ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xatzitheodosiou
Φώτο: Aris Oikonomou / SOOC

Χατζηθεοδοσίου: Nα εργαστούμε για να επανέλθει η κανονικότητα στην εστίαση

O πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος τόνισε ότι ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων της εστίασης μειώθηκε αισθητά το 2020 έναντι του 2019, ενώ για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση.

«Η εστίαση προσπαθεί να κρατηθεί όρθια και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο δυνατό και η πολιτεία να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις». Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, στην διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του επιμελητηρίου, στην οποία παρουσιάστηκε μελέτη που καταρτίστηκε από την ICAP σε συνεργασία με το ΕΕΑ, για την οικονομική ζημία του κλάδου της εστίασης από την πανδημία το έτος 2020, καθώς και για την πρόβλεψη για το έτος 2021 στην Περιφέρεια Αττικής.  

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου δήλωσε: «Καταλαβαίνουμε όλοι ότι η εστίαση υπήρξε ένας από τους πιο σοβαρά πληττόμενους κλάδους κατά το διάστημα της υγειονομικής κρίσης - και συνεχίζει να πλήττεται εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων. Η μελέτη που έγινε από το ΕΕΑ σε συνεργασία με την ICAP, αφορά τις περιοχές του νομού Αττικής που υπάγονται στο επιμελητήριό μας και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εκτίμηση της μείωσης τζίρου που έχουν υποστεί οι πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης για το 2020, καθώς και πρόβλεψη για το 2021.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων της εστίασης μειώθηκε αισθητά το 2020 έναντι του 2019, ενώ για το 2021 προβλέπεται περαιτέρω μείωση. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν, ότι η εστίαση υπέστη σοβαρότατο πλήγμα. Και αυτό επηρεάζει και άλλους κλάδους που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα ως προμηθευτές της εστίασης. Όπως είναι επόμενο, η γενικότερη κατάσταση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους επιχειρηματίες, επαγγελματίες αλλά και εργαζόμενους του κλάδου, κυρίως για το μέλλον. Αυτή την στιγμή, η συγκεκριμένη αγορά προσπαθεί να κρατηθεί όρθια και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για να επανέλθει η κανονικότητα το συντομότερο δυνατό και η Πολιτεία να στηρίξει τις πληγείσες επιχειρήσεις».  

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα, ο τζίρος των πολύ μικρών επιχειρήσεων εστίασης (1-9 εργαζόμενοι) στην Περιφέρεια Αττικής (πλην Πειραιώς, Δυτικής Αττικής και Λαυρίου) το 2020 μειώθηκε κατά 537,5 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστεθεί και μείωση για το 2021, κατά 76,2 εκατ. ευρώ. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Προτάσεις για την στήριξη της επιχειρηματικότητας

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, μέσω της πρότασης νομοθετικής ρύθμισης αυτοδίκαιης παράτασης μισθώσεων που κατέθεσε στο υπουργείο Εσωτερικών, προβάλλει τις θέσεις της Ένωσης.
xatzitheodosiou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Στόχος η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων

Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον τους και κατ΄επέκταση για την πορεία της οικονομίας μας, τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.
xatzitheodosiou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις πάνω από 30%

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις, υπό το βάρος της πανδημίας αλλά και της εκτίναξης του λειτουργικού τους κόστους, δεν έχουν πλέον άλλα περιθώρια απορρόφησης των αυξήσεων.
xatzitheodosiou
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Η μη εφαρμογή της τηλεργασίας πλήττει τις επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων δήλωσε ότι είναι κρίμα να μπαίνουν τέτοιου είδους οριζόντια μέτρα στη λειτουργία του επιχειρείν και ότι η επιχειρηματικότητα δεν έχει την πολυτέλεια να «μπαίνει στον πάγο».
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χατζηθεοδοσίου: Οι ανατιμήσεις θα ενισχυθούν το επόμενο δίμηνο

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος εκτίμησε ότι η ενεργειακή κρίση θα καλύψει όλο το έτος, ενώ για τις ανατιμήσεις προέβλεψε ότι θα ενισχυθούν το επόμενο δίμηνο, ξεπερνώντας σε κάποια προϊόντα το 30%.