ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:23:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Ακτινογραφία στα κέρδη των εισηγμένων: Πώς τα επηρέασε η πανδημία

«Βουτιά» 20,9% στον τζίρο των εισηγμένων προκάλεσε η πανδημία, σύμφωνα με ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος. Αν εξαιρεθούν από τους υπολογισμούς οι δύο πετρελαϊκοί όμιλοι, τα κέρδη προ φόρων παρέμειναν θετικά.

Το βαρύ πλήγμα που δέχθηκαν η κερδοφορία και η αποδοτικότητα των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών από την πανδημία καταγράφει η Τράπεζα της Ελλάδος στην έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική. Πάντως, όπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η επίδραση της πανδημίας δημιούργησε μια «μαγική εικόνα»: αν εξαιρεθούν από το δείγμα των εταιρειών οι δύο μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι (ΕΛΠΕ, Motor Oil), που είχαν βαριές ζημιές από την πτώση των τιμών του αργού, τα αποτελέσματα προ φόρων των εισηγμένων ήταν θετικά.

Ειδικότερα, η Τράπεζα της Ελλάδος σημειώνει ότι:

  • Η πανδημία είχε σημαντικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα και την αποδοτικότητα των εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα με μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ.
  • Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις οικονομικές καταστάσεις των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που έχουν την έδρα τους στην Ελλάδα για το 2020, ο κύκλος εργασιών εμφάνισε μείωση κατά 20,9%, ενώ τα μικτά κέρδη και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) μειώθηκαν κατά 26,4% και 34,5% αντίστοιχα.
  • Σημαντική υποχώρηση κατά 65,5% παρατηρήθηκε στα κέρδη από λειτουργικές δραστηριότητες (ΕΒΙΤ), τα οποία επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την κερδοφορεία των εταιριών του κλάδου της ενέργειας, με αποτέλεσμα την καταγραφή μικρού μεγέθους κερδών προ φόρων συνολικά.
  • Αν εξαιρεθεί ο εν λόγω κλάδος, τα μεγέθη πωλήσεων, μικτών κερδών, EBITDA και EBIT μειώθηκαν σε μικρότερο βαθμό (κατά 11,8%, 16,1%, 20,6% και 35,5% αντίστοιχα), ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων ήταν θετικά.

Επιδεινώθηκε η αποδοτικότητα

  • Την ίδια περίοδο, επιδεινώθηκε η αποδοτικότητα των εισηγμένων επιχειρήσεων, στους περισσότερους κλάδους, λόγω της διατάραξης της πανδημίας. Συγκεκριμένα, για το σύνολο των κλάδων, οι δείκτες αποδοτικότητας συνολικών και ιδίων κεφαλαίων και ο δείκτης περιθωρίου κέρδους κατέγραψαν πτώση αλλά παρέμειναν σε θετικό έδαφος.
  • Την καλύτερη επίδοση στους δείκτες αποδοτικότητας είχε ο κλάδος της υγείας, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ ο κλάδος του εμπορίου παρουσίασε τη μεγαλύτερη επιδείνωση. Ειδικότερα, στον κλάδο της υγείας παρουσιάστηκε αύξηση σε 1,9% το 2020 από 0,7% το 2019, ενώ στον κλάδο του εμπορίου ο δείκτης μειώθηκε σε 0,4% το 2020 από 7,8% το 2019. Η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων στον κλάδο της υγείας διαμορφώθηκε σε 6,4% το 2020 από 2,5% το 2019, ενώ στον κλάδο του εμπορίου σε 1,2%, το 2020 από 23,9%, το 2019. Το περιθώριο κερδών προ φόρων στον κλάδο της υγείας διαμορφώθηκε σε 3,9% το 2020, από 1,5% το 2019, ενώ στον κλάδο του εμπορίου σε 0,8% το 2020, από 10,1% το 2019.
  • Στο σύνολο των εισηγμένων ο δείκτης ρευστότητας έμεινε σχετικά σταθερός, παρά το πλήγμα στις λειτουργικές ταμειακές ροές τους λόγω της πανδημίας, ενώ σε ορισμένους κλάδους, όπως των ακινήτων, οι δείκτες ρευστότητας παρουσίασαν σημαντική βελτίωση.
  • Τέλος, για το σύνολο των εισηγμένων ο δείκτης μόχλευσης αυξήθηκε σημαντικά. Πρόκειται για τον λόγο συνολικού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια, ο οποίος αυξήθηκε σε 146,7% το 2020 από 128,4% το 2019, καθώς οι επιχειρήσεις αύξησαν κατά μέσο όρο τα δανειακά κεφάλαιά τους κατά 5,1%, ενώ τα ίδια κεφάλαια υποχώρησαν κατά 8,0%.
Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ