχμή τις ΑΠΕ. Πως επηρεάζεται από την άνοδο των επιτοκίων.
Siamisis, ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Υποχώρηση πάνω από 20% στα περιθώρια διύλισης της Helleniq Energy

Υπερκέρδη το πρώτο τρίμηνο του 2023, αλλά από το δεύτερο τρίμηνο άρχισε η πτώση των περιθωρίων διύλισης. Εμπόδια στην επένδυση για «μπλε» υδρογόνο στην Ελευσίνα. Σχεδιάζονται εξαγορές στον τομέα των ΑΠΕ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην τελική ευθεία η πρώτη μονάδα παραγωγής συμπιεσμένου βιομεθανίου

Το πιλοτικό έργο της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο εργοστάσιο της ΦΑΡΜΑ ΧΗΤΑΣ αποτελεί σημαντική εξέλιξη για την εθνική ενεργειακή στρατηγική αλλά και για την προσπάθεια επίτευξης των περιβαλλοντικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.