ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
monumenta-ktiria-ethniki
Φώτο: MONUMENTA

Εθνική Τράπεζα: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο απορρόφησης άλλης τράπεζας

Η Εθνική Τράπεζα, με ανακοίνωσή της στο Χρηματιστήριο, τονίζει ότι δημοσιεύματα που υπάρχουν και αναφέρονται σε απορρόφηση τράπεζας είναι «αβάσιμα». Σχετικό δημοσίευμα αναφερόταν στην Attica Bank.

Σε διάψευση δημοσιευμάτων σύμφωνα με τα οποία προτίθεται να προχωρήσει στην απορρόφηση ενός άλλου ελληνικού τραπεζικού ομίλου,  προχώρησε η Εθνική Τράπεζα, μέσω χρηματιστηριακή της ανακοίνωση και απατώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. 

Στην ανακοίνωσή της η ΕΤΕ τονίζει ότι «Σε συνέχεια ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι είναι αβάσιμα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρονται σε απορρόφηση άλλου πιστωτικού ιδρύματος στην Ελλάδα». 

Σύμφωνα με τα εν λόγω δημοσιεύματα η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται σε διαδικασία να «απορροφήσει» την Attica Bank και μάλιστα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Υπενθυμίζεται ότι η Attica Bank βρίσκεται σε διαδικασία εξυγίανσης, ενώ εκτιμάται ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της θα κυμανθεί από 120 έως 150 εκατ. ευρώ, μετά την ενεργοποίηση του νόμου Χαρδούβελη και, στο πλαίσιο αυτό, θα εκδοθούν δικαιώματα (warrants) υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση Πανταλάκη, όπως έχει σημειώσει το Business Daily,  σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, θα δοθεί η δυνατότητα στους υφισταμένους μετόχους να εξαγοράσουν τα warrants που θα εκδοθούν υπέρ του Δημοσίου και αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι προχωρήσουν σε μερική εξαγορά των warrants τα αδιάθετα δικαιώματα θα προσφερθούν σε νέους επενδυτές, καθιστώντας πιθανή τη δραστική αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας.

Σημειώνεται ότι όσα περισσότερα δικαιώματα ασκήσουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι ή νέοι μέτοχοι τόσο μικρότερη θα είναι η κρατική ενίσχυση για την τράπεζα. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το ταμείο των μηχανικών, το ΤΜΕΔΕ, ελέγχει το 46,32% των μετοχών της τράπεζας, ενώ ο ΕΦΚΑ ελέγχει το 32,34%.

Κεντρικός στόχος είναι η Attica Bank να περάσει στον έλεγχο ιδιωτών με την άσκηση του μεγαλύτερου μέρους των warrants από στρατηγικό ή στρατηγικούς επενδυτές και εικάζεται ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με επενδυτές.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγάλη αύξηση κεφαλαίου οδηγεί σε μεγάλη απομείωση (dilution) των παλαιών μετόχων, οδηγώντας σε μεγάλη πτώση την τιμή της μετοχής της τράπεζας στο χρηματιστήριο. Χθες έκλεισε στο limit down, με πτώση -29,98% με ελάχιστες συναλλαγές, ενώ οι ανεκτέλεστες εντολές πώλησης ανήλθαν σε 1.666.633 μετοχές. Με το χθεσινό κλείσιμο η χρηματιστηριακή αξία της τράπεζας διαμορφώνεται στα 64 εκατ. ευρώ. Οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορέσουν να διατηρήσουν τα ποσοστά τους στην τράπεζα μόνο μέσω της συμμετοχής τους στην αύξηση κεφαλαίου. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ethniki Trapeza, ETE, Mylonas, Milonas
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εθνική: Οργανική κερδοφορία 1,2 δισ. και απόδοση ιδίων κεφαλαίων 18% το 2023

Αισιόδοξος για το 2024 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς. Ξεπέρασαν τους στόχους οι επιδόσεις του 2023. Επιτάχυνση πιστωτικής επέκτασης με αύξηση εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,3 δισ.
Vrettou-Attica-Bank
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε ανάκαμψη η Attica Bank: Κέρδη 28,6 εκατ. από ζημιές 356,6 εκατ.

Αισθητή βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της τράπεζας και ρεκόρ στις εκταμιεύσεις νέων δανείων. Υψηλός ο δείκτης NPE, τι λέει η διοίκηση για το σχέδιο εξυγίανσης μέσω «Ηρακλή» και συγχώνευσης με Παγκρήτια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Attica Bank: Ο Αλέξανδρος Μαλανδρής αναλαμβάνει Chief Credit Officer

Διαθέτει εκτεταμένη γνώση στο αντικείμενο των πιστοδοτήσεων σε ένα ευρύ φάσμα εταιρειών και κλάδων τόσο σε περιόδους ανάπτυξης όσο και ύφεσης της οικονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χαρδούβελης: Αναγκαίες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για την οικονομία

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤ και της Εθνικής Τράπεζας, οι τράπεζες έχουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα και στηρίζουν την πραγματική οικονομία με τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους.