ΓΔ: 1426.83 0.20% Τζίρος: 7.32 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:54:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
intrakat
Τα γραφεία διοίκησης της Intrakat. Πηγή: Intrakat

Ενισχύουν οι θεσμικοί επενδυτές τα ποσοστά συμμετοχής τους στην Intrakat

Οι επιδόσεις του κατασκευαστικού ομίλου δεν έχουν αφήσει αδιάφορους τους θεσμικούς, που ελέγχουν το 14% του μετοχικού κεφαλαίου. Στο φουλ τα εργοτάξια στη Ρουμανία, τι προσδοκά από τη συγκεκριμένη αγορά η διοίκηση.

Στο 14% έχει ανέλθει περίπου το ποσοστό των θεσμικών επενδυτών στην Intrakat, δείγμα ότι η εξυγίανση της εταιρείας και η γιγάντωσή της στον χώρο των κατασκευών μετά την εξαγορά της ΑΚΤΩΡ δεν έχει αφήσει αδιάφορους τους επαγγελματίες της αγοράς.

Τρία ξένα funds τοποθετήθηκαν πρόσφατα στη μετοχή, αποκτώντας περίπου το 3%, σε μια συναλλαγή που άγγιξε τα 19 εκατ. ευρώ. Σήμερα η η μετοχική σύνθεση της εταιρείας είναι 70% οι βασικοί μέτοχοι (Winex, Γκότσης, Αγγέλου, Intracom), 16% οι μικροεπενδυτές και 14% θεσμικοί επενδυτές. 

Εκτιμάται ότι το ποσοστό των θεσμικών θα ενισχυθεί περαιτέρω μετά την είσοδο της μετοχής στους δείκτες MSCI (κατηγορία Small Cup) και FTSE (αναβαθμίστηκε από τον small cap στον Mid Cap). Ο επόμενος στόχος είναι η είσοδος της μετοχής στον FTSE 25 του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει ανέλθει στα 835 εκατ. ευρώ, ενώ το καλοκαίρι του 2022, όταν οι σημερινοί βασικοί μέτοχοι εξαγόρασαν την εταιρεία ήταν στα 142 εκατ. ευρώ.

Τα έργα παράγουν μετρητά

Εν τω μεταξύ, μετά την καταβολή 40 εκατ. ευρώ για να επιταχυνθούν τα έργα στο μετρό Θεσσαλονίκης η Intrakat πλήρωσε άλλα 40 εκατ. ευρώ ώστε να επανεκκινήσουν τα  έργα στη Ρουμανία. Η διοίκηση της Intrakat δίνει ιδιαίτερο βάρος στη συγκεκριμένη αγορά όπου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων ανέρχεται στα 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για συγκοινωνιακά  και σιδηροδρομικά έργα που είχε αναλάβει η ΑΚΤΩΡ στο παρελθόν αλλά εμφάνιζαν σημαντικές καθυστερήσεις.

Με τη νέα διοίκηση έγινε προσπάθεια να κλείσουν όλες οι μαύρες τρύπες και σήμερα τα εργοτάξια λειτουργούν κανονικά. Πλέον η ΑΚΤΩΡ Ρουμανίας είναι χρηματοδοτικά ανεξάρτητη από τον βασικό μέτοχο και εκτελεί τα έργα με τις δικές της χρηματοροές. Η Intrakat πιστεύει στην αγορά της Ρουμανίας λόγω της μεγέθυνσης της οικονομίας και θέλει να αποδείξει ότι είναι ένας αξιόπιστος εταίρος ώστε στο μέλλον να διεκδικήσει νέα έργα που θα βγουν προς δημοπράτηση.

Γενικότερα, τους τελευταίους 2,5 μήνες η Intrakat έχει δαπανήσει σε Ελλάδα και εξωτερικό 280 εκατ. ευρώ για την ομαλή λειτουργία των έργων, εξοφλώντας προμηθευτές, συνεργάτες κ.α. Τα 280 εκατ. ευρώ δεν περιλαμβάνουν το τίμημα των 110 εκατ. ευρώ για την ΑΚΤΩΡ.

Το σημαντικό όπως αναφέρουν στελέχη της Intrakat είναι ότι τα έργα πλέον «παράγουν» μετρητά και δεν υπάρχει ανάγκη για αύξηση κεφαλαίου. Αυτό θα γίνει μόνο αν προκύψουν ευκαιρίες για κάποιες εξαγορές. Άλλωστε ο όμιλος έχει μεγάλα περιθώρια μόχλευσης αφού το ανεκτέλεστο έργων ξεπερνά τα 5 δισ ενώ οι δανειακές υποχρεώσεις ανέρχονται μόλις στα 110 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου της Ιntrakat κ. Αλέξανδρου Εξάρχου  η εταιρεία το 2023 θα εμφανίσει έναν ισολογισμό με μηδενικές ζημιές έναντι αρνητικού αποτελέσματος 23 εκατ. ευρώ το 2022 και στη χρήση του 2024 θα καταγράψει κέρδη που θα επιτρέψουν και τη διανομή μερίσματος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η απότομη «ενηλικίωση» της Intrakat: Τι φέρνει η προσάρτηση της Άκτωρ

Μέσα σε 16 μήνες η τριανδρία Μπάκου, Καϋμενάκη, Εξάρχου κατέστησαν τη μικρή τεχνική εταιρεία δεύτερο πυλώνα στον κλάδο. Η βελτίωση των μεγεθών της Άκτωρ, η επόμενη πρόκληση για τη διοίκηση.
ellaktor_office
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα 500 εκατ. των εφοπλιστών και η «άσκηση» των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ

Η εξαγορά της Άκτωρ επιβεβαιώνει τον σχεδιασμό Μπάκου - Καϋμενάκη να επενδύσουν πάνω από 500 εκατ. στη... στεριά, αλλά και το πλάνο της Reggeborgh να πωλήσει ξεχωριστά τις δραστηριότητες της Ελλάκτωρ, αναδεικνύοντας κρυφές υπεραξίες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Mεγαλύτερα EBITDA το 2024, επιθετικές κινήσεις στις ΑΠΕ

Το 2024 θα είναι έτος περαιτέρω ανάπτυξης για την Intrakat ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Με περιθώριο μεικτών κερδών 10% εκτελούνται τα έργα. Η συμμαχία με τη ΔΕΗ και η πολλά υποσχόμενη αγορά της Ρουμανίας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εξάρχου: Πώς άλλαξε πλήρως η Intrakat, οι επόμενες κινήσεις ανάπτυξης

Ο κ. Εξάρχου σημείωσε ότι οι μέτοχοι της Intrakat ήρθαν για να μείνουν και να ολοκληρώσουν το όραμά για τη δημιουργία της ισχυρότερης, της μεγαλύτερης και της υγιέστερης τεχνικής εταιρείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Exarxou, Exarxu, Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αλ. Εξάρχου: Στο break-even φέτος η Intrakat με ανεκτέλεστο σχεδόν 5 δισ.

Από την τρέχουσα χρήση, η κατασκευαστική αφήνει πίσω τις ζημιές, μέρισμα από το 2024. Εκτινάχτηκε στα 4,9 δισ. το ανεκτέλεστο μετά και την εξαγορά της Άκτωρ. Τα νέα έργα ΣΔΙΤ και ΑΠΕ και οι αποθήκες καυσίμων στη Φουτζέιρα.