ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΤΜΕΔΕ

Καινοτόμες δράσεις του ΤΜΕΔΕ σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Μακέδος παρουσίασε τις νέες δράσεις του Ταμείου και υπογράμμισε τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που εμφανίζονται στην ελληνική αγορά.

Ο ρόλος της εγγυοδοσίας στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και οι δυνατότητες που αυτή παρέχει στην αγορά και ειδικότερα στις ΜμΕ, βρέθηκε στο επίκεντρο της διημερίδας του του πανευρωπαϊκού οργανισμού εγγυοδοτικών φορέων, «European Association of Guarantee Institutions» (AECM),που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Αθήνα.

Ο τίτλος της Διημερίδας ήταν «Ένα βήμα πέρα από την εγγυοδοσία - οι υπηρεσίες και τα προϊόντα των εγγυοδοτικών οργανισμών» και τους συνέδρους υποδέχτηκε ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ κ. Κωνσταντίνος Μακέδος, ο οποίος κατά την ομιλία του παρουσίασε τις καινοτόμες δράσεις του Ταμείου, την επιτυχημένη σύμπραξη με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB),τις προκλήσεις αλλά και τις ευκαιρίες που διανοίγονται στην ελληνική οικονομία.

Παρουσιάστηκαν τα δεδομένα για την επόμενη μέρα της εγγυοδοσίας ως υπηρεσία, καθώς και το συνολικό χαρτοφυλάκιο επιλογών και προϊόντων που δημιουργούνται για την υποστήριξη των επιχειρήσεων.  

Κατά τη διάρκεια της Διημερίδας, η διοργάνωση της οποίας αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης» στο έργο του ΤΜΕΔΕ, αλλά και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ειδικά μετά την εκλογή της CEO, Αθηνάς Χατζηπέτρου στο Δ.Σ. του AECM, συζητήθηκαν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και δόθηκε έμφαση μεταξύ άλλων στην αναζήτηση λύσεων που συνδέουν τα οφέλη της εγγυοδοσίας με τα κριτήρια ESG. 

Στις εισηγήσεις τους, οι ομιλητές τόνισαν ότι τα νέα προϊόντα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τους κινδύνους που ελλοχεύουν πίσω από τις εγγυήσεις και ειδικότερα τα κριτήρια ESG. Ενδιαφέρον προκάλεσε και η αναφορά στο ρόλο που διαδραματίζουν οι εγγυήσεις σε διεθνές επίπεδο, καθώς και νέα εγγυοδοτικά προϊόντα, τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση κυρίως των ΜμΕ

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γιάννης Τσακίρης σημείωσε: «Οι εγγυήσεις δανείων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις είναι το πιο σημαντικό εργαλείο πρόσβασης στη χρηματοδότηση για αυτές τις επιχειρήσεις. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας δημιούργησε τέτοιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία απέδειξαν την αξία τους, ειδικά κατά την διάρκεια της πανδημίας, συμβάλλοντας στο να κρατηθεί όρθια η αγορά. Χρησιμοποιώντας εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους συνεχίζουμε με νέα πιο έξυπνα και πιο στοχευμένα χρηματοδοτικά προϊόντα εγγυήσεων δανείων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB), κα Αθηνά Χατζηπέτρου, δήλωσε: «Ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Φορέα Εγγυοδοσίας AECM, θέλω να συγχαρώ την επιτροπή αλλά και το ΤΜΕΔΕ και τον πρόεδρο κ. Μακέδο για τη σημερινή συνδιοργάνωση. Στο επίκεντρο της ενεργειακής κρίσης, οργανισμοί όπως ο AECM με διεθνή και κυρίως ενεργή παρουσία προσφέρουν τη δυνατότητα ενημέρωσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης, ανταλλαγής απόψεων και βέλτιστων πρακτικών στα μέλη τους μέσα από ένα πλέγμα δράσεων σε θέματα που συνδέονται στενά με την οικονομική ανάπτυξη. Η HBD ως μέλος του AECM θα συνεχίζει να στηρίζει τέτοιου είδους σημαντικές πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην ενθάρρυνση επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, καθώς και στη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την κινητοποίηση νέων, παραγωγικών και βιώσιμων επενδύσεων».

Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ, Κ. Μακέδος χαιρετίζοντας τους συνέδρους, ανοίγοντας τις εργασίες της Διημερίδας δήλωσε: «Σε μια οικονομική πραγματικότητα που αλλάζει σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο ρόλος των καινοτόμων εγγυοδοτικών προϊόντων δημιουργεί νέες προοπτικές για τον τεχνικό κόσμο. Τα νέα προϊόντα μαζί με πρωτοβουλίες, όπως αυτή που έχουμε λάβει στο ΤΜΕΔΕ με την ίδρυση του ΤMEΔE Microfinance Solutions, δημιουργούν ευκαιρίες για ΜμΕ αλλά και για αυτούς που τώρα ξεκινούν τη σταδιοδρομία τους. Τα ευέλικτα, σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που ενσωματώνουν και τα ESG κριτήρια δεν είναι μόνο το μέλλον αλλά και ο μόνος δρόμος για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις για τον κατασκευαστικό κλάδο που συνεισφέρει το 9% του ΑΕΠ στην Ευρώπη». 

Στη Διημερίδα συμμετείχαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και μέλος του ΔΣ του AECM, κα. Αθηνά Χατζηπέτρου.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

oikodomi, kataskeues
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στηρίζει τον κατασκευαστικό κλάδο η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ενώνει θα προχωρήσει σε σύμπραξη με το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) για την πρόσβαση μηχανικών, μελετητών και κατασκευαστών σε χρηματοδότηση.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γ. Ζαββός: Καταλυτικός ο ρόλος της HDB στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

«H Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί είτε να συμμετέχει σε σχήματα παροχής τεχνικής βοήθειας σε τοπικούς αναπτυξιακούς οργανισμούς, είτε να στηρίξει τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να επεκταθούν σε δραστηριότητες στην Ουκρανία» ανέφερε ο κ. Ζαββός.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνέργεια μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και HDB

Πρόκειται για τη συνεργασία ύψους 400 εκ ευρώ με την ΕΤΕπ στο πλαίσιο της οποίας έχουν δημιουργηθεί τρία νέα προγράμματα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία θα διαθέσουν συνολικά πάνω από 2 δις ευρώ νέα δάνεια.