ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Attica Bank: Προχωρά σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 240 εκατ. ευρώ

Όπως αναφέρει η διοίκηση της τράπεζας βασικός στόχος της ΑΜΚ είναι η υλοποίηση του 3ετούς επιχειρηματικού σχεδίου, μέσω του οποίου θα υπάρξει πλήρης εξυγίανσή της.

Την έναρξη της διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ύψους από 120 έως 240 εκατ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα 9 Ιουλίου η διοίκηση της Attica Bank, η οποία θα γίνει εντός του τρέχοντος έτους, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. 

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της η τράπεζα βασικός στόχος της αύξησης είναι να υλοποιηθεί το 3ετές επιχειρηματικό σχέδιο για τα έτη 2021 - 2023 το οποίο έχει ανακοινώσει, ώστε, μεταξύ άλλων, να εξασφαλιστεί η γρήγορη αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Attica Bank. 

Προκειμένου να επιταχυνθεί η όλη διαδικασία η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε στην άμεση πρόσληψη συμβούλων, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τους όρους της αύξησης, την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, τον τρόπο κάλυψης, το απαραίτητο Ενημερωτικό Δελτίο και όλα τα υπόλοιπα αναγκαία εκ του νόμου θέματα που πρέπει να ολοκληρωθούν. 

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της τράπεζας: «η «Attica Bank Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία» (εφεξής η «Τράπεζα») ανακοινώνει ότι την 9η Ιουλίου 2021 το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας αποφάσισε, κατόπιν εξουσιοδότησης που έλαβε από τους μετόχους της Τράπεζας κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση της 07-07-2021, όπως η Τράπεζα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από €120 εκατ. έως €240 εκατ. ευρώ εντός του 2021, με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Σε συνέχεια της εξυγίανσης του Ισολογισμού της Τράπεζας με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της 31 Δεκεμβρίου 2020, η Διοίκηση της Τράπεζας προχωρά σε αναπτυξιακή αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Στόχος της αύξησης αυτής, είναι η υποστήριξη της υλοποίησης του τριετούς Επιχειρηματικού Σχεδίου 2021-2023 που - μεταξύ των άλλων - προβλέπει και την αύξηση των δανειακών υπολοίπων κατά € 2 δισ. περίπου και ταυτόχρονα διασφαλίζει την ταχεία αποκατάσταση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας σε βαθμό που να υποστηρίζουν την επιτυχή υλοποίηση του Επιχειρηματικού της Σχεδίου.

Περαιτέρω το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση πρόσληψη συμβούλων για τα θέματα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου σε συνεργασία με τους οποίους θα εξειδικευθούν οι όροι της αύξησης, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών, ο τρόπος κάλυψης, το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου, και τα λοιπά αναγκαία κατά το νόμο στοιχεία, οπότε και το θέμα θα εισαχθεί εκ νέου προς συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί η σχετική απόφαση.

Η Τράπεζα θα ενημερώνει σχετικά το επενδυτικό κοινό με τη λήψη των αποφάσεων και την πρόοδο της διαδικασίας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση της Attica Bank έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να προχωρήσει  το σχέδιο εξυγίανσης , με την τράπεζα να «αλλάζει σελίδα» αφήνοντας πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος, όπως υπογραμμίζονταν σε αντίστοιχη ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η ελληνική τράπεζα, μέσω συγκεκριμένων ενεργειών που περιλαμβάνονται στο τριετές επιχειρηματικό της σχέδιο, αλλάζει κυριολεκτικά σελίδα, ανακτώντας πλήρως την εμπιστοσύνη του καταθετικού και καταναλωτικού κοινού και κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, θέτοντας την Τράπεζα σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης.

Οι μέτοχοι της τράπεζας ενέκριναν ομόφωνα όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης και ιδιαίτερα τα θέματα που αφορούν στην ενεργοποίηση των διατάξεων του νόμου περί αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) και την εξουσιοδότηση του Διοικητικού Συμβουλίου για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.    

Παράλληλα κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο οικονομικός διευθυντής της τράπεζας Νικόλαος Κουτσογιάννης ανέλυσε τα κύρια σημεία του πλάνου ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας. Η Διοίκηση της Τράπεζας έχει σχεδιάσει και έχει υποβάλλει στις αρμόδιες εποπτικές αρχές, τις ακόλουθες ενέργειες ενίσχυσης των εποπτικών κεφαλαίων: 

  • Πώληση ομολόγων ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης. Εντός των επομένων δύο μηνών, η Τράπεζα θα έχει προβεί στην πώληση ομολόγου ενδιάμεσης σειράς εξόφλησης από την οποία εκτιμάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας θα προκύψουν κεφαλαιακά κέρδη, τα οποία θα ενισχύσουν τον βασικό και συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα. 
  • Ένταξη των ομολόγων υψηλής σειράς εξόφλησης των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2 σε πρόγραμμα παροχής κρατικής εγγύησης. Η ένταξη των ομολόγων αυτών θα γίνει σταδιακά μέσω χρονοδιαγράμματος, το οποίο ξεκινά από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ολοκληρώνεται πριν την λήξη του πρώτου τριμήνου του 2022, αποδίδοντας περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες στη βασική και συνολική κεφαλαιακή επάρκεια. Σημειώνεται ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ» είναι η λήψη πιστοληπτικής διαβάθμισης (‘rating’) από ανεξάρτητο διεθνή οίκο. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από την ενέργεια αυτή και μόνο, η Τράπεζα «εξοικονομεί» εποπτικά κεφάλαια, τα οποία αντιστοιχούν σε μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους περίπου € 150 εκατ. Ουσιαστικά, η ενέργεια αυτή κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το παρελθόν της Τράπεζας μέσω της οριστικής αποκοπής του κινδύνου που συνδέεται με τα NPLs του παρελθόντος.
  • Ο διπλασιασμός του δανειακού χαρτοφυλακίου κατά την επόμενη τριετία θα απαιτήσει νέα εποπτικά κεφάλαια ύψους € 300 εκατ., περίπου. Η κάλυψη των εποπτικών κεφαλαίων θα προέλθει από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με έκδοση κοινών μετοχών, ή και την έκδοση ενός μέσου κατηγορίας κεφαλαίων 1 ή 2, ανάλογα τις συνθήκες της αγοράς.

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Attica bank, trapeza attikis
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank έως 240 εκατ. ευρώ

Η ΓΣ των μετόχων της τράπεζας ενέκρινε την ΑΜΚ, με την έκδοση έως 1,2 δισ. νέων μετά ψήφου μετοχών ονομαστικής αξίας 0,20 ευρώ εκάστης. Συνεχίζονται οι συζητήσεις με τον προτιμητέο ιδιώτη επενδυτή.