ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Τράπεζα Πειραιώς

Πλούσιες παροχές στο νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου της Τρ. Πειραιώς

Ακόμη και τους 60 καθαρούς μισθούς μπορεί να ξεπεράσει η αποζημίωση, ενώ το πλαφόν ανεβαίνει στα 200.000 ευρώ. Μεσοπρόθεσμος στόχος της τράπεζας, η μείωση προσωπικού από 10.400 σε 8.000 άτομα.

Ιδιαίτερα γενναιόδωρη για τους εργαζομένους είναι η νέα εθελούσια της Τράπεζας Πειραιώς, που ξεκινά άμεσα, καθώς η αποζημίωση φθάνει μέχρι και μισθούς πέντε ετών ενώ το πλαφόν φτάνει τα 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Business Daily το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές επιλογές και αν επιλέξει κανείς να δηλώσει πολύ νωρίς συμμετοχή ή εάν πάρει τη μακροχρόνια επιλογή όσο αφορά την καταβολή αποζημίωσης, τότε το συνολικό ποσό που λαμβάνει αυξάνεται αισθητά.

Ειδικότερα, για εργαζόμενους άνω των 50 ετών, η αποζημίωση ξεπερνάει τους 60 καθαρούς μισθούς, ενώ πλησιάζει τους 60 καθαρούς μισθούς για την ηλικιακή ομάδα 40-49.

Όσο για το ανώτερο όριο, διαμορφώνεται σε 180 χιλ. ευρώ στη λεγόμενη άμεση επιλογή, δηλαδή με την άμεση καταβολή της αποζημίωσης, ενώ αυξάνεται σε 200 χιλ. ευρώ στη μακροχρόνια επιλογή, στην οποία ο εργαζόμενος παίρνει εφάπαξ το 50% που ποσού που θα λάμβανε αν έφευγε άμεσα και επιπλέον για 2 χρόνια το 70% του μεικτού μηνιαίου ή για 3 χρόνια γύρω στο 50% του μικτού μηνιαίου.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του 2020, που ολοκληρώθηκε στα τέλη του έτους, το πλαφόν είχε τεθεί στα 180.000 ευρώ. Το πρόγραμμα απευθυνόταν σε εργαζόμενους με τουλάχιστον τριετή προϋπηρεσία στην τράπεζα. H εφάπαξ αποζημίωση που είχε δοθεί για την άμεση αποχώρηση καθοριζόταν με κριτήρια ηλικίας και προϋπηρεσίας.  Ο αριθμός των μεικτών μισθών διαμορφωνόταν, ανάλογα με την ηλικία, από 20 έως 45. Επίσης, δινόταν προσαύξηση στην αποζημίωση ανάλογα με την προϋπηρεσία από 8% έως 15%.

Στόχος, η μεγάλη μείωση του κόστους

Στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης και μετασχηματισμού “Sunrise”, που υλοποιείται με γοργούς ρυθμούς αυτή την περίοδο, η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του λειτουργικού κόστους και ιδιαίτερα των δαπανών μισθοδοσίας.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, η μέση τριμηνιαία δαπάνη μισθοδοσίας μειώθηκε από 117 εκατ. ευρώ το 2019, στα 106 εκατ. ευρώ το 2020 και έπεσε ακόμη χαμηλότερα, στα 97 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2021. Στόχος είναι να υποχωρήσει στα 96 εκατ. ευρώ φέτος και στα 90 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα, δηλαδή να υπάρξει μια μείωση κατά 23% σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Λειτουργικές δαπάνες ανά τρίμηνο (εκατ. ευρώ)

Piraeus_Costs

Αντίστοιχα, τα συνολικά λειτουργικά κόστη, στα οποία περιλαμβάνονται τα κόστη μισθοδοσίας, τα γενικά και διοικητικά κόστη και οι αποσβέσεις, προβλέπεται να μειωθούν εντυπωσιακά, από τα 244 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο ανά τρίμηνο το 2019, στα 225 εκατ. ευρώ το 2021 και στα 205 εκατ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.

Όπως σημειώνει η διοίκηση της τράπεζας, ως τώρα η μείωση του λειτουργικού κόστους έχει προέλθει, κατά κύριο λόγο, από τη μείωση των δαπανών μισθοδοσίας. Μελλοντικά, σημαντική μείωση θα προέλθει από τον εξορθολογισμό του δικτύου καταστημάτων και των κεντρικών γραφείων διοίκησης και από την κεντρική διενέργεια προμηθειών και διοίκησης, ενώ θα υπάρξουν αυξημένες επενδύσεις στις τεχνολογικές υποδομές και στα project ψηφιακού μετασχηματισμού της τράπεζας.

Στόχος του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας είναι να μειωθεί το προσωπικό από 10.400 άτομα σε περίπου 8.000. Παράλληλα, το δίκτυο καταστημάτων μειώθηκε από 578 καταστήματα το 219 σε 505 το 2020 και ο στόχος είναι να μειωθεί σε περίπου 430, στο πλαίσιο του προγράμματος μετασχηματισμού.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρήστος Μεγάλου, Τράπεζα Πειραιώς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Φυγή προς τα εμπρός με δέκα βήματα, αλλάζει σελίδα η τράπεζα

Στο μισό έπεσαν τα «κόκκινα» δάνεια, ορατός ο στόχος για μονοψήφιο δείκτη. Ενισχύθηκε η κεφαλαιακή βάση και η κερδοφορία, ρεκόρ χορήγησης δανείων το β' τρίμηνο. Στο 80% το ποσοστό υλοποίησης του σχεδίου "Sunrise".
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Από σήμερα η δημόσια προσφορά, ποια είναι η διαδικασία

Μέχρι την Παρασκευή 23 Απριλίου οι επενδυτές θα μπορούν να εγγραφούν για την αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας, ύψους έως 1,38 δισ. Τι ισχύει για το προνόμιο. Με 265 εκατ. ο Πόλσον, 70 εκατ. το Helikon Investment και 40 εκατ. ο Αρ. Μυστακίδης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Τι λέει για τα Coco's, «βουτιά» έως 20% για τη μετοχή

Με ανακοίνωσή της, η Τρ. Πειραιώς διευκρινίζει ότι έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει το κουπόνι των Coco's, αλλά αυτό μπορεί να μην επιτραπεί από τον SSM. Δεν υπάρχει σχέδιο άμεσης αύξησης κεφαλαίου.