ΓΔ: 1424.04 0.16% Τζίρος: 185.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Exarxou, Exarxu, Intrakat
Πηγή: Intrakat

Η απότομη «ενηλικίωση» της Intrakat: Τι φέρνει η προσάρτηση της Άκτωρ

Μέσα σε 16 μήνες η τριανδρία Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου κατέστησαν τη μικρή τεχνική εταιρεία δεύτερο πυλώνα στον κλάδο. Η βελτίωση των μεγεθών της Άκτωρ, η επόμενη πρόκληση για τη διοίκηση.

Τον Ιούλιο του 2022 όταν η Winex (Mπάκος, Καϋμενάκης, Εξάρχου) εξαγόρασε την Ιntrakat o νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αλέξανδρος Εξάρχου προέβη σε μια εκτίμηση που ξένισε την αγορά: Προέβλεψε πως σε τρία χρόνια η Intrakat θα είναι η δεύτερη δύναμη στον κλάδο των κατασκευών. Τελικά αυτό κατέστη δυνατό εντός 16 μηνών με την εξαγορά της Άκτωρ που ολοκληρώθηκε χθες μετά και το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η Intrakat κατέβαλε στην Ελλάκτωρ, μητρική της Ακτωρ, 110,8 εκατ. ευρώ για τις μετοχές. Η αρχική συμφωνία ήταν για 100 εκατ. ευρώ αλλά επειδή η Ελλάκτωρ ενίσχυσε -μέχρι να ολοκληρωθεί η εξαγορά- την Άκτωρ με κεφάλαια κίνησης, η Ιntrakat κάλυψε και αυτή τη χρηματοδότηση. Το deal πρόβλέπει επίσης ότι η Άκτωρ θα αναλάβει με τις δικές της ροές να αποπληρώσει και ενδοομιλικά δάνεια 114 εκατ. ευρώ προς την Ελλάκτωρ εντός 24 μηνών με την εγγύηση της Intrakat. Η αποτίμηση της Deloitte για την αξία της Ακτωρ κυμαίνεται μεταξύ 94,3 -122,8 εκατ. ευρώ.  

H αλλαγή στη φυσιογνωμία της Intrakat υπό το νέο management είναι αξιοσημείωτη: Ανακεφαλαιοποιήθηκε άμεσα με 100 εκατ. ευρώ. Μετά από μια δεκαετία ζημιογόνων χρήσεων θα εμφανίσει το 2023 ισοσκελισμένο ισολογισμό και στη χρήση του 2024 -σύμφωνα με τη διοίκηση- θα καταγράψει κέρδη που θα επιτρέψουν και τη διανομή μερίσματος. Τον Ιούλιο του 2022 είχε ανεκτέλεστο 1,25 δισ. ενώ τώρα μαζί με την Ακτωρ θα έχει -έως το τέλος του 2023- 5 δισ. ευρώ. Τότε είχε 500 εργαζόμενους και σήμερα 600 ενώ μαζί με την Ακτωρ θα φτάσει τους 3.000. Η κεφαλαιοποίηση της Intrakat ήταν στα 143 εκατ ευρώ το Καλοκαίρι του 2022 και σήμερα προσεγγίζει τα 560 εκατ. ευρώ. 

Επίσης,  με τη νέα διοίκηση η Intrakat ενεπλάκη για πρώτη φορά με έργα ΣΔΙΤ, όπως ο οδικός άξονας Καλαμάτας – Πύλου προϋπολογισμού 239,2 εκατ. ευρώ. και ο οδικός άξονας ΒΟΑΚ (τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη), προϋπολογισμού 188,6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα και τα ιδιωτικά έργα θα έχουν σημαντικό ποσοστό στο συνολικό ανεκτέλεστο, υπό την προϋπόθεση ότι η πληρωμή τους θα είναι εξασφαλισμένη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα  ο Riviera Tower στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, αλλά και το νέο project που αφορά στην κατασκευή ενός νέου Τερματικού Σταθμού Αποθήκευσης Πετρελαίου δυναμικότητας 1.300.000 m3 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για την εταιρεία ECOMAR STORAGE SOLUTIONS FZE», ύψους 357 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εταιρεία συμφερόντων των βασικών μετόχων της Intrakat, των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη.

Από την Intrakat ισχυρίζονται πως με την προσάρτηση της Άκτωρ, η εταιρεία θα αποκτήσει την απαραίτητη τεχνογνωσία αλλά και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να φέρει εις πέρας το μεγάλο ανεκτέλεστο έργων. Ο νέος πυλώνας των κατασκευών θα προσφέρει συνέργειες και στους τομείς των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων και της ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 370 έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη και συνδυαστικό κύκλο εργασιών της τάξης του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Το νέο σχήμα θα «τρέξει» ο Αλέξανδρος Εξάρχου, ο οποίος είχε διατελέσει διευθύνων σύμβουλος στην Άκτωρ από το 2018 έως τις αρχές του 2021.

Η ενσωμάτωση της Άκτωρ από την Ιntrakat έρχεται σε μια περίοδο με θετικά και αρνητικά για τον κλάδο των κατασκευών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ποσοστό επενδύσεων σε κατασκευαστικά έργα θα διπλασιαστεί και θα φτάσει το 8,1% του ΑΕΠ το 2025 από 4% του ΑΕΠ το 2020. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 20 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια σε έργα υποδομής, ΣΔΙΤ και παραχωρήσεις.

Σε ένα περιβάλλον όμως αυξημένων επιτοκίων, υψηλού πληθωρισμού, ακριβών καυσίμων και ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ρόδα, ειδικά για τους ομίλους που έχουν μπροστά τους έναν μεγάλο ανεκτέλεστο έργων.

Το υψηλό ανεκτέλεστο σημαίνει αρκετά κεφάλαια για εγγυητικές, αυξημένες ανάγκες για κεφάλαιο κίνησης και ικανό απόθεμα διαθεσίμων για να αντιμετωπίζονται και οι καθυστερήσεις που προκαλούνται στην εκτέλεση των έργων από εξωγενείς παράγοντες.

Τα πλεονεκτήματα για το νέο σχήμα είναι οι ισχυροί βασικοί μέτοχοι αλλά και η  επάνοδος σε έργα με ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους, αφού έχουν εκλείψει οι μεγάλες εκπτώσεις. Οι πέντε πυλώνες ανάπτυξης του ομίλου Ιntrakat είναι τα έργα, οι παραχωρήσεις, οι ΑΠΕ, το περιβάλλον και το Real Estate.

Η Άκτωρ, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2023, είχε τζίρο 255 εκατ. ευρώ, αρνητικό ebitda 9,6 εκατ. ευρώ και καθαρές ζημιές 19,2 εκατ. ευρώ. Από την Intrakat δεν ανησυχούν. «Γνωρίζουμε την ποιότητα του ανεκτέλεστου της Ακτωρ και γνωρίζουμε και τι κέρδη μπορεί να φέρει αφού τα νέα έργα δεν ήταν ''χτυπημένα" όπως στο παρελθόν» είχε δηλώσει πρόσφατα ο κ. Εξάρχου.

Ο νέος όμιλος θα επικεντρωθεί σε έργα στην Ελλάδα και τη Ρουμανία. Φήμες αναφέρουν πως σχεδιάζονται και άλλες εξαγορές -μικρότερων εταιρειών -αλλά προς το παρόν από την Intrakat τηρούν σιγήν ιχθύος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Mεγαλύτερα EBITDA το 2024, επιθετικές κινήσεις στις ΑΠΕ

Το 2024 θα είναι έτος περαιτέρω ανάπτυξης για την Intrakat ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Με περιθώριο μεικτών κερδών 10% εκτελούνται τα έργα. Η συμμαχία με τη ΔΕΗ και η πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας.
intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχύουν οι θεσμικοί επενδυτές τα ποσοστά συμμετοχής τους στην Intrakat

Οι επιδόσεις του κατασκευαστικού ομίλου δεν έχουν αφήσει αδιάφορους τους θεσμικούς, που ελέγχουν το 14% του μετοχικού κεφαλαίου. Στο φουλ τα εργοτάξια στη Ρουμανία, τι προσδοκά από τη συγκεκριμένη αγορά η διοίκηση.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Στο break-even φέτος η Intrakat με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισ.

Από την τρέχουσα χρήση, η κατασκευαστική αφήνει πίσω τις ζημιές, μέρισμα από το 2024. Εκτινάχτηκε στα 4,9 δισ. το ανεκτέλεστο μετά και την εξαγορά της Άκτωρ. Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και ΑΠΕ και οι αποθήκες καυσίμων στη Φουτζέιρα.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Θα επιτύχει το break even η Intrakat εντός του 2023

Τα νέα έργα έχουν υψηλά margins σε σχέση με το παρελθόν και θα φέρουν θετικό cash flow και κέρδη, υποστηρίζει η διοίκηση της Intrakat. Eμφαση στα έργα ΣΔΙΤ, Παραχωρήσεων και ΑΠΕ για την εξασφάλιση σταθερών ετήσιων ροών.
Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Με την εξαγορά της Άκτωρ «αγοράσαμε» εμπειρία πολλών ετών

Το τίμημα των 100 εκατ. θα καλυφθεί χωρίς αύξηση κεφαλαίου. Ο κ. Εξάρχου διαβεβαίωσε πως το νέο σχήμα θα εκτελέσει τα έργα που έχει αναλάβει χωρίς δανεισμό και υποστήριξε πως τα έργα της Άκτωρ θα είναι κερδοφόρα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Ακτινογραφία» στο deal Intrakat - Άκτωρ: Το τίμημα και η επόμενη ημέρα

Με τίμημα 100 εκατ. για τις μετοχές της Άκτωρ και ανάληψη χρέους 115 εκατ., η Intrakat δημιουργεί το δεύτερο μεγαλύτερο σχήμα στις κατασκευές με ανεκτέλεστο 4 δισ. Τα έργα, οι δυσκολίες και η διεκδίκηση της Αττικής Οδού.