ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Intrakat

Intrakat: Ψάχνει κεφάλαια 300 εκατ. για τα πρώτα έργα στις ΑΠΕ

Σε τέσσερις πυλώνες θα στηριχθεί, πλέον, η νέα στρατηγική του ομίλου με επίκεντρο παραχωρήσεις, ενέργεια και τουριστικές αναπτύξεις.

Σε συζητήσεις με τράπεζες και άλλους επενδυτές για την άντληση κεφαλαίων ώστε να χρηματοδοτήσει το πρώτο στάδιο του επενδυτικού προγράμματος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) βρίσκεται η Intrakat. Οπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πέτρος Σουρέτης, η συγχώνευση της «ΓΑΙΑ Άνεμος» που θα ολοκληρωθεί εντός τριμήνου είναι η πρώτη κίνηση στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής του ομίλου που βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: Τα δημόσια έργα, τις παραχωρήσεις, τις ΑΠΕ αλλά και τα τουριστικά ακίνητα.

Η «ΓΑΙΑ Άνεμος», όπως ανακοινώθηκε, έχει χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1,1 GW που βρίσκονται σε διάφορα στάδια αδειοδότησης. Η συνολική επένδυση για την αξιοποίηση αυτού του χαρτοφυλακίου μπορεί να φτάσει και το ένα δισ. ευρώ για την επόμενη οκταετία. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης της στρατηγικής στους αναλυτές, η διοίκηση είπε πως οι επενδύσεις της επόμενης τριετίας για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ θα φτάσουν τα 300 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθούν «από ίδια κεφάλαια, τραπεζικό δανεισμό και στρατηγικές συνεργασίες που θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα». Τα υπό κατασκευή αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 93 MW, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2023. Επιπλέον 207 MW αιολικών και 208 MW φωτοβολταϊκών πάρκων θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2024.

Στρατηγικές συνεργασίες αναζητούνται ή υπάρχουν και στους άλλους τρεις τομείς που θα επικεντρωθεί η εταιρεία. Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat είπε πως η διοίκηση επιδιώκει με τη νέα στρατηγική τη μεγιστοποίηση της αξίας των μετόχων μέσω στρατηγικών συνεργασιών σε παραχωρήσεις, ενέργεια και ανάπτυξη ακινήτων με στόχο τα επαναλαμβανόμενα και σταθερά έσοδα και κέρδη, σταθερές χρηματοοικονομικές ροές και διευρυμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων.

Στα δημόσια έργα η διοίκηση της Intrakat προβλέπει πως θα διατεθούν περίπου 43,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2020 – 2030. Στις παραχωρήσεις και τα έργα με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) προβλέπεται πως μόνο στα ΣΔΙΤ θα προχωρήσουν έργα ύψους 7 δισ. μέχρι το 2026. Στις ΑΠΕ εκτιμάται πως θα διατεθούν κεφάλαια περί τα 8 δισ. κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πολύ μεγάλες προοπτικές βλέπουν στον όμιλο και στην ανάπτυξη τουριστικών ακινήτων όπου διαθέτουν συμφωνίες με διεθνείς ομίλους. Ένα παράδειγμα είναι η βρετανική London + Regional με την οποία συνεργάζεται σε ξενοδοχειακό συγκρότημα στη Μύκονο. 

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Intrakat μαζί με τις προς υπογραφή συμβάσεις  φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση για πιθανή νέα συνεργασία με την Fraport μετά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου αναβάθμισης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων ο κ. Σουρέτης είπε πως εξετάζεται επένδυση κοντά στα 150 εκατ. ευρώ για τους χώρους κυκλοφορίας των αεροπλάνων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και εξέφρασε την ελπίδα πως η Intrakat θα υλοποιήσει και αυτό το έργο. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΑΙΠΕΔ-Άρης Ξενόφος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Προκλήσεις για τη νέα διοίκηση, αίνιγμα η αύξηση κεφαλαίου

Ποια είναι τα ανοικτά μέτωπα που αντιμετωπίζει από την πρώτη ημέρα η διοίκηση υπό τον Άρη Ξενόφο μετά την επικράτηση της Reggeborgh στη γενική συνέλευση. Από μηδενική βάση εξετάζονται οι κεφαλαιακές ανάγκες.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έτοιμα για τη... μητέρα των «μαχών» τα δύο «στρατόπεδα» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Με ποιες θέσεις θα προσπαθήσουν να πείσουν τους μετόχους στην αυριανή συνέλευση οι δύο πλευρές που ερίζουν για τον έλεγχο του ομίλου. Τι λένε για το κρίσιμο θέμα του υγιούς ανταγωνισμού στον κλάδο των κατασκευών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γράμμα Καλλιτσάντση στο προσωπικό: Τι λέει για τη μεγάλη «μάχη» στην Ελλάκτωρ

Με επιστολή του προς τους εργαζόμενους ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ αναφέρεται στις μετοχικές εξελίξεις, την είσοδο των κ.κ. Μπάκου και Καϋμενάκη και τις επιδιώξεις Reggeborgh, την αύξηση κεφαλαίου και την επόμενη ημέρα του Ομίλου.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση 20 ημερών στη «ελληνοολλανδική μάχη» για τον έλεγχο της Ελλάκτωρ

Η συνέλευση αναβλήθηκε μετά από σχετικό αίτημα των εφοπλιστών Γ. Καϋμενάκη και Δημ. Μπάκου καθώς και του κ. Αναστάσιου Καλλιτσάντση. Στις 27 Ιανουαρίου η επαναληπτική συνέλευση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ψήφος εμπιστοσύνης στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με επένδυση ύψους 35,5 εκατ. ευρώ

Σε περίοδο έντονης αβεβαιότητας, ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh και ο Γ. Περιστέρης απέκτησαν το 7% των μετοχών του ομίλου από την York. Προχωρά το επενδυτικό πρόγραμμα 3 δισ. ευρώ σε υποδομές και ενέργεια.