ΓΔ: 1218.65 -0.52% Τζίρος: 318.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Tις 5.364 έφτασαν οι νέες επιχειρήσεις το 9μηνο του 2019

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων εγγραφών ανήκει στην εστίαση και πολλές εξ αυτών στις λεγόμενες «επιχειρήσεις του 1 ευρώ», με μέση διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τον 1-1,5 χρόνο.

Θετικό παραμένει το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, με τα στοιχεία για το εννεάμηνο να δείχνουν ότι οι εγγραφές ανήλθαν στις 5.364 και οι διαγραφές στις 2.870. Πρωταγωνιστής εξακολουθεί να είναι ο κλάδος της εστίασης, με τα καταλύματα, συνδεόμενα με το Airbnb, να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι περίπου το 62% των επιχειρήσεων είναι ατομικές.

Αναλύοντας τα στοιχεία, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 984», ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, σημείωσε ότι τα μέτρα που δρομολογούνται από την κυβέρνηση -όπως οι μειώσεις φόρων και εισφορών, και η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων- έχουν συμβάλει στη δημιουργία ενός θετικού κλίματος που γεννά προσδοκίες σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Εξήγησε ότι με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στο μητρώο του επιμελητηρίου, το μεγαλύτερο μέρος των νέων επιχειρήσεων ανήκει στην εστίαση και πολλές εξ αυτών στις λεγόμενες «επιχειρήσεις του 1 ευρώ» (καφέ κλπ), με μέση διάρκεια ζωής που δεν ξεπερνά τον 1-1,5 χρόνο.

Φαίνεται, ακόμη, όπως είπε, ότι πέραν των επιχειρήσεων μικρής επένδυσης, υπάρχουν και επιχειρήσεις που επενδύουν μεγαλύτερα ποσά, ενώ το νέο στοιχείο που προκύπτει είναι ότι πολλές από τις επιχειρήσεις σχετίζονται με τη διαχείριση κατοικιών και το Airbnb.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι η πλειονότητα των επιχειρήσεων που εγγράφονται είναι ατομικές, ο πρόεδρος ανέφερε ότι από τις 750.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα περίπου 400-450.000 είναι ατομικές, γεγονός που καταδεικνύει ότι η σύσταση μιας επιχείρησης με μικρή επένδυση φαίνεται να αποτελεί διέξοδο απασχόλησης. Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε για ακόμη μία φορά, ότι χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σχέδιο, με βάση το οποίο θα υλοποιηθούν και οι αναγκαίες επενδύσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ενισχύεται η παρουσία σε χώρες του εξωτερικού της Goody’s-Everest

Tα σήματα του ομίλου Goody's-Everest βρίσκονται συνολικά σε 12 χώρες: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρος, Ουγγαρία, Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Β. Μακεδονία, Αίγυπτο, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Κουβέιτ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέες επενδύσεις από τον όμιλο «Καστελόριζο», εξετάζει είσοδο στο Ελληνικό

ο πρόεδρος και ιδρυτής του ομίλου «Καστελόριζο» Αντώνης Σταύρου ανέφερε ότι υπάρξουν σε εξέλιξη συζητήσεις με τη Lamda Development, για παρουσία στο Ελληνικό, και τη λειτουργία καταστήματος στο πολυτελές εμπορικό κέντρο «Riviera Galleria».
xatzitheodosiou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Nα εργαστούμε για να επανέλθει η κανονικότητα στην εστίαση

O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος τόνισε ότι ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων της εστίασης μειώθηκε αισθητά το 2020 έναντι του 2019, ενώ για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση.
ESTIASI, KAFETERIA, CAFE
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβλέψεις για μείωση τζίρου στην εστίαση το 2021 κατά 76,2 εκατ.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η ICAP διενήργησαν μελέτη για την εκτίμηση της οικονομικής ζημιάς από την πανδημία για τον κλάδο της εστίασης, το έτος 2020 καθώς και για την πρόβλεψη για το έτος 2021 στην περιφέρεια Αττικής.