ΓΔ: 1452.28 0.44% Τζίρος: 85.04 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κεφάλαιο κίνησης ως 200.000 ευρώ για μηχανικούς, κατασκευαστές, μελετητές

Αφορά την εγγυοδοσία για κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, για κάθε μηχανικό, μελετητή και κατασκευαστή που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος.

Νέους δρόμους με πιο εύκολη και μικρότερου κόστους τραπεζική χρηματοδότηση ανοίγει για ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο της χώρας η έγκριση και λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας HDB – ΤΜΕΔΕ που μόλις ξεκίνησε.

Αφορά την εγγυοδοσία για κεφάλαιο κίνησης έως 200.000 ευρώ με ευνοϊκούς όρους, για κάθε μηχανικό, μελετητή και κατασκευαστή που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος. Το δάνειο χορηγείται μέσω του τραπεζικού συστήματος, ενώ το Ταμείο Εγγυοδοσίας που συνδημιούργησαν η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ-HDB) και το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ), παρέχει εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80% της χρηματοδότησης.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε: «Η παροχή χρηματοδότησης, μέσω δανείων, με την εγγύηση δύο ισχυρών χρηματοοικονομικών φορέων, της ΕΑΤ και του ΤΜΕΔΕ, προς όλες τις επιχειρήσεις του τεχνικού κόσμου και ιδίως τις μικρές και μεσαίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και επιστήμονες, αποτελεί πραγματικό και έμπρακτο μοχλό ανάπτυξης στην πραγματική οικονομία.

Η χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης για την υλοποίηση έργων και μελετών δημοσίου ενδιαφέροντος είναι κρίσιμη για την υλοποίηση χιλιάδων έργων και μελετών που υλοποιούνται ήδη ή σχεδιάζονται τα επόμενα χρόνια, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, του τρέχοντος και του νέου ΕΣΠΑ αλλά και Εθνικών Πόρων, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης. Στο ΤΕΕ μιλήσαμε για την ανάγκη και προτείναμε έγκαιρα, εδώ και αρκετά χρόνια, καινοτόμα, υβριδικά σχήματα χρηματοδότησης του τεχνικού κόσμου και της αναπτυξιακής πορείας της χώρας.

Οι προτάσεις αυτές ξεκινούν πλέον την υλοποίησή τους. Αυτό δεν θα είχε γίνει δυνατό αν δεν είχαν βοηθήσει αποφασιστικά ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, τους οποίους θερμά ευχαριστώ, γιατί αντιλήφθηκαν τις ανάγκες και τις προοπτικές ενός τέτοιου εργαλείου και τις προοπτικές του ελληνικού κατασκευαστικού και μελετητικού τομέα τα επόμενα χρόνια.

Η υλοποίηση αυτού του εργαλείου είναι αποτέλεσμα καλής συνεργασίας μεταξύ του ΤΜΕΔΕ, του Ταμείου Εγγυοδοσίας του τεχνικού κόσμου, που ενεργά στηρίζουμε ως ΤΕΕ και βοηθούμε να περάσει σε μια νέα αναπτυξιακή προοπτική, και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που ήδη παίζει τον ρόλο καταλύτη στην χρηματοδότηση της μεγέθυνσης και ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας. Θερμά ευχαριστώ, για τη συμβολή τους, τους επικεφαλής τους: την Αθηνά Χατζηπέτρου από την ΕΑΤ και τον συνάδελφο Κωνσταντίνο Μακέδο από το ΤΜΕΔΕ.

Οι προκλήσεις σε όγκο εργασίας, ταχύτητα και ποιότητα σε έργα και μελέτες τα επόμενα χρόνια θα είναι πρωτόγνωρες για ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο. Η εγγυοδοσία θα παίξει κρίσιμο ρόλο, ειδικά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς και επιστήμονες, για να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα, πιο γρήγορα, πιο ολοκληρωμένα, πιο αποτελεσματικά. Καλώ όλους όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ – ΤΜΕΔΕ, να μειώσουν το κόστος χρήματος και να βελτιώσουν τη χρηματορροή τους για να εστιάσουν περισσότερο σε αυτό που πραγματικά απασχολεί την κοινωνία: ποιοτικά και γρήγορα έργα και μελέτες για τη καλυτέρευση της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη της χώρας.»

Ο Πρόεδρος του ΤΜΕΔΕ Κωνσταντίνος Μακέδος δήλωσε: «Η έναρξη λειτουργίας του νέου ταμείου εγγυοδοσίας ΕΑΤ - ΤΜΕΔΕ για τη στήριξη των μηχανικών και του κατασκευαστικού κλάδου, αποτελεί την έμπρακτη απάντηση στις μεγάλες και πιεστικές ανάγκες του κλάδου μας για άμεση πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Μέσα από τη συνεργασία μας με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και με την υποστήριξη του Yπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δημιουργούμε ένα καινοτόμο χρηματοδοτικό εργαλείο που διευκολύνει το αναπτυξιακό έργο των μηχανικών και συμβάλει στην επιτυχή  μετάβασή τους στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Έργο που,εκτός όλων των άλλων, συνιστά κρίσιμο πολλαπλασιαστή για το σύνολο της εθνικής οικονομίας. Στο ΤΜΕΔΕ θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον πιστοδοτικό μας ρόλο, προκειμένου ο κλάδος των μηχανικών να αναπτύσσει το σύνολο των μεγάλων δυνατοτήτων του.»

Τι είναι το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ - ΤΜΕΔΕ

Στόχος του νέου Ταμείου είναι να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, των Ελλήνων μηχανικών, μελετητών, κατασκευαστών αλλά και των χιλιάδων επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών καθώς και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» συγχρηματοδοτείται κατά 70% από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και κατά 30% από κεφάλαια του Ταμείου Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ). Διαχειριστής του Ταμείου είναι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη συνεργασία της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – HDB με ιδιωτικό φορέα, το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημόσιων Έργων (ΤΜΕΔΕ) και μάλιστα για τη δημιουργία χρηματοδοτικού εργαλείου με θεματική/κλαδική αναφορά, με ωφελούμενο τον κατασκευαστικό μελετητικό κλάδο.

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» παρέχει εγγύηση σε δάνεια που χορηγούν οι 9 συνεργαζόμενες τράπεζες (AlphaBank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τρ. Πειραιώς, AtticaBank, OptimaBank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου),  προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση σε δανεισμό για τους Έλληνες μηχανικούς, μελετητές, κατασκευαστές, αλλά και τους χιλιάδες επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Γρήγορα δάνεια έως 200.000€ με ευνοϊκούς όρους

Μέσω του «Ταμείου Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ» κάθε δικαιούχος που έχει αναλάβει την εκτέλεση έργου ή μελέτης δημοσίου συμφέροντος, μπορεί να λάβει κεφάλαιο κίνησης, μέσω τραπεζικού δανεισμού, έως 200.000€,με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB) και το ΤΜΕΔΕ να αναλαμβάνει μέρος του επιχειρηματικού κινδύνου παρέχοντας εγγύηση προς τις τράπεζες για το 80%της χρηματοδότησης.

Με τον τρόπο αυτό αμβλύνονται οι δυσκολίες δανειοδότησης για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες & επιχειρήσεις, με τη διαδικασία να γίνεται ευκολότερη, ταχύτερη και σημαντικά οικονομικότερη για όλα τα μέρη.

Στόχος της κοινής προσπάθειας ΤΜΕΔΕ και Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) είναι να διευκολύνει και να διευρύνει σημαντικά την πρόσβαση σε χρηματοδότηση  των επιχειρήσεων, με διαφάνεια και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών. Ο στόχος υλοποιείται με την ενεργοποίηση αυτού του στοχευμένου χρηματοδοτικού εργαλείου θεματικής ενότητας προς τον κατασκευαστικό μελετητικό κλάδο.

Για την ένταξη στο Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ, η κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση, οποιασδήποτε μορφής, υποβάλει – αρχικά- αίτημα χρηματοδότησης  στο Πληροφορικό Σύστημα των Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μέσω του δικτυακού τόπου www.ependyseis.gr. Στο αίτημα επιλέγει μία από τις 9 τράπεζες από την οποία επιθυμεί να δανειοδοτηθεί. Οι εννέα τράπεζες που μετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι: AlphaBank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, AtticaBank, OptimaBank, Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας και Συνεταιριστική Ηπείρου. Στη συνέχεια υποβάλει το αίτημα χρηματοδότησης στην Τράπεζα της επιλογής του, μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα ζητηθούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το «Ταμείο Εγγυοδοσίας HDB-ΤΜΕΔΕ» συνεχίζει να στηρίζει τον τεχνικό κόσμο

Το συγκεκριμένο εργαλείο αποτελεί την απάντηση στις πραγματικές ανάγκες των τεχνικών εταιρειών, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι ΜμΕ και για διάφορους λόγους δεν έχουν την απαραίτητη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά προϊόντα.
Alpha Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Κεφάλαιο κίνησης με προνομιακούς όρους σε κατασκευαστικές ΜμΕ

Σύμφωνα με την τράπεζα τα δάνεια θα είναι ύψους έως 200.000 ευρώ, με προνομιακό επιτόκιο και αποπληρωμή έως πέντε έτη για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στο «Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ - ΤΜΕΔΕ».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ΤΜΕΔΕ

Στόχος, μεταξύ άλλων, είναι η δημιουργία καινοτόμων προγραμμάτων ενίσχυσης του κεφαλαίου κίνησης για τους 30.000 μηχανικούς και εργολήπτες πιστούχους του ΤΜΕΔΕ, καθώς και των 5.500 τεχνικών εταιρειών μελών του.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλαλούμ στα εργοτάξια με τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας

Τα εργοτάξια παραμένουν ανοικτά, αλλά σε μηχανικούς επιβάλλονται πρόστιμα όταν προσέρχονται για εργασία. Αρκετοί φοβούνται πως μια γενική απαγόρευση θα άφηνε στο δρόμο το προσωπικό και θα διευκόλυνε ασυνεπείς εργολάβους.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παραλύει την οικοδομή και τις κατασκευές ο ιός

Σοβαρές πρακτικές δυσκολίες στα εργοτάξια, «πάγωμα» δημόσιων διαγωνισμών έως και για έξι μήνες. «Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καμία εργασία με τις σημερινές συνθήκες», προειδοποιεί το Τεχνικό Επιμελητήριο.