ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

ΟΤΕ: Άλμα το 2021 στις οπτικές ίνες, με αύξηση κάλυψης κατά 83%

Θα αυξηθούν σε 550.000 από 300.000 τα νοικοκυριά με πρόσβαση σε δίκτυο οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι. Για το 5G στην κινητή, ο στόχος είναι να επιτευχθεί πληθυσμιακή κάλυψη 60%.

«Η απότομη αλλαγή, το disruption, μπορεί να έρθει από παντού» και «πρέπει να αλλάζουμε συνεχώς με ελεγχόμενο τρόπο πριν μας αναγκάσουν οι συνθήκες», υποστήριξε χθες, κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, που υπογράμμισε ότι συνεχίζει το δυναμικό πλάνο επενδύσεων ο όμιλος παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ο κ. Τσαμάζ μίλησε για το σχέδιο της διοίκησης για την επόμενη δεκαετία στο επίκεντρο του οποίου θα είναι η περαιτέρω ψηφιοποίηση / αυτοματοποίηση των διαδικασιών του ΟΤΕ, η παραχώρηση σε τρίτους δραστηριοτήτων που δεν εντάσσονται στον πυρήνα των υπηρεσιών του ομίλου, αλλά και η συνέχιση των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου.

Μέσα στην επόμενη δεκαετία πρέπει «να έχουμε αποβάλλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος» τόνισε ο Μιχ. Τσαμάζ. Πρόσθεσε πως τα επόμενα χρόνια «οι πελάτες δεν θα ζητούν από εμάς έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Χρειάζονται ένα τεχνολογικό οικοσύστημα προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες». Ο επικεφαλής του ΟΤΕ είπε πως ο όμιλος πραγματοποίησε την τελευταία πενταετία επενδύσεις που έφτασαν τα πέντε δισ. ευρώ και έχει δεσμευτεί για πρόσθετες επενδύσεις δύο δισ. ευρώ μέχρι το 2024. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάπτυξη της χώρας» υποστήριξε.

Στον πυρήνα του επενδυτικού σχεδίου βρίσκεται η ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (Fiber to the Home – FTTH) που σήμερα καλύπτει περίπου 300.000 νοικοκυριά και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα καλύπτει σχεδόν 550.000 νοικοκυριά, όπως είπε χθες ο Μιχ. Τσαμάζ, μια αύξηση κατά 83%. Στους στόχους του ομίλου είναι να πετύχει και 60% πληθυσμιακή κάλυψη του δικτύου κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς.

Επιπλέον, η διοίκηση αναφέρθηκε χθες και στις επενδύσεις στο περιεχόμενο για την ενίσχυση της Cosmote TV μέσω συμφωνιών για αθλητικές διοργανώσεις, κ.α., με τον κ. Τσαμάζ να σημειώνει πως «εξασφαλίσαμε για τρεις επιπλέον περιόδους τα δικαιώματα μετάδοσης για όλα τα τουρνουά ποδοσφαίρου της UEFA, συμπεριλαμβανομένου του Champions League και του Europa League».

Για το 2021, η Διοίκηση του ΟΤΕ αναμένει ελεύθερες ταμειακές ροές 480 εκατ. ευρώ περίπου, οι οποίες και θα αποτελέσουν τη συνολική Αμοιβή προς τους Μετόχους για το 2021 (μη συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από την πώληση της Telekom Romania), μια αύξηση 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το πληρωτέο μέρισμα τον Ιούλιο ανέρχεται σε 0,68 ευρώ ανά μετοχή.

Η χθεσινή συνέλευση ενέκρινε και το νέο δεκαμελές Δ.Σ. του ΟΤΕ στο οποίο συμμετέχει και ο πρώην υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγ. Ζαριφόπουλος ως ένας από τους δύο εκπροσώπους του δημοσίου.

Ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ την τελευταία δεκαετία

«Η δεκαετής μεταμόρφωση του ΟΤΕ συνεχίστηκε με σταθερό ρυθμό και το 2020», είπε ο κ. Τσαμάζ. Τόνισε πως η περυσινή χρονιά ήταν δύσκολη και γεμάτη προκλήσεις καθώς «δοκιμάστηκαν οι αντοχές και η αποτελεσματικότητα της εταιρείας και των υποδομών που έχουμε χτίσει την τελευταία δεκαετία. Αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις με επιτυχία ευτυχώς για εμάς και για τη χώρα. Τα έσοδα του ομίλου παρουσίασαν πτώση μόλις 1% ενώ στην Ελλάδα έμειναν σχεδόν αμετάβλητα ενώ καταφέραμε να διατηρήσουμε την κερδοφορία μας σχεδόν σταθερή. Δεν περικόψαμε τις επενδύσεις και διατηρήσαμε το πλάνο στα επίπεδα του 2019».

Πέρυσι ολοκληρώθηκε ένα σημαντικό τμήμα του σχεδιασμού που προωθούσε τα τελευταία χρόνια η διοίκηση με την απόσχιση τριών λειτουργιών (εξυπηρέτηση πελατών, τεχνικών υπηρεσιών και καταστημάτων) σε τρεις ξεχωριστές εταιρείες. Παράλληλα προχώρησε και ευρύ πρόγραμμα εθελουσίας για 1.300 εργαζομένους στην Ελλάδα, ενώ ανακοινώθηκε η συμφωνία πώλησης της σταθερής τηλεφωνίας στην Ρουμανία.

Η επίδοση της μετοχής

Τον Ιούνιο, η μετοχή του ΟΤΕ, που αντιπροσωπεύει το 12% της κεφαλαιοποίησης του ΧΑ, βρέθηκε στα 15 ευρώ και σε υψηλό δεκαετίας, υπεραποδίδοντας τόσο σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη όσο και με τον κλάδο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Η μετοχή βρίσκεται στο +140% σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2011, ενώ ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη έχει σημειώσει πτώση 14% και το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι στο -37% σε σχέση με τα επίπεδα προ δεκαετίας.Σε σύγκριση με την αρχή της κρίσης, το 2012, η μετοχή του ΟΤΕ έχει πραγματοποιήσει άλμα +420% περίπου, με τον Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ να διαμορφώνεται στο +31% και τα EU Telcos στο -7,9%.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΤΕ: Έργο αναβάθμισης υποδομών και κυβερνοασφάλειας για την Τρ. Χανίων

Το έργο τριετούς διάρκειας, περιλαμβάνει , μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση του εξοπλισμού δικτύων, δεδομένων και φωνής, τόσο στα κεντρικά γραφεία, όσο και στα καταστήματα και τα ΑΤΜ’s της Τράπεζας.