ΓΔ: 1193.94 -0.53% Τζίρος: 79.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:57:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Exarxou, Exarxu, Intrakat
Πηγή: Intrakat

Αλ. Εξάρχου: Θα επιτύχει το break even η Intrakat εντός του 2023

Τα νέα έργα έχουν υψηλά margins σε σχέση με το παρελθόν και θα φέρουν θετικό cash flow και κέρδη, υποστηρίζει η διοίκηση της Intrakat. Eμφαση στα έργα ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων και ΑΠΕ για την εξασφάλιση σταθερών ετήσιων ροών.

 Την εκτίμησή του ότι στο τέλος του 2023 ο κλάδος της κατασκευής θα εμφανίσει οριακό αποτέλεσμα  (break even) και ενδεχομένως και μικρά κέρδη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου κατά την παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του 2022 σε αναλυτές.

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, η εμφάνιση λειτουργικών κερδών το δεύτερο εξάμηνο του 2022, η διαρκής αύξηση του ανεκτέλεστου και η επικείμενη ενσωμάτωση της Ακτωρ συνηγορούν στην επίτευξη του στόχου.

Οπως επισήμανε, το ανεκτέλεστο της Intrakat έχει βελτiωμένα margins σε σχέση με το παρελθόν και θα φέρει θετικό cash flow και κέρδη.

Σε ερώτηση αν μπορεί να ανταποκριθεί το νέο σχήμα στο υψηλό ανεκτέλεστο ο κ. Εξάρχου ανέφερε ότι η Intrakat είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη και με την απόκτηση της Ακτωρ ο όμιλος αποκτά την τεχνική επάρκεια για να εκτελέσει όμαλά τα έργα που έχει αναλάβει.

Το ανεκτέλεστο της Ιntrakat στο τέλος του 2022 ήταν 1,3 δισ. αλλά από τότε η εταιρεία έχει υπογράψει ή έχει ανακηρυχθει ανάδοχος  μετέχοντας σε κοινοπραξίες νέες μεγάλες συμβάσεις όπως η ανέγερση του Riviera Tower στο Ελληνικό μαζί με τη Bouygues ύψους 350 εκατ. ευρώ, το ΣΔΙΤ στο ΒΟΑΚ ύψους 190 εκατ. ευρώ, το ΣΔΙΤ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ύψους 205 εκατ. ευρώ, την κατασκευή του οδικού άξονα  Καλαμάτας – Ριζόμυλου – Πύλου – Μεθώνης ύψους 240 εκατ ευρώ και των αθλητικών εγκαταστάσεων  στο Ελληνικό ύψους 120 εκατ ευρώ.


Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι το 2022 ήταν έτος σταθμός για την Intrakat με την εξαγορά της εταιρείας από τη Winex και επανέλαβε «πως οι νέοι βασικοί μέτοχοι και η διοίκηση οραματίζονται την ανάδειξη της Intrakat σε μια σύγχρονη και ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία και στην εδραίωσή της μεταξύ των κορυφαίων κατασκευαστικών ομίλων στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα δημιουργεί υπεραξία για όλους τους μετόχους».

Επίσης ο κ. Εξάρχου αναφέρθηκε και στους πέντε πυλώνες ανάπτυξης που είναι η κατασκευή, τα ΣΔΙΤ και οι Παραχωρήσεις, οι ΑΠΕ, το περιβάλλον και η τεχνολογία και τα ακίνητα.

Για τις ΑΠΕ τόνισε ότι η εταιρεία διαθέτει άδειες ισχύος 1,8GW.

Σε ερώτηση για τη στρατηγική της εταιρείες επισήμανε πως επειδή το ανεκτέλεστο κάνει κύκλους και από σήμερα που είναι υψηλό κάποια στιγμή θα υποχωρήσει, μέλημα της διοίκησης είναι να εξασφαλίσει σταθερά ετήσια έσοδα από την ενίσχυση των έργων  ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων και ΑΠΕ.

Τέλος σε ερώτηση για το αν η Ακτωρ και Ιntrakat θα συγχωνευθούν ή θα λειτουργούν ως αυτόνομες εταιρείες-μετά βεβαίως την έγκριση εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού- ο κ. Εξάρχου είπε οτι δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια σχετική απόφαση. 

Για το 2022 η Ιntrakat ανακοίνωσε ένα μείγμα μέτριων αποτελεσμάτων με καθαρές ζημίες 23,6 εκατ. ευρώ ως απόρροια των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η εταιρεία κατά το παρελθόν, αλλά η νέα διοίκηση στάθηκε στις επιδόσεις του δευτέρου εξαμήνου που ήταν βελτιωμένες σε σχέση με το πρώτο και δείχνουν «μια δυναμική για το μέλλον».

Ο τζίρος ανήλθε στα  122,3 εκατ. έναντι 103,1 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο 2022, τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 15,4 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ αντίστοιχα, το μικτό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε σε 12,6% από 2,7% το πρώτο εξάμηνο. Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων, ο όμιλος κατά το β’ εξάμηνο του 2022 βελτίωσε το αποτέλεσμα, με το ενοποιημένο EBITDA να διαμορφώνεται σε κέρδη 4,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 8,6 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και οι  ζημιές μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 5,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18,4 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2022.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Στο break-even φέτος η Intrakat με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισ.

Από την τρέχουσα χρήση, η κατασκευαστική αφήνει πίσω τις ζημιές, μέρισμα από το 2024. Εκτινάχτηκε στα 4,9 δισ. το ανεκτέλεστο μετά και την εξαγορά της Άκτωρ. Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και ΑΠΕ και οι αποθήκες καυσίμων στη Φουτζέιρα.
Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Με την εξαγορά της Άκτωρ «αγοράσαμε» εμπειρία πολλών ετών

Το τίμημα των 100 εκατ. θα καλυφθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου. Ο κ. Εξάρχου διαβεβαίωσε πως το νέο σχήμα θα εκτελέσει τα έργα που έχει αναλάβει χωρίς δανεισμό και υποστήριξε πως τα έργα της Άκτωρ θα είναι κερδοφόρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ακτινογραφία» στο deal Intrakat - Άκτωρ: Το τίμημα και η επόμενη ημέρα

Με τίμημα 100 εκατ. για τις μετοχές της Άκτωρ και ανάληψη χρέους 115 εκατ., η Intrakat δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στις κατασκευές με ανεκτέλεστο 4 δισ. Τα έργα, οι δυσκολίες και η διεκδίκηση της Αττικής Οδού.
intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κλείνει η αύξηση κεφαλαίου της Intrakat: Οι νέοι συσχετισμοί των μετόχων

Η επιτυχία της αύξησης των 100 εκατ. ευρώ είναι εξασφαλισμένη από τους βασικούς μετόχους. Tις τελευταίες ημέρες καταγράφεται αξιοσημείωτη συμμετοχή μικροεπενδυτών που αναμένεται να περιορίσει την αύξηση ποσοστού της Winex.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δ. Κούτρας: Η Intrakat θα συμμετέχει στο διαγωνισμό για την Αττική Οδό

Στροφή εκτός από τις κατασκευές σε ΑΠΕ, διαχείριση σκουπιδιών και real estate. Στόχος η επιστροφή στην κερδοφορία το 2022. Ο Σ. Κόκκαλης θα αποφασίσει για τις προτάσεις εξαγοράς που έχει δεχθεί η εταιρεία