ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ΤΜΕΔΕ

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων ενίσχυσης του κεφαλαίου κίνησης για τους 30.000 μηχανικούς και εργολήπτες πιστούχους του ΤΜΕΔΕ, καθώς και των 5.500 τεχνικών εταιρειών μελών του.

Την διευκόλυνση της πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης για τους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές και κατασκευαστές, αλλά και την εν γένει υποστήριξη χιλιάδων επιστημόνων ελεύθερων επαγγελματιών καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, έχει ως στόχο το Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) που υπέγραψαν τη Δευτέρα 17.05.2021 η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου και ο Πρόεδρος του Ταμείου Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Κωνσταντίνος Μακέδος.  

Το MoU υπεγράφη ενόψει των υψηλών αναπτυξιακών αναγκών των Ελλήνων Μηχανικών και των μικρών και μεσαίων τεχνικών επιχειρήσεων για τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας και το οριστικό ξεπέρασμα της κρίσης, που προκάλεσε η πανδημία της νόσου CoVid-19.  

  • Στις προβλέψεις του MoU βρίσκονται ο σχεδιασμός και η υλοποίηση κατάλληλων χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την πρόσβαση σε πηγές χρηματοδοτήσεων, αλλά και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης σε επιχειρήσεις του μελετητικού, κατασκευαστικού και ευρύτερου επιστημονικού κλάδου.  

Ειδικότερα στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων ενίσχυσης του κεφαλαίου κίνησης για τους 30.000 μηχανικούς και εργολήπτες πιστούχους του ΤΜΕΔΕ, καθώς και των 5.500 τεχνικών εταιρειών μελών του, σε συνδυασμό με την εκπόνηση μελετών και εκθέσεων για την υποστήριξη και προώθηση του Τεχνικού Κλάδου, με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την πραγματική οικονομία.  

Όπως δήλωσε η Πρόεδρος και CEO της Hellenic Development Bank κυρία Αθηνά Χατζηπέτρου:
 «Αποστολή της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να λειτουργεί ως καταλύτης για την ευκολότερη πρόσβαση δυναμικών μικρομεσαίων εταιρειών σε κρίσιμη και χρήσιμη χρηματοδότηση, ακριβώς την περίοδο που ξεκινά η επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την πανδημική καταστροφή. Η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα είναι απαραίτητο να συνεχιστεί με ταχύτητα αλλά και σύνεση γι’ αυτό είναι χρήσιμη η συνεργασία της Hellenic Development Bank με σοβαρούς επαγγελματικούς και θεσμικούς φορείς όπως το ΤΜΕΔΕ που εγγυώνται την επιτυχή στόχευση και αποτελεσματικότητα αυτών των νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.»

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακέδος:

«Με το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θωρακίζεται ο Κατασκευαστικός και Μελετητικός Κλάδος καθώς και οι χιλιάδες επιστήμονες ελεύθεροι επαγγελματίες. Ενισχύεται άμεσα η πραγματική οικονομία και ο κόσμος της εργασίας. Δημιουργούνται νέα καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την τόνωση της αγοράς και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Προσφέρεται πρόσβαση σε ρευστότητα σε έναν από τους πλέον δημιουργικούς Κλάδους της ελληνικής οικονομίας, έναν ισχυρό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή, προκειμένου να ξεπεραστεί οριστικά η κρίση που προκάλεσε η πανδημία. 
Η ΕΑΤ αποτελεί πυλώνα σταθερής και βιώσιμης ανάπτυξης για τη χώρα και το MoU σηματοδοτεί για το Ταμείο μας το πέρασμα σε μια νέα εποχή διεύρυνσης του αναπτυξιακού του ρόλου, προς όφελος των πιστούχων μελών του, αλλά και της εθνικής οικονομίας».
 

Σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σχολίασε:

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συνεχίζει την πολύ έντονη δραστηριότητα της για την χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους της πραγματικής οικονομίας. Με τη σημερινή υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ HDB και ΤΜΕΔΕ δημιουργείται ένα ακόμη πολύ-εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδοτική ενίσχυση του Τεχνικού κόσμου. Αναγνωρίζουμε έτσι τον κομβικό ρόλο των επαγγελματιών του τεχνικού κλάδου, των μηχανικών, των εργοληπτών και των τεχνικών εταιρειών στην εθνική προσπάθεια ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και ταυτόχρονα τους παρέχουμε τα μέσα για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά».

Αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας ο υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης δήλωσε: 

«Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα συνεχίζει να ενισχύει την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Με αυτή τη συνεργασία με το ΤΜΕΔΕ, η ΕΑΤ δημιουργεί ένα νέο χρηματοδοτικό προϊόν για τους μηχανικούς εν όψει των σημαντικών έργων που πρόκειται να ξεκινήσουν με το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει  δεσμευθεί ότι η Hellenic Development Bank (HDB) θα γίνει ο βασικός αναπτυξιακός μοχλός της χώρας και με σταθερά βήματα προσεγγίζουμε το στόχο αυτό».
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας HDB-ΤΜΕΔΕ» συνεχίζει να στηρίζει τον τεχνικό κόσμο

Το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί την απάντηση στις πραγματικές ανάγκες των τεχνικών εταιρειών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι ΜμΕ και για διάφορους λόγους δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προϊόντα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κεφάλαιο κίνησης ως 200.000 ευρώ για μηχανικούς, κατασκευαστές, μελετητές

Αφορά την εγγυοδοσία για κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, για κάθε μηχανικό, μελετητή και κατασκευαστή που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος.
businessdaily-Papakyrillou-Ismini-CEO-HDB
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αναπτυξιακή Τράπεζα: Ανέλαβε καθήκοντα η νέα CEO Ισμ. Παπακυρίλλου

Η νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας-HDB, τόνισε ότι «ο ρόλος των αναπτυξιακών τραπεζών είναι κομβικής σημασίας, καθώς στηρίζουν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».
HDB_Zavvos-Giorgos-Proedros
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γ. Ζαββός: Δάνεια 9,4 δισ. σε τρία χρόνια από την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα δυναμικό χρηματοοικονομικό σύστημα, ικανό να χρηματοδοτήσει τον μεγαλύτερο οικονομικό μετασχηματισμό που έχει βιώσει η χώρα, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της HDB.