Φωτο: Shutterstock

Ξανά στις τράπεζες ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Στα κεντρικά γραφεία των μεγάλων τραπεζών βρίσκονται αυτή την ώρα κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Αναταγωνισμού για νέους ελέγχους, αυτή τη φορά μετά από καταγγελία της Viva Wallet. Αιτιάσεις για τους χειρισμούς.

Κλιμάκια ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκονται αυτή την ώρα στα διοικητικά κτίρια των τραπεζών, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, πραγματοποιώντας νέους ελέγχους και συλλέγοντας στοιχεία και έγγραφα.

Οι σημερινοί έλεγχοι γίνονται για τη διερεύνηση καταγγελιών που έχει υποβάλει η Viva Wallet, εταιρία παροχής υπηρεσιών ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην οποία μετέχει με σημαντικό ποσοστό η οικογένεια Λάτση.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η χθεσινή έφοδος της Επιτροπής Ανταγωνισμού ήταν αυτεπάγγελτη και συνδέεται με το θέμα των χρεώσεων και την διερεύνηση τυχόν εναρμονισμένων πρακτικών, ενώ σήμερα τα κλιμάκια ελεγκτών αποδίδουν τους νέους ελέγχους σε συγκεκριμένες καταγγελίες.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι οι σχετικές καταγγελίες της συγκεκριμένης εταιρίας συνδέονται με εμπορικές διαφωνίες και δεν έχουν καμία ουσία. Από την πλευρά τους, εναλλακτικές εταιρίες παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών κάνουν λόγο για εμπόδια και υπερβολικές χρεώσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες.

Σε κάθε περίπτωση η δεύτερη ημέρα ελέγχων, για καταγγελίες που φαίνεται ότι έχουν γίνει εδώ και καιρό, ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια αποσύνδεσης της κυβέρνησης από την υπόθεση δεδομένου ότι οι πάντες θεωρούν ότι η χθεσινή θεαματική έφοδος ήταν αποτέλεσμα της κόντρας κυβέρνησης – τραπεζών για το θέμα των χρεώσεων. Οι νέοι έλεγχοι παρουσιάζονται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού ως διερεύνηση καταγγελιών.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι ούτε προκάλεσε ούτε είχε ενημέρωση για τον αιφνιδιαστικό χθεσινό έλεγχο.

Είναι πιθανό η Επιτροπή Ανταγωνισμού να προσπαθεί με τους νέους ελέγχους να αντιδράσει στην πίεση που δημιουργεί η σύνδεση των χθεσινών ελέγχων της με την κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα των χρεώσεων και να προσπαθεί να διασκεδάσει τις εξαιρετικά δυσμενείς εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν πολλά και έντονα σημάδια δυσαρμονίας στη σχέση κυβέρνησης – τραπεζών που δημιουργούν προβληματισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Έφοδος» Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες με στοιχεία... θεάματος

Τι λένε οι τράπεζες για την χθεσινή πρωτοφανή έφοδο των ελεγκτών της Επιτροπής. Υποψίες για επικοινωνιακό χειρισμό και ερωτηματικά για την τακτική της Επιτροπής. Καμία εμπλοκή στην υπόθεση, δηλώνει η κυβέρνηση.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Έφοδος στις τράπεζες από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Επιβλήθηκε αποκλεισμός στα γραφεία διοικήσεων όλων των τραπεζών και οι ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού συλλέγουν στοιχεία, πιθανότατα για ενδεχόμενες καταχρηστικές πρακτικές στην τιμολόγηση προμηθειών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι τιτλοποιήσεις, ο «Ηρακλής» και η μάχη με το χρόνο

Άλλο ένα χαμένο έτος στη «μάχη» για τα «κόκκινα» δάνεια θα είναι το 2019 καθώς τα προβλήματα στο σχέδιο «Ηρακλής» απαιτούν χρόνο για την επίλυσή τους μεταθέτοντας για το νέο έτος την εκκίνηση των σχετικών συναλλαγών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι κρύβει η δυστοκία για το σχέδιο «Ηρακλής»

Η αγορά προεξοφλεί θετική έκβαση για το σχέδιο, ωστόσο μένουν ανοικτά πολλά κρίσιμα τεχνικά σημεία με μεγάλη δυνητική επίδραση στους τραπεζικούς ισολογισμούς και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο «Ηρακλής»: Γιατί διατηρούν επιφυλάξεις οι τράπεζες

Ως υπερβολικά συντηρητικό σχέδιο χαρακτηρίζουν τον «Ηρακλή» τραπεζικά στελέχη, που εκτιμούν ότι δεν αρκεί για να οδηγήσει σε ριζική εξυγίανση των ισολογισμών. Ποιο είναι οι «κρυφοί» κίνδυνοι για τις τράπεζες.