ΓΔ: 1480.09 -1.09% Τζίρος: 161.72 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Αλέξανδρος Εξάρχου

Αλ. Εξάρχου: Mεγαλύτερα EBITDA το 2024, επιθετικές κινήσεις στις ΑΠΕ

Το 2024 θα είναι έτος περαιτέρω ανάπτυξης για την Intrakat ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Με περιθώριο μεικτών κερδών 10% εκτελούνται τα έργα. Η συμμαχία με τη ΔΕΗ και η πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας.

«To 2024 θα είναι μια χρονιά που θα βελτιώσουμε περαιτέρω τα EBITDA μας. Βρήκαμε την Άκτωρ σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι εκτιμά η αγορά. Η συνεργασία μας με τη ΔΕΗ ανοίγει μια νέα εποχή στις ΑΠΕ, σε έναν τομέα που θα ακολουθήσουν επιθετικές επενδύσεις».

Τα παραπάνω τόνισε ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat κ. Αλέξανδρος Εξάρχου κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα αποτελέσματα του 2023. Η συμφωνία με τη ΔΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη 2,7GW στον τομέα των ΑΠΕ έκλεισε τον Φεβρουάριο του 2024 και θα επηρεάσει τα μεγέθη της Intrakat από φέτος

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου τα περιθώρια μεικτού κέρδους στα έργα το 2024 θα κινηθούν κοντά στο 10%, καθώς εκτός από τα έργα της Intrakat που είναι καινούργια, ενώ και τα έργα της Ακτωρ δεν έρχονται από το παρελθόν όταν οι τιμές ήταν χτυπημένες αλλά πρόκειται για έργα πιο σύγχρονα.

Όπως τόνισε κ. Εξάρχου, ο όμιλος διεκδικεί 21 διαγωνισμούς ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, συνολικής αξίας 7 δισ. ευρώ. «Δεν πρόκειται να τους κερδίσουμε όλους, αλλά θα ήμασταν ευχαριστημένοι αν κερδίζαμε το 20% των έργων αυτών», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ερωτώμενος για την αγορά της Ρουμανίας -το 20% του ανεκτέλεστου του ομίλου, περίπου 1 δισ. ευρώ βρίσκεται εκεί- ο κ. Εξάρχου δήλωσε πως είναι μια αγορά με πολλές προοπτικές και στόχος του ομίλου είναι στο άμεσο μέλλον ο όμιλος να έχει διπλασιάσει το αποτύπωμά του στη συγκεκριμένη αγορά.

Σημειώνεται πως η αγορά της Ρουμανίας ήταν μια κλασική αγορά δημόσιων έργων και μόνο τα τελευταία χρόνια λόγω και της γεωπολιτικής της θέσης αρχίζουν να αναπτύσσονται έργα παραχωρήσεων και ΣΔΙΤ για αυτό και πρόκειται για μια αγορά με σημαντικές προοπτικές. 

Σε σχετική ερώτηση αναλυτών για το πώς ο όμιλος θα χρηματοδοτήσει ομαλά τα έργα των 4,9 δισ. ευρώ που έχει αναλάβει αλλά και πως θα διεκδικήσει νέα έργα ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, ο οικονομικός διευθυντής κ. Κώστας Αδαμόπουλος επισήμανε πως ο όμιλος έχει πολύ καλή κεφαλαιακή δομή και προς το παρόν μπορεί με δικές του δυνάμεις να ανταποκριθεί σε όλες τις προκλήσεις.

Επιστροφή στα κέρδη το 2023 - Στα 4,9 δισ. το ανεκτέλεστο

Το 2023 ο όμιλος της Intrakat επέστρεψε στην κερδοφορία και βελτίωσε όλους σχεδόν τους χρηματοοικονομικούς του δείκτες. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 412 εκατ. ευρώ έναντι 225 εκατ. ευρώ το 2022 έχοντας ενσωματώσει το τζίρο της Άκτωρ από τις 8/11/2023 έως 31/12/2023.

Τα EBITDA ανήλθαν στα 16 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 3 εκατ. ευρώ το 2022 και τα καθαρό αποτέλεσμα ήταν θετικό στα 3 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 24 εκατ. ευρώ το 2022.

Τα ίδια κεφάλαια έφτασαν στα 162 εκατ. ευρώ (+168%), τα ταμειακά διαθέσιμα από 25 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2022 έφτασαν τα 125 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2023 και ο καθαρός δανεισμός υποχώρησε κατά 3,4% στα 123 εκατ. ευρώ.

Η σχέση καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκε στο 0,76. Οι ενοποιημένες λειτουργικές ταμειακές ροές αυξήθηκαν στα 77 εκατ. ευρώ. Το ανεκτέλεστο έφτασε τα 4,9 δισ. ευρώ από 1,3 δισ. στο τέλος του 2022. Η ενσωμάτωση της Ακτωρ προσέθεσε 2,7 δισ. στο ανεκτέλεστο.

Σύμφωνα με το business plan, η εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ από 20MW σε λειτουργία θα έχει έως το τέλος του 2026 σε λειτουργία 200ΜW αιολικά, 200ΜW φωτοβολταϊκά και 100ΜW σε έργα αποθήκευσης ενέργειας.

Όταν οι εφοπλιστές Μπάκος και Καϋμενάκης μαζί με τον Αλέξανδρο Εξάρχου εξαγόρασαν την Intrakat το καλοκαίρι του 2022  η εταιρεία είχε κεφαλαιοποίηση 142 εκατ. ευρώ και σήμερα έχει κεφαλαιοποίηση 800 εκατ. ευρώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η απότομη «ενηλικίωση» της Intrakat: Τι φέρνει η προσάρτηση της Άκτωρ

Μέσα σε 16 μήνες η τριανδρία Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου κατέστησαν τη μικρή τεχνική εταιρεία δεύτερο πυλώνα στον κλάδο. Η βελτίωση των μεγεθών της Άκτωρ, η επόμενη πρόκληση για τη διοίκηση.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Στο break-even φέτος η Intrakat με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισ.

Από την τρέχουσα χρήση, η κατασκευαστική αφήνει πίσω τις ζημιές, μέρισμα από το 2024. Εκτινάχτηκε στα 4,9 δισ. το ανεκτέλεστο μετά και την εξαγορά της Άκτωρ. Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και ΑΠΕ και οι αποθήκες καυσίμων στη Φουτζέιρα.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Θα επιτύχει το break even η Intrakat εντός του 2023

Τα νέα έργα έχουν υψηλά margins σε σχέση με το παρελθόν και θα φέρουν θετικό cash flow και κέρδη, υποστηρίζει η διοίκηση της Intrakat. Eμφαση στα έργα ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων και ΑΠΕ για την εξασφάλιση σταθερών ετήσιων ροών.
Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Με την εξαγορά της Άκτωρ «αγοράσαμε» εμπειρία πολλών ετών

Το τίμημα των 100 εκατ. θα καλυφθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου. Ο κ. Εξάρχου διαβεβαίωσε πως το νέο σχήμα θα εκτελέσει τα έργα που έχει αναλάβει χωρίς δανεισμό και υποστήριξε πως τα έργα της Άκτωρ θα είναι κερδοφόρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ακτινογραφία» στο deal Intrakat - Άκτωρ: Το τίμημα και η επόμενη ημέρα

Με τίμημα 100 εκατ. για τις μετοχές της Άκτωρ και ανάληψη χρέους 115 εκατ., η Intrakat δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στις κατασκευές με ανεκτέλεστο 4 δισ. Τα έργα, οι δυσκολίες και η διεκδίκηση της Αττικής Οδού.
intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχύουν οι θεσμικοί επενδυτές τα ποσοστά συμμετοχής τους στην Intrakat

Οι επιδόσεις του κατασκευαστικού ομίλου δεν έχουν αφήσει αδιάφορους τους θεσμικούς, που ελέγχουν το 14% του μετοχικού κεφαλαίου. Στο φουλ τα εργοτάξια στη Ρουμανία, τι προσδοκά από τη συγκεκριμένη αγορά η διοίκηση.