ΓΔ: 864.44 0.74% Τζίρος: 29.23 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Attica bank, trapeza attikis
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Μείωσε τις ζημιές η Attica Bank στα 5,83 εκατ. ευρώ το α´ τρίμηνο

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν σημαντική αύξηση το α’ τρίμηνο 2021 κατά 19,7% στα 14,17 εκατ. ευρώ. Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τιτλοποιήσεις Astir 1,2 και Ωμέγα, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανέρχεται σε 44,2%.

Ζημιές ύψους 5,83 εκατ. ευρώ κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο η Attica Bank έναντι ζημιών 12,5 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Σύμφωνα με την τράπεζα, το πρόγραμμα αποκατάστασης κεφαλαιακής επάρκειας (Capital Plan), εξελίσσεται με ομαλούς ρυθμούς, ενώ όπως αναφέρεται κατά την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνονται οι ενέργειες προετοιμασίας της υλοποίησης των ενεργειών ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων βάσει του σχετικού προγράμματος, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. 

Σημειώνεται ότι στην περίπτωση της Attica Bank, ενεργοποιείται για πρώτη φορά ο νόμος Χαρδούβελη, για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC), τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα διαμορφωθεί σε ποσό έως 150 εκατ. ευρώ.  Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί η διοίκηση Πανταλάκη σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και την κυβέρνηση, θα δοθεί η δυνατότητα στους υφισταμένους μετόχους να εξαγοράσουν τα warrants που θα εκδοθούν υπέρ του Δημοσίου και αν οι υφιστάμενοι μέτοχοι προχωρήσουν σε μερική εξαγορά των warrants τα αδιάθετα δικαιώματα θα προσφερθούν σε νέους επενδυτές, καθιστώντας πιθανή τη δραστική αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης της τράπεζας.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους παρουσίασαν σημαντική αύξηση το α’ τρίμηνο 2021 κατά 19,7% στα 14,17 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους χρηματοδότησης.

Το κόστος χρηματοδότησης παρουσίασε σημαντική μείωση ύψους 18,4% σε ετήσια βάση, λόγω της σημαντικής συγκράτησης του κόστους καταθέσεων, το οποίο απορρόφησε το κόστος που σχετίζεται με τους τόκους από τα νέα δάνεια που εκταμιεύθηκαν κατά το α’ τρίμηνο του 2021. Τα έσοδα από αμοιβές και προμήθειες το 2021 ανήλθαν σε €2,9 εκατ., μια ανθεκτική απόδοση, δεδομένου των περιορισμών στην οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 κατά το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Κύριοι συντελεστές στην ανθεκτικότητα αυτή, όπως αναφέρει η τράπεζα, ήταν η παραγωγή νέων δανείων καθώς και τα έσοδα από ασφαλιστικά προϊόντα στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Interamerican. Πιο συγκεκριμένα, η Attica Bank, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Όμιλο Interamerican πέτυχε και τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 σημαντικά θετικά αποτελέσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα ενεργά συμβόλαια αυτοκινήτου στα ασφαλιστικά προγράμματα της Anytime, ξεπέρασαν τα 3.700, ενώ αντίστοιχα τα συμβόλαια στον τομέα του Bancassurance της Τράπεζας ανήλθαν σε 2.600.

Τον Μάρτιο του 2021, η Τράπεζα προχώρησε στην αποπληρωμή των εγγυήσεων του Πυλώνα ΙΙ, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική ετήσια εξοικονόμηση για την Τράπεζα η οποία θα ανέλθει για το 2021 σε περίπου €3,5 εκατ. (προμήθεια του Ελληνικού Δημοσίου για την εγγύηση του), σύμφωνα με την τράπεζα. Παράλληλα, παρά την στελέχωση καίριων θέσεων, οι αμοιβές και τα έξοδα προσωπικού παρουσίασαν οριακή μείωση κατά 2,1%. Επιπλέον, και σε συνέχεια της ανακοίνωσης του από 13.5.2021 προγράμματος εθελούσιας εξόδου, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του εν λόγω προγράμματος με την υποβολή 49 αιτήσεων και η ετήσια εξοικονόμηση εκτιμάται σε περίπου € 2,1 εκατ.

Η τράπεζα εμφάνισε:

  • Περαιτέρω μείωση των αμοιβών και εξόδων προσωπικού κατά 2% σε ετήσια βάση.
  • Αύξηση καταθέσεων 12,3% σε ετήσια βάση.
  • Διπλάσιες νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.
  • 7,7% επί του ενήμερου δανειακού χαρτοφυλακίου (προ προβλέψεων) εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις που ισχύουν λόγω covid-19.
  • Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων λιγότερο από 1% σε pro forma επίπεδο. Χωρίς να ληφθούν υπόψη οι τιτλοποιήσεις Astir 1,2 και Ωμέγα, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανέρχεται σε 44,2% με δείκτη κάλυψης από προβλέψεις σε 43,6%.

Οι χορηγήσεις προ προβλέψεων ανήλθαν σε €2,0 δισ., παρουσιάζοντας οριακή αύξηση κατά περίπου 1,4% σε σχέση με την 31.12.2020. Οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για τη χρήση ανήλθαν σε €75 εκατ. περίπου, εκ των οποίων €70,9 εκατ. αφορούν την επιχειρηματική τραπεζική και €4,5 εκατ. τη λιανική τραπεζική. Το μέσο ticket για τις επιχειρηματικές χορηγήσεις ανήλθε σε €419,4 χιλ. και σε €9,9 χιλ. αντίστοιχα για τις χορηγήσεις ιδιωτών.

 

Η δήλωση της διοίκησης της Attica Bank

Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η διοίκηση της Αttica Bank, «το 2021 ξεκίνησε σε θετικό κλίμα, με προσδοκίες για ισχυρή ανάπτυξη και αποκατάσταση της κανονικότητας.

Η επιτάχυνση του μαζικού εμβολιασμού συνιστά το εργαλείο αντιμετώπισης της πανδημίας που θα επιτρέψει την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή σε μια νέα πραγματικότητα. Οι πόροι από το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης, Next Generation EU, που αναμένονται εντός του 2021, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, εκτιμάται ότι θα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στην Ελλάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Σε ένα περιβάλλον με θετικές προοπτικές και με βάση το επιχειρηματικό της σχέδιο το οποίο υλοποιείται απρόσκοπτα, η Αttica Bank εστιάζει στην στήριξη της επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας, βοηθώντας τους πελάτες της να επανακτήσουν τη θέση τους στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα έχει θέσει στο επίκεντρο του νέου στρατηγικού σχεδίου της την αξιοποίηση των επιχειρηματικών ευκαιριών που δημιουργούνται με τη δημιουργία σύγχρονων τραπεζικών προϊόντων χρηματοδότησης της περιβαλλοντικής στρατηγικής των πελατών της, καθώς και την ολοκλήρωση του ψηφιακού και επιχειρησιακού μετασχηματισμού της με την επανατοποθέτησή της στην αγορά τόσο σε ψηφιακό επίπεδο όσο και μέσα από το δίκτυο καταστημάτων της, το μοντέλο λειτουργίας των οποίων θα μεταβληθεί, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.

Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου 2021 σηματοδοτεί τη μετάβαση και την επικέντρωση των προσπαθειών της Τράπεζας, σε πορεία ανάπτυξης με την εφαρμογή του νέου, τριετούς επιχειρηματικού της σχεδίου.

Ειδικότερα, κατά το πρώτο τρίμηνο, παρατηρείται βελτίωση σε όλες σχεδόν τις λειτουργικές γραμμές των αποτελεσμάτων. Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 19,7% σε σχέση με την αντίστοιχη συγκριτική περίοδο του 2020, γεγονός που οφείλεται τόσο στη βελτίωση του επιτοκιακού εσόδου από τις εκταμιεύσεις δανείων το οποίο σημείωσε αύξηση κατά 4% όσο και στο χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης των εργασιών της Τράπεζας.

Αντίστοιχα, τα έσοδα από προμήθειες παρουσίασαν οριακή αύξηση κατά 2,5% με την μεγαλύτερη βελτίωση να επιτυγχάνεται μέσω της αύξησης των εσόδων των χορηγήσεων, ύψους 126%.

Πρόσθετα, οι νέες χρηματοδοτήσεις και αναχρηματοδοτήσεις για την κλειόμενη χρήση ανέρχονται περίπου σε 75 εκατ. ευρώ και ο δείκτης δανείων μετά από προβλέψεις προς καταθέσεις βρίσκεται στα επίπεδα του 57%. Επιπλέον, η Αttica Bank συνέχισε να βελτιώνει τη ρευστότητά της, και να παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση, όσον αφορά τις ελληνικές δραστηριότητες, στο τραπεζικό σύστημα καθώς αυξήθηκαν τα υπόλοιπα των καταθέσεων σε ετήσια βάση κατά 12,3%.

Την 27.04.2021 η Τράπεζα αποφάσισε την τιτλοποίηση «Ωμέγα», η οποία περιλαμβάνει τις απαιτήσεις της υφιστάμενης τιτλοποίησης με την αρχική ονομασία «Artemis», καθώς και το σύνολο σχεδόν των υφιστάμενων ΜΕΔ της Τράπεζας κατά την 31.12.2020. Με την επιλογή του επενδυτή η Αttica Bank εισέρχεται σε φάση υλοποίησης του επιχειρηματικού της σχεδίου και του μηδενισμού των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων. Με τη συναλλαγή «Ωμέγα» ολοκληρώνεται ο κύκλος διαδοχικών τιτλοποιήσεων της Αttica Bank που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016, συνολικού ύψους περί τα €3δισ. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των συναλλαγών «Ωμέγα» και Astir 1 και 2, η Attica Bank θα διαθέτει δείκτη ΜΕΔ, σε pro forma επίπεδο, λιγότερο από 1% και κάτω του ευρωπαϊκού μ.ο.

Η Διοίκηση της Αttica Bank, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοί της, έχοντας αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ζητήματα του παρελθόντος, εργαζόμαστε με αφοσίωση και δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας ώστε να πρωταγωνιστήσει με το δικό της διακριτό και υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ