ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αντίστροφη μέτρηση στην Attica Bank: Σήμερα το ΔΣ, αύριο η Συνέλευση

Κεντρικός στόχος του business plan της τράπεζας είναι ο υπερδιπλασιασμός του χαρτοφυλακίου δανείων. Για την υλοποίηση του σχεδιασμού θα πρέπει τα εποπτικά κεφάλαια να αυξηθούν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Συνεδριάζει σήμερα, εκτός απροόπτου, το Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank, ενώ αύριο πραγματοποιείται η κρίσιμη Ετήσια Γενική Συνέλευση της τράπεζας στο πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης που περιλαμβάνει την ενεργοποίηση του αναβαλλόμενου φόρου και εν συνεχεία την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης Πανταλάκη, η τράπεζα στοχεύει στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου δανείων, με νέες χορηγήσεις ύψους 2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τριετίας, στόχος που απαιτεί την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της αύξησης και αν αυτή γίνει σταδιακά ή εφάπαξ, είναι ένα από τα θέματα που θα εξεταστούν στη Γενική Συνέλευση.

Πριν φτάσουμε εκεί, ωστόσο, υπάρχουν πολλές τεχνικές λεπτομέρειες που θα πρέπει να επιλυθούν, οι περισσότερες εκ των οποίων θα αποσαφηνιστούν από την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία θα γίνει η ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογία. Για τη μετατροπή του DTC θα πρέπει να έχει προηγηθεί οριστική έγκριση των αποτελεσμάτων της τράπεζας για τη χρήση του 2020 από τη Γενική Συνέλευση.

Σημειώνεται ότι οι μεγάλες ζημιές για τη χρήση του 2020, ύψους 300 εκατ. ευρώ, που λογιστικοποιήθηκαν στο πλαίσιο της προσπάθειας εξυγίανσης της τράπεζας οδήγησαν στην ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογίας. Έτσι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά στην αυριανή Γενική Συνέλευση, τότε πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η σχετική Πράξη.

Πάντως ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι η μεθοδολογία για την ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογίας θα έπρεπε να είναι γνωστή ώστε να υπάρχει ορατότητα στην αγορά, ενώ η τράπεζα έχει ζητήσει εδώ και πολλούς μήνες την ενεργοποίηση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

Ουδέτερη κεφαλαιακά η ενεργοποίηση του DTC

Σημειώνεται ότι η ενεργοποίηση του DTC θα είναι ουδέτερη κεφαλαιακά για την τράπεζα. Ουσιαστικά θα αντικατασταθεί το κομμάτι του αναβαλλόμενου φόρου με κρατικά κεφάλαια βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των εποπτικών κεφαλαίων της Attica Bank, αλλά η καθαρή θέση θα παραμείνει αμετάβλητη.

Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου θα περιγράφει τη μέθοδο και τους όρους της ενεργοποίησης του DTC εξέλιξη που θα έχει σημαντική επίπτωση στους υφισταμένους μετόχους καθώς το ποσοστό συμμετοχής τους από 100% σήμερα θα μειωθεί σε περίπου 50% - 60% με τις υπόλοιπες μετοχές να περνούν έμμεσα, μέσω της έκδοσης warrants, στο Δημόσιο ως αντιστάθμισμα στην ενεργοποίηση του DTC.

Πάντως σύμφωνα με το σχέδιο οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα έχουν το δικαίωμα να επαναγοράσουν τα warrants από το Δημόσιο. Η τιμή άσκησης των δικαιωμάτων αναμένεται να προσδιοριστεί και εκτιμάται ότι θα είναι με όρους αγοράς.

Νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη της τράπεζας

Κεντρικός στόχος του business plan της τράπεζας είναι ο υπερδιπλασιασμός του χαρτοφυλακίου δανείων και να αυξηθούν κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 3ετίας. Σημειώνεται ότι στο στο τέλος Μαρτίου το χαρτοφυλάκιο δανείων της τράπεζας, μετά από προβλέψεις, ανερχόταν σε 1,6 δισ. ευρώ .

Για την υλοποίηση του σχεδιασμού θα πρέπει τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας να αυξηθούν κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, με νέα κεφάλαια, τα οποία θα αντληθούν από αύξηση ή αυξήσεις κεφαλαίου σε περίπτωση που η τράπεζα επιλέξει την σταδιακή άντληση των κεφαλαίων. Στόχος είναι μέσω της ΑΜΚ να πραγματοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας καθώς σήμερα το 46,32% βρίσκεται στον έλεγχο του ΤΜΕΔΕ, του ταμείου των μηχανικών ενώ ο ΕΦΚΑ ελέγχει το 32,34%.  

Σημειώνεται ότι μετά την ενεργοποίηση του DTC οι συμμετοχές των υφιστάμενων μετόχων θα απομειωθούν με την άμεση κρατική συμμετοχή να φτάνει μέχρι το 40% - 50%, ενώ το τελικό ύψος της κρατικής συμμετοχής θα εξαρτηθεί από την άσκηση ή μη των warrants από τους σημερινούς μετόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ήδη συμφωνηθεί το ΤΜΕΔΕ να κάνει μερική άσκηση των warrants προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει αξιόλογο ποσοστό και να μην απομειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό η συμμετοχή του μετά την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

Η επιστροφή της τράπεζας στον ιδιωτικό τομέα θεωρείται απαραίτητη για την εξυγίανση και την οριστική αλλαγή σελίδας της τράπεζας ενώ ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη συνέντευξή του στο Business Daily ότι η εκκίνηση της ιδιωτικοποίησης της Attica Bank θα μπορούσε να γίνει σύντομα ακόμα και μέσα στον Ιούλιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank έως 240 εκατ. ευρώ

Η ΓΣ των μετόχων της τράπεζας ενέκρινε την ΑΜΚ, με την έκδοση έως 1,2 δισ. νέων μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,20 ευρώ εκάστης. Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον προτιμητέο ιδιώτη επενδυτή.