ΓΔ: 906.57 0.27% Τζίρος: 3.24 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:58:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
desfa_logo

ΔΕΣΦΑ: Δύο εναλλακτικές για τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο

Η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο είναι το σημαντικότερο νέο έργο που εντάσσεται στο 10ετές αναπτυξιακό πρόγραμμα καθώς για τις λοιπές περιοχές έχει ληφθεί μέριμνα στα προηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα.

Έως τις αρχές του φθινοπώρου θα υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το νέο δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2022-2031 που θα περιλαμβάνει την τελική πρόταση του Διαχειριστή για την τροφοδοσία της Ηπείρου και της πόλης των Ιωαννίνων με φυσικό αέριο.

Όπως επισημαίνει η διευθύνουσα σύμβουλος του Διαχειριστή, Maria Rita Galli βρίσκονται υπό μελέτη δυο εναλλακτικές λύσεις για την τροφοδοσία της περιοχής. Οι εναλλακτικές είναι η επέκταση του αγωγού από την Πτολεμαίδα ή η κατασκευή υποδομών Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και η κατασκευή αγωγού από εκεί προς τα Ιωάννινα. Θα επιλεγεί προφανώς η λύση με το μικρότερο κόστος και τεχνικές προκλήσεις.

Η τροφοδοσία της Ηπείρου με φυσικό αέριο είναι το σημαντικότερο νέο έργο που εντάσσεται στο δεκαετές καθώς για τις λοιπές περιοχές έχει ληφθεί μέριμνα στα προηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα. Ήδη έχουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο οι περιοχές από τις οποίες διέρχεται ο κεντρικός αγωγός (Θράκη, Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Αττική). Ο αγωγός έχει επεκταθεί προς Πελοπόννησο για την τροφοδοσία αστικών καταναλώσεων αλλά και της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ ενώ προχωρούν οι επεκτάσεις προς Πάτρα, Δυτική Ελλάδα και Ήπειρο. 

Για τα νησιά του Αιγαίου οι αποφάσεις λαμβάνονται σε συνάρτηση με την προοπτική της διασύνδεσης τους με το ηλεκτρικό δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας. Ωστόσο για την Κρήτη όπου είναι ήδη εν λειτουργία η "μικρή" διασύνδεση και προχωρά η κατασκευή δεύτερης ο Διαχειριστής θεωρεί ότι υπάρχει χώρος και για Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο.

Η υποδομή που "ξεκλειδώνει" τη δυνατότητα μεταφοράς ΥΦΑ σε περιοχές χωρίς αγωγό, τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι ο νέος προβλήτας φόρτωσης μικρών πλοίων στη Ρεβυθούσα (small scale LNG) για τον οποίο έχει υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής και προβλέπεται να λειτουργήσει το 2023. Επιπλέον ως τα τέλη του τρέχοντος έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί και ο σταθμός φόρτωσης βυτιοφόρων με υγροποιημένο φυσικό αέριο στη Ρεβυθούσα, που επίσης θα εξυπηρετούν τον  εφοδιασμό περιοχών που δεν έχουν πρόσβαση στο δίκτυο. 

Στο νέο δεκαετές θα περιλαμβάνονται ενδεχομένως και προβλέψεις για κατασκευή δεύτερου αγωγού παράλληλα με τον υφιστάμενο σε σημεία όπου το δίκτυο παρουσιάζει συμφόρηση λόγω αυξημένης κατανάλωσης τόσο από την εσωτερική αγορά όσο και για εξαγωγές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΕΣΦΑ:

  • Η ζήτηση αερίου για Ηλεκτροπαραγωγή αυξάνεται από 4,3 το 2022 σε 4,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) το 2025 λόγω της απόσυρσης όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το τέλος του 2025 
  • Η ζήτηση αερίου στα Δίκτυα Διανομής προβλέπεται να αυξηθεί κατά 16,6% από 1,16 το 2022 σε 1,35 bcm το 2025 
  • Η ζήτηση αερίου από Βιομηχανίες αυξάνεται από 0,93 bcm το 2022 σε 1,15 bcm το 2025 .
Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

DESFA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΣΦΑ - Χρηματιστήριο Ενέργειας: Έτοιμη η Πλατφόρμα Συναλλαγών Φυσικού Αερίου

Η πλατφόρμα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 21 Μαρτίου 2022 και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση ανώνυμων συναλλαγών φυσικού αερίου προς όφελος όλων των ενδιαφερομένων στην αγορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΠΑ Εμπορίας: Στα 1,20 ευρώ το κιλό η τιμή του φυσικού αερίου

Όπως αναφέρει η εταιρεία, στην τελική τιμή πώλησης του FISIKON έχει συμπεριληφθεί εκ νέου έκπτωση από την εταιρεία, που ανέρχεται στο ποσό των 1,05€/κιλό. Χωρίς αυτή την έκπτωση, η τιμή πώλησης θα διαμορφωνόταν στα 2,25€/κιλό. 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημιουργία κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας

Οι εταιρείες θα διερευνήσουν τις προδιαγραφές νέων συνδέσεων, αγωγών, διασυνδέσεων ή ενισχύσεων των υφιστάμενων δικτύων και θα αναπτύξουν τα σχεδιαζόμενα έργα λαμβάνοντας υπόψη τις ενεργειακές στρατηγικές και πολιτικές της ΕΕ.
DEPA Emporias-Fisikon-CNG
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα πτώση στις τιμές φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Η Fisikon, θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι και αυτόν τον μήνα στους παρόχους με τις πιο ανταγωνιστικές τιμές ενέργειας στην αγορά καθώς τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε τιμή κιλοβατώρας στα 31,8 λεπτά, τιμή μειωμένη κατά 14% έναντι του Νοεμβρίου.