ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ξανά στις τράπεζες ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Στα κεντρικά γραφεία των μεγάλων τραπεζών βρίσκονται αυτή την ώρα κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Αναταγωνισμού για νέους ελέγχους, αυτή τη φορά μετά από καταγγελία της Viva Wallet. Αιτιάσεις για τους χειρισμούς.

Κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκονται αυτή την ώρα στα διοικητικά κτίρια των τραπεζών, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πραγματοποιώντας νέους ελέγχους και συλλέγοντας στοιχεία και έγγραφα.

Οι σημερινοί έλεγχοι γίνονται για τη διερεύνηση καταγγελιών που έχει υποβάλει η Viva Wallet, εταιρία παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην οποία μετέχει με σημαντικό ποσοστό η οικογένεια Λάτση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η χθεσινή έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν αυτεπάγγελτη και συνδέεται με το θέμα των χρεώσεων και την διερεύνηση τυχόν εναρμονισμένων πρακτικών, ενώ σήμερα τα κλιμάκια ελεγκτών αποδίδουν τους νέους ελέγχους σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι οι σχετικές καταγγελίες της συγκεκριμένης εταιρίας συνδέονται με εμπορικές διαφωνίες και δεν έχουν καμία ουσία. Από την πλευρά τους, εναλλακτικές εταιρίες παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για εμπόδια και υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη ημέρα ελέγχων, για καταγγελίες που φαίνεται ότι έχουν γίνει εδώ και καιρό, ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια αποσύνδεσης της κυβέρνησης από την υπόθεση δεδομένου ότι οι πάντες θεωρούν ότι η χθεσινή θεαματική έφοδος ήταν αποτέλεσμα της κόντρας κυβέρνησης – τραπεζών για το θέμα των χρεώσεων. Οι νέοι έλεγχοι παρουσιάζονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως διερεύνηση καταγγελιών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι ούτε προκάλεσε ούτε είχε ενημέρωση για τον αιφνιδιαστικό χθεσινό έλεγχο.

Είναι πιθανό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προσπαθεί με τους νέους ελέγχους να αντιδράσει στην πίεση που δημιουργεί η σύνδεση των χθεσινών ελέγχων της με την κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα των χρεώσεων και να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εξαιρετικά δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης – τραπεζών που δημιουργούν προβληματισμό.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έφοδος» Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες με στοιχεία... θεάματος

Τι λένε οι τράπεζες για την χθεσινή πρωτοφανή έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής. Υποψίες για επικοινωνιακό χειρισμό και ερωτηματικά για την τακτική της Επιτροπής. Καμία εμπλοκή στην υπόθεση, δηλώνει η κυβέρνηση.
bank_building
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έφοδος στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επιβλήθηκε αποκλεισμός στα γραφεία διοικήσεων όλων των τραπεζών και οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού συλλέγουν στοιχεία, πιθανότατα για ενδεχόμενες καταχρηστικές πρακτικές στην τιμολόγηση προμηθειών.
Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος Επιτροπής Ανταγωνισμού
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ι. Λιανός: Οι μεγάλες έρευνες της Επιτροπής ενισχύουν τον ανταγωνισμό

Ο πρόεδρος της Επ. Ανταγωνισμού σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Business Daily μιλά για τις κλειστές δομές τις εγχώριας οικονομίας, την ακρίβεια, την εποπτεία των τηλεπικοινωνιών, την ανάγκη ειδικής ρύθμισης για τα οικοσυστήματα και τις εξαγορές εταιρειών από ξένα funds.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί μένουν σε «χαμηλή πτήση» τα νέα δάνεια παρά το «άλμα» της οικονομίας

Το παράδοξο της αναιμικής πιστωτικής επέκτασης το 2021 κόντρα στη μεγάλη αύξηση του ΑΕΠ και την καλή πορεία των επιχειρήσεων και της αγοράς ακινήτων. Προσδοκίες για το 2022 και λόγω Ταμείου Ανάκαμψης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποκαλυπτήρια για τη «νέα» Eurobank: Ψηφιακό άλμα και νέοι στόχοι

Μοντέλο phygital για τις τραπεζικές λειτουργίες: καινοτομική τεχνολογία με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Πλήρης εξυγίανση χαρτοφυλακίου με μονοψήφιο δείκτη NPE και έμφαση στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης.
Ακίνητα, Real Estate
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρό μπόνους στις τράπεζες από την άνθηση της αγοράς ακινήτων

Πολλαπλά οφέλη για τους τραπεζικούς ισολογισμούς από την δυναμική ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων. Πώς από «βαρίδι» μετατράπηκε σε μεγάλο πλεονέκτημα η σύνδεση των τραπεζών με το real estate.