ΓΔ: 1033.44 0.37% Τζίρος: 106.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΜΕΒΓΑΛ

Μπαίνει στη ΜΕΒΓΑΛ ο Σπ. Θεοδωρόπουλος με το ρευστό από την Chipita

Ο κ. Θεοδωρόπουλος προχωρά, μαζί με την οικογένεια Χατζάκου, στην εξαγορά του 43% της γαλακτοβιομηχανίας από τη CVC Capital. Το deal να αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα εντός των επόμενων ημερών.

Μετά την πώληση της Chipita στον όμιλο Mondelez  ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος κάνει την επόμενη κίνησή του στον τομέα των τροφίμων: προχωρά στην απόκτηση του 43% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia, μαζί με την οικογένεια Χατζάκου. Παράλληλα ο κ. Θεοδωρόπουλος διατηρεί μερίδιο και στην εταιρεία Νίκας. 

Η εξαγορά αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα εντός των επόμενων ημερών, ενώ η ολοκλήρωσή της θα σημάνει και την έξοδο της Vivartia –την οποία πρόσφατα απέκτησε το επενδυτικό fund CVC Capital- από τη γαλακτοβιομηχανία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και ο στόχος να ενισχυθεί οικονομικά η Vivartia, η οποία αντιμετωπίζει αρκετές οικονομικές δυσκολίες, και πρόσφατα η Γενική Συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 194,7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ζημιές παρελθουσών χρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το deal για τη ΜΕΒΓΑΛ, σημειώνεται ότι η οικογένεια Χατζάκου διατηρεί, ήδη, το 43% της εταιρείας και ως εκ τούτου με απόκτηση επιπλέον 43% σε σύμπραξη με τον Σπ. Θεοδωρόπουλο οι δύο μέτοχοι θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Σημειώνεται ότι το 43% θα κατανεμηθεί από μισό στις δύο πλευρές. 

Η ΜΕΒΓΑΛ έκλεισε το 2020 με αύξηση του τζίρου της κατά 3%, ενώ το 2019, σύμφωνα τον ισολογισμό της, ο τζίρος είχε αυξηθεί 1,68% στα 113,667 εκατ. ευρώ. 

Η εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ

Η γαλακτοβιομηχανία της Β. Ελλάδας εξαγοράστηκε το 2014 από τη ΔΕΛΤΑ, η οποία ανήκει στη Vivartia. Τον Απρίλιο του 2014 η ΔΕΛΤΑ απέκτησε από την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου το 43% της ΜΕΒΓΑΛ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό θα συμψηφιζόταν με εξόφληση υποχρέωσης της ΜΕΒΓΑΛ προς τη ΔΕΛΤΑ ύψους 3,8 εκατομμυρίων και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμενόταν να χορηγηθεί από τις δανείστριες Τράπεζες προς την ΜΕΒΓΑΛ στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Η όλη υπόθεση είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου 2010 είχε ανακοινωθεί η συμφωνία για την εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ έναντι 57 εκατομμυρίων, ενώ την  14η Φεβρουαρίου 2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε την έγκρισή της. Την  28η Σεπτεμβρίου 2012 είχε ανακοινωθεί ότι τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η οποία όμως έγινε πραγματικότητα το 2014.
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Νέα διετής επιχειρησιακή σύμβαση μεταξύ ΜΕΒΓΑΛ και εργαζομένων της

Η συμφωνία προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 12,3%, συγκεκριμένα μισθολογικά κλιμάκια ανάλογα με τη θέση εργασίας, στα οποία εντάσσονται και οι νεοπροσλαμβανόμενοι μετά τον πρώτο χρόνο εργασίας και bonus παραγωγικότητας.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρι Κρι: Αύξηση στον τζίρο μείωση στα κέρδη λόγω αυξήσεων στην ενέργεια

Στον κλάδο γιαουρτιού συνολικά οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +26,6% σε αξία και +16,5% σε όγκο. Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη +30,2%, ξεπερνώντας τα 54 εκ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρι Κρι: Με όχημα το ελληνικό γιαούρτι συνεχίζει την ανάπτυξη των εξαγωγών της

Έχοντας ως όχημα το ελληνικό γιαούρτι αλλά και το παγωτό, η εξαγωγική δράση της εταιρείας συνεχίζει τη δυναμική της πορεία σε πάνω από 40 χώρες, σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Ασία.
DELTA
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vivartia: Εξαγορά τυροκομικής μονάδας στα Γρεβενά από την ΔΕΛΤΑ

Η εταιρεία που εξαγόρασε η ΔΕΛΤΑ είναι η Κουρέλλας ΑΕ και είναι μια σύγχρονη τυροκομική μονάδα στα Γρεβενά, με 90% εξαγωγική δραστηριότητα. Διαθέτει τυροκομείο 4.000 τ.μ. και εργοστάσιο ζωοτροφών 3.000 τ.μ..