Φωτο: Shutterstock

Ξανά στις τράπεζες ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Στα κεντρικά γραφεία των μεγάλων τραπεζών βρίσκονται αυτή την ώρα κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Αναταγωνισμού για νέους ελέγχους, αυτή τη φορά μετά από καταγγελία της Viva Wallet. Αιτιάσεις για τους χειρισμούς.

Κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκονται αυτή την ώρα στα διοικητικά κτίρια των τραπεζών, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πραγματοποιώντας νέους ελέγχους και συλλέγοντας στοιχεία και έγγραφα.

Οι σημερινοί έλεγχοι γίνονται για τη διερεύνηση καταγγελιών που έχει υποβάλει η Viva Wallet, εταιρία παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην οποία μετέχει με σημαντικό ποσοστό η οικογένεια Λάτση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η χθεσινή έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν αυτεπάγγελτη και συνδέεται με το θέμα των χρεώσεων και την διερεύνηση τυχόν εναρμονισμένων πρακτικών, ενώ σήμερα τα κλιμάκια ελεγκτών αποδίδουν τους νέους ελέγχους σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι οι σχετικές καταγγελίες της συγκεκριμένης εταιρίας συνδέονται με εμπορικές διαφωνίες και δεν έχουν καμία ουσία. Από την πλευρά τους, εναλλακτικές εταιρίες παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για εμπόδια και υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη ημέρα ελέγχων, για καταγγελίες που φαίνεται ότι έχουν γίνει εδώ και καιρό, ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια αποσύνδεσης της κυβέρνησης από την υπόθεση δεδομένου ότι οι πάντες θεωρούν ότι η χθεσινή θεαματική έφοδος ήταν αποτέλεσμα της κόντρας κυβέρνησης – τραπεζών για το θέμα των χρεώσεων. Οι νέοι έλεγχοι παρουσιάζονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως διερεύνηση καταγγελιών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι ούτε προκάλεσε ούτε είχε ενημέρωση για τον αιφνιδιαστικό χθεσινό έλεγχο.

Είναι πιθανό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προσπαθεί με τους νέους ελέγχους να αντιδράσει στην πίεση που δημιουργεί η σύνδεση των χθεσινών ελέγχων της με την κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα των χρεώσεων και να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εξαιρετικά δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης – τραπεζών που δημιουργούν προβληματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έφοδος» Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες με στοιχεία... θεάματος

Τι λένε οι τράπεζες για την χθεσινή πρωτοφανή έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής. Υποψίες για επικοινωνιακό χειρισμό και ερωτηματικά για την τακτική της Επιτροπής. Καμία εμπλοκή στην υπόθεση, δηλώνει η κυβέρνηση.
bank_building
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έφοδος στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επιβλήθηκε αποκλεισμός στα γραφεία διοικήσεων όλων των τραπεζών και οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού συλλέγουν στοιχεία, πιθανότατα για ενδεχόμενες καταχρηστικές πρακτικές στην τιμολόγηση προμηθειών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ανοίγει βηματισμό η Τρ. Πειραιώς, «σβήνει» φέτος NPE's 11 δισ. ευρώ

Ανεβαίνει στα 7 δισ. ευρώ ο «πήχης» για τις φετινές τιτλοποιήσεις της Τρ. Πειραιώς, ενώ η επίπτωση στην κεφαλαιακή επάρκεια θα καλυφθεί αρχικά με οργανικά κέρδη και στο μέλλον με νέα έκδοση Tier 2.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χάνεται η μάχη για τη μηδενική στάθμιση κινδύνου στους τίτλους του «Ηρακλή»

Άλυτο παραμένει το πρόβλημα με τις κρατικές εγγυήσεις στις τιτλοποιήσεις, ορατός ο κίνδυνος να επιβληθεί στις τράπεζες συντελεστής στάθμισης κινδύνου μέχρι να φθάσει η Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα.