ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Alpha Bank
Πηγή: Alpha Bank

Alpha Bank: «Πράσινο» στο ενημερωτικό, αρχίζει το book building

Η Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα και το book building εκτός Ελλάδας θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Στην ΑΜΚ θα συμμετάσχουν όλοι οι βασικοί μέτοχοι της Alpha Bank.

«Πράσινο φως» έδωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο ενημερωτικό δελτίο της Alpha Bank, κάτι το οποίο σημαίνει ότι η αύξηση κεφαλαίου έως 800 εκατ. ευρώ μπήκε στην τελική ευθεία. Οι σχετικές ανακοινώσεις και το Ενημερωτικό Δελτίο αναμένεται να δημοσιευθούν αργότερα σήμερα, δημιουργώντας την ασφάλεια ότι η Δημόσια Προσφορά στην Ελλάδα και το book building εκτός Ελλάδας θα ξεκινήσουν, την Δευτέρα 28 Ιουνίου, και θα ολοκληρωθούν στις 30 Ιουνίου.

ανώτατη τιμή ανά νέα μετοχή που θα διατεθεί στο πλαίσιο της συνδυασμένης προσφοράς κατά τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank ορίστηκε στο 1,2 ευρώ. Παράλληλα, η 28 Ιουνίου 2021 ορίστηκε ως η ημερομηνία καταγραφής για την κατά προτεραιότητα κατανομή, ενώ σημειώνεται ότι σήμερα η μετοχή της τράπεζας έκλεισε στο 1,1225 ευρω καταγράφοντας απώλειες -1,71%.

Στην ΑΜΚ θα συμμετάσχουν όλοι οι βασικοί μέτοχοι της Alpha Bank, κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε σήμερα, μέσω δήλωσης εκπροσώπου της Paulson & Co στο πρακτορείο Bloomberg.

Όπως έχει ανακοινώσει η τράπεζα δεν θα υπάρξουν δικαιώματα προτίμησης, όπως συμβαίνει με τις κλασικές αυξήσεις κεφαλαίου, ωστόσο όλοι όσοι είναι κάτοχοι μετοχών κατά τη record date (28/06) θα μπορούν να συμμετέχουν, ανάλογα με το ποσοστό τους, στην ΑΜΚ. Έτσι το ποσοστό συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο στην τράπεζα θα παραμένει αμετάβλητο μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ αποφεύγοντας το dilution.

Η τιμή των νέων μετοχών

Ο προσδιορισμός της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών θα γίνει μέσω διαδικασίας διεθνούς βιβλίου προσφορών, ενώ η τιμή θα είναι ενιαία τόσο στη δημόσια προσφορά, μέσω της οποίας θα διατεθούν οι νέες μετοχές στην Ελλάδα, όσο και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης στο εξωτερικό. 

Τις τελευταίες εβδομάδες το επιτελείο της Alpha Bank πραγματοποίησε περίπου 100 virtual συναντήσεις με μετόχους και επενδυτές για την παρουσίαση της ΑΜΚ, ενώ σήμερα ολοκληρώθηκαν και τα τελευταία προγραμματισμένα calls.

Η μετοχική σύνθεση

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος Απριλίου το 65% των μετοχών της Alpha Bank ανήκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές, το 9% σε εγχώριους θεσμικούς επενδυτές, το 15% σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και το 11% στο ΤΧΣ.

Έτσι, στην περίπτωση που απορροφήσουν το σύνολο των μετοχών που δικαιούνται οι εγχώριοι ιδιώτες μέτοχοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα), που κατέχουν σήμεεα το 15% των μετοχών της τράπεζας, θα πρέπει να καταβάλουν 120 εκατ. ευρώ, ενώ στα 72 εκατ. ευρώ αντιστοιχεί το ποσοστό συμμετοχής των εγχώριων θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι κατέχουν το 9% των μετοχών.

Τη μερίδα του λέοντος της αύξησης κεφαλαίου θα κληθούν να καταβάλουν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, που ελέγχουν το 65% της τράπεζας, εισφέροντας κεφάλαια 520 εκατ. ευρώ. Μεταξύ των ξένων θεσμικών περιλαμβάνεται και ο Τζον Πόλσον με ποσοστό 5,6%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Έγκριση στο ενημερωτικό της Alpha και σημαντικά πρόστιμα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο της Alpha Bank για τη δημόσια προσφορά των νέων μετοχών της με αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Alpha Bank: Εκτός Ελλάδας τα 2/3 των προσφορών για το senior preffered ομόλογο

H έκδοση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον άνω των 100 επενδυτών και καλύφθηκε κατά 42% από θεσμικούς επενδυτές και υπερεθνικούς οργανισμούς, κατά 45% από διαχειριστές κεφαλαίων και κατά 13% από Wealth Μanagement.