ΓΔ: 1027.47 0.71% Τζίρος: 106.28 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Sazka Group, OPAP, Tixera Paixnidia
Φωτο: Shutterstock

Bloomberg: IPO με στήριξη από την Apollo εξετάζει η Sazka Group

Η στοιχηματική εταιρεία, η οποία κατέχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών στον ΟΠΑΠ, επιθυμεί να εκμεταλλευθεί τις καλές συνθήκες στις αγορές, ενώ προετοιμάζεται για νέες εξαγορές σε Ευρώπη και Β. Αμερική.

Τη δημόσια εγγραφή της στοιχηματικής εταιρείας Sazka Group, η οποία κατέχει το 50% του ΟΠΑΠ, εξετάζει ο ιδιοκτήτης της, Κάρελ Κόμαρεκ και μάλιστα με στήριξη από την επενδυτική εταιρεία Apollo Global Management, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο πολύ καλά πληροφορημένες πηγές. 

Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές η εταιρεία holding KKCG Group του Κόμαρεκ συνεργάζεται με συμβούλους για την προετοιμασία του ΙΡΟ, με την αγορά του Λονδίνου να είναι μεταξύ αυτών που εξετάζονται για την εισαγωγή. 

Η Sazka με έδρα την Πράγα διαχειρίζεται, πέραν από την Ελλάδα, στοιχηματικές εταιρείες σε Αυστρία, Ιταλία και Κύπρο, ενώ βάσει των τελευταίων στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει οι πελάτες της στοιχημάτισαν το ποσό των 6,8 δισ. ευρώ το 2020 σε όλα τα παρεχόμενα τυχερά της παιχνίδια. 

Παράλληλα ο όμιλος επιθυμεί, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, να εκμεταλλευθεί τις θετικές συνθήκες στις αγορές, ενώ από την αρχή του έτους η αξία των αρχικών δημόσιων εγγραφών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έχει φθάσει στα 58 δισ. δολάρια, ποσό εφταπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2020, βάσει στοιχείων του αμερικανικού πρακτορείου. 

Ιδιαίτερα δραστήριες είναι οι εταιρείες από την Ανατολική Ευρώπη, καθώς το μεγαλύτερο ΙΡΟ που έχει πραγματοποιηθεί στη Γηραιά Ήπειρο φέτος είναι της πολωνικής InPost, ενώ σε ανάλογη κίνηση έχει προχωρήσει και η ρωσική Fix Price Group. 

Όπως τονίζει το Bloomberg αναφορικά με τη Sazka δεν έχουν ακόμη ληφθεί τελικές αποφάσεις, ενώ οι εκπρόσωποι Τύπου τόσο της στοιχηματικής εταιρείας όσο και της Apollo δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Σημειώνεται ότι και το 2017 η Sazka είχε ανακοινώσει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο ΙΡΟ στην αγορά του Λονδίνου, αλλά τελικά δεν προχώρησε, ενώ το 2019 επεκτάθηκε ακόμη περισσότερο στην ευρωπαϊκή αγορά με την εξαγορά καζίνο και διαχειριστή λοταρίας στην Αυστρία. 

Από την πλευρά της η Apollo προχώρησε στην απόκτηση μεριδίου της Sazka αξίας 500 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο, με την KKCG να λαμβάνει εξ αυτού του ποσού 200 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για απόκτηση νέων εταιρειών από τη Sazka, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Β. Αμερική. 

Βάσει του Bloomberg Billionaire Index η περιουσία του Κόμαρεκ αποτιμάται στα τρία δις. δολάρια, ενώ το 2020 η Sazka είχε ανακοινώσει προσαρμοσμένα EBITDA 538,1 εκατ. ευρώ. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΠΑΠ: Αναμένει ακόμα υψηλότερες επιδόσεις το 2023

Η διοίκηση του ΟΠΑΠ εκτιμά ότι θα ενισχυθούν περαιτέρω οι επιδόσεις της εταιρείας σε επίπεδο εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας. Ποιοι θα είναι οι βασικοί πυλώνες ανάπτυξης της εταιρείας τη φετινή χρονιά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΠΑΠ: Στα 1,93 δισ. ευρώ ανήλθαν τα έσοδα το 2022 με άλμα 26%

Με επιδόσεις ρεκόρ στο δ΄τρίμηνο ο ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε την χρονιά, καθώς το δίκτυο καταστημάτων επέστρεψε σε πλήρη λειτουργία. Στα 436 εκατ. ευρώ τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη το 2022. Θα διανείμει μέρισμα ύψους 1,45 ευρώ ανά μετοχή.
opap-tzogos-stoixima
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΟΠΑΠ: Άλμα 60,3% των καθαρών κερδών στο εννεάμηνο, έφτασαν τα 285,8 εκατ.

Εντυπωσιακή άνοδο κατά 34,4% σημείωσε ο κύκλος εργασιών του ΟΠΑΠ στο εννεάμηνο καθώς ανήλθε στα 1,39 δισ. ευρώ με τους πελάτες να επιστρέφουν στα καταστήματα και να αναπτύσσεται δυναμικά το online κανάλι.