ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Exarxou, Exarxu, Intrakat
Πηγή: Intrakat

Αλ. Εξάρχου: Στο break-even φέτος η Intrakat με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισ.

Από την τρέχουσα χρήση, η κατασκευαστική αφήνει πίσω τις ζημιές, μέρισμα από το 2024. Εκτινάχτηκε στα 4,9 δισ. το ανεκτέλεστο μετά και την εξαγορά της Άκτωρ. Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και ΑΠΕ και οι αποθήκες καυσίμων στη Φουτζέιρα.

Ένα χρόνο έκλεισε η νέα διοίκηση της Intrakat στο τιμόνι της εταιρείας μετά την εξαγορά από τη Winex (Μπάκος, Καϋμενάκης και Εξάρχου) πέρσι το καλοκαίρι και στη χθεσινή ετήσια γενική συνέλευση της Intrakat το management έκανε έναν πρώτο απολογισμό μιας περιόδου που ήταν πλούσια σε γεγονότα, αφού μεταξύ άλλων υλοποιήθηκε αύξηση κεφαλαίου 100 εκατ. ευρώ και βεβαίως συμφωνήθηκε η εξαγορά της Άκτωρ που αναμένει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο και αντιπρόεδρο της Intrakat κ. Αλέξανδρο Εξάρχου, η εταιρεία το 2023 θα εμφανίσει έναν ισολογισμό με μηδενικές ζημιές έναντι αρνητικού αποτελέσματος 23 εκατ. ευρώ το 2022 και στη χρήση του 2024 θα καταγράψει κέρδη που θα επιτρέψουν και τη διανομή μερίσματος.

«Όταν αναλάβαμε την Intrakat είχε ανεκτέλεστο 1,25 δισ. ευρώ και τώρα έχει 2,1 δισ. ευρώ. Μαζί με το ανεκτέλεστο της Άκτωρ στο τέλος του χρόνου το ανεκτέλεστο θα φτάσει τα 4,9 δισ. ευρώ. Η Ιntrakat είχε 500 εργαζόμενους, σήμερα έχει 560 και όταν αποκτηθεί ο Ακτωρ θα έχει 3.360 εργαζόμενους. Η κεφαλαιοποίηση πέρσι το καλοκαίρι ήταν 142 εκατ. ευρώ και σήμερα (σ.σ χθες) 346 εκατ. ευρώ», τόνισε ο κ.Εξάρχου επισημαίνοντας ότι η νέα διοικητική ομάδα «άλλαξε αλυσίδα ποδηλάτου εν κινήσει», για να καταδείξει το βαθμό δυσκολίας ανάκαμψης της Intrakat.

O CEO της εταιρείας ανέφερε πως έχουν γίνει αλλαγές στο προσωπικό, έχουν προσληφθεί ικανοί μηχανικοί και με την προσάρτηση της Ακτωρ ο όμιλος θα αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να φέρει εις πέρας το μεγάλο ανεκτέλεστο έργων.

Σχετικά με την εξαγορά – ορόσημο της Ακτωρ, υπογράμμισε πως «ήταν μια κίνηση στρατηγικής σημασίας που θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση του ομίλου, ώστε πλέον να αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα».

Για την εξαγορά της Ακτωρ ο κ. Εξάρχου επανέλαβε πως δεν θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου. Αύξηση θα γίνει, όπως υποστήριξε, αν βρεθεί μια ευκαιρία στον κλάδο, κυρίως στο εξωτερικό που θα επιτρέψει την περαιτέρω ανάπτυξη της Intrakat.

Παραδέχθηκε πως η Ακτωρ είναι σε καμπή, την οποία απέδωσε στη διοίκησή της. «Η Άκτωρ είναι ένα "θηρίο" και με την κατάλληλη διοίκηση και τα εξασφαλισμένα κεφάλαια κίνησης θα επανέλθει δυναμικά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενος ο κ. Εξάρχου για το θέμα των εγγυητικών επιστολών τόνισε πως το μεγάλο ανεκτέλεστο του κλάδου έχει αυξήσει το βαθμό δυσκολίας έκδοσης εγγυητικών ενώ πλέον και οι τράπεζες έχουν φτάσει στα όριά τους με αποτέλεσμα κάθε έκδοση εγγυητικής να είναι αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης. Χαρακτήρισε το πρόβλημα «πολιτικό» και εξήγησε πως αν θέλουμε ως χώρα να απορροφήσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να προωθηθεί μια νομοθετική ρύθμιση ώστε τα πιστοποιητικά καλής εκτέλεσης των έργων να βγαίνουν με την εγγύηση πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης.

Στρατηγική με έμφαση στις ΑΠΕ, τις ΣΔΙΤ και στις Παραχωρήσεις

O κ. Εξάρχου αναφέρθηκε στη στρατηγική της νέας διοίκησης λέγοντας πως φροντίζουμε για την επόμενη μέρα, όταν μοιραία τα προς δημοπράτηση έργα θα μειωθούν για αυτό δίνουμε βάρος στις ΣΔΙΤ, τις παραχωρήσεις και τις ΑΠΕ. «Θέλουμε να εξασφαλίσουμε σταθερές ροές για τον όμιλο ώστε να μην εξαρτάται από τις αυξομειώσεις του ανεκτέλεστου στον κατασκευαστικό τομέα».

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία στον κλάδο των ΑΠΕ, όπως η απόκτηση αδειών φωτοβολταϊκών πάρκων, διαμορφώνοντας έτσι ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7GW. Τόνισε πως στόχος είναι τα 750MW σε λειτουργια σε βάθος τριετίας, αξιοποιώντας το ομολογιακό δάνειο ύψους 120 εκατ. ευρώ

Επίσης με τη νέα διοίκηση η Intrakat ενεπλάκη για πρώτη φορά με έργα ΣΔΙΤ, όπως ο οδικός άξονας Καλαμάτας – Πύλου προϋπολογισμού 239,2 εκατ. ευρώ. και ο οδικός άξονας ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη), προϋπολογισμού 188,6 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Εξάρχου έκανε στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στην κοινοπραξία με την πορτογαλική εταιρεία Brisa, σε 49%, για τον διαγωνισμό Παραχώρησης της Αττικής Οδού έναντι 30% που όριζε η αρχική συμφωνία.

Ο κ. Εξάρχου στάθηκε και στην ανάληψη ιδιωτικών έργων που στη νέα εποχή της εταιρείας θα έχουν σημαντικό ποσοστό στο συνολικό ανεκτέλεστο, υπό την προϋπόθεση ότι η πληρωμή τους θα είναι εξασφαλισμένη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  ο Riviera Tower στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, αλλά και το νέο project που αφορά στην κατασκευή ενός νέου Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαίου δυναμικότητας 1.300.000 m3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εταιρεία ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE», ύψους 357 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων των βασικών μετόχων της Intrakat, των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη.

Η γενική συνέλευση ενέκρινε την αγορά ιδίων μετοχών έως το 10% του μετοχικού κεφαλαίου για τα επόμενα δύο χρόνια με κατώτατη τιμή αγοράς τα 0,3 ευρώ και ανώτατη τα 10 ευρώ. Επίσης, εγκρίθηκε και ο συμψηφισμός ζημιών 72,7 εκατ. ευρώ από το λογαριασμό υπέρ το άρτιο με το λογαριασμό ζημιές εις νέον προς απόσβεση ισόποσων ζημιών. Πρόκειται για βασικό βήμα ώστε με τα πρώτα κέρδη η εταιρεία να μπορέσει να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Mεγαλύτερα EBITDA το 2024, επιθετικές κινήσεις στις ΑΠΕ

Το 2024 θα είναι έτος περαιτέρω ανάπτυξης για την Intrakat ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Με περιθώριο μεικτών κερδών 10% εκτελούνται τα έργα. Η συμμαχία με τη ΔΕΗ και η πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η απότομη «ενηλικίωση» της Intrakat: Τι φέρνει η προσάρτηση της Άκτωρ

Μέσα σε 16 μήνες η τριανδρία Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου κατέστησαν τη μικρή τεχνική εταιρεία δεύτερο πυλώνα στον κλάδο. Η βελτίωση των μεγεθών της Άκτωρ, η επόμενη πρόκληση για τη διοίκηση.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Θα επιτύχει το break even η Intrakat εντός του 2023

Τα νέα έργα έχουν υψηλά margins σε σχέση με το παρελθόν και θα φέρουν θετικό cash flow και κέρδη, υποστηρίζει η διοίκηση της Intrakat. Eμφαση στα έργα ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων και ΑΠΕ για την εξασφάλιση σταθερών ετήσιων ροών.
Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Με την εξαγορά της Άκτωρ «αγοράσαμε» εμπειρία πολλών ετών

Το τίμημα των 100 εκατ. θα καλυφθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου. Ο κ. Εξάρχου διαβεβαίωσε πως το νέο σχήμα θα εκτελέσει τα έργα που έχει αναλάβει χωρίς δανεισμό και υποστήριξε πως τα έργα της Άκτωρ θα είναι κερδοφόρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ακτινογραφία» στο deal Intrakat - Άκτωρ: Το τίμημα και η επόμενη ημέρα

Με τίμημα 100 εκατ. για τις μετοχές της Άκτωρ και ανάληψη χρέους 115 εκατ., η Intrakat δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στις κατασκευές με ανεκτέλεστο 4 δισ. Τα έργα, οι δυσκολίες και η διεκδίκηση της Αττικής Οδού.
intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχύουν οι θεσμικοί επενδυτές τα ποσοστά συμμετοχής τους στην Intrakat

Οι επιδόσεις του κατασκευαστικού ομίλου δεν έχουν αφήσει αδιάφορους τους θεσμικούς, που ελέγχουν το 14% του μετοχικού κεφαλαίου. Στο φουλ τα εργοτάξια στη Ρουμανία, τι προσδοκά από τη συγκεκριμένη αγορά η διοίκηση.