ΓΔ: 869.9 0.63% Τζίρος: 34.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΜΕΒΓΑΛ

Μπαίνει στη ΜΕΒΓΑΛ ο Σπ. Θεοδωρόπουλος με το ρευστό από την Chipita

Ο κ. Θεοδωρόπουλος προχωρά, μαζί με την οικογένεια Χατζάκου, στην εξαγορά του 43% της γαλακτοβιομηχανίας από τη CVC Capital. Το deal να αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα εντός των επόμενων ημερών.

Μετά την πώληση της Chipita στον όμιλο Mondelez  ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος κάνει την επόμενη κίνησή του στον τομέα των τροφίμων: προχωρά στην απόκτηση του 43% της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ από τη Vivartia, μαζί με την οικογένεια Χατζάκου. Παράλληλα ο κ. Θεοδωρόπουλος διατηρεί μερίδιο και στην εταιρεία Νίκας. 

Η εξαγορά αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα εντός των επόμενων ημερών, ενώ η ολοκλήρωσή της θα σημάνει και την έξοδο της Vivartia –την οποία πρόσφατα απέκτησε το επενδυτικό fund CVC Capital- από τη γαλακτοβιομηχανία. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται και ο στόχος να ενισχυθεί οικονομικά η Vivartia, η οποία αντιμετωπίζει αρκετές οικονομικές δυσκολίες, και πρόσφατα η Γενική Συνέλευση της εταιρείας ενέκρινε τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά το ποσό των 194,7 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ζημιές παρελθουσών χρήσεων.

Σε ό,τι αφορά το deal για τη ΜΕΒΓΑΛ, σημειώνεται ότι η οικογένεια Χατζάκου διατηρεί, ήδη, το 43% της εταιρείας και ως εκ τούτου με απόκτηση επιπλέον 43% σε σύμπραξη με τον Σπ. Θεοδωρόπουλο οι δύο μέτοχοι θα έχουν τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας. Σημειώνεται ότι το 43% θα κατανεμηθεί από μισό στις δύο πλευρές. 

Η ΜΕΒΓΑΛ έκλεισε το 2020 με αύξηση του τζίρου της κατά 3%, ενώ το 2019, σύμφωνα τον ισολογισμό της, ο τζίρος είχε αυξηθεί 1,68% στα 113,667 εκατ. ευρώ. 

Η εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ

Η γαλακτοβιομηχανία της Β. Ελλάδας εξαγοράστηκε το 2014 από τη ΔΕΛΤΑ, η οποία ανήκει στη Vivartia. Τον Απρίλιο του 2014 η ΔΕΛΤΑ απέκτησε από την οικογένεια Παπαδάκη – Χατζηθεοδώρου το 43% της ΜΕΒΓΑΛ έναντι 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ το ποσό αυτό θα συμψηφιζόταν με εξόφληση υποχρέωσης της ΜΕΒΓΑΛ προς τη ΔΕΛΤΑ ύψους 3,8 εκατομμυρίων και την εξόφληση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που αναμενόταν να χορηγηθεί από τις δανείστριες Τράπεζες προς την ΜΕΒΓΑΛ στα πλαίσια της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας.

Η όλη υπόθεση είχε ξεκινήσει αρκετά χρόνια πριν, καθώς την 1η Σεπτεμβρίου 2010 είχε ανακοινωθεί η συμφωνία για την εξαγορά του 43% της ΜΕΒΓΑΛ από τη ΔΕΛΤΑ έναντι 57 εκατομμυρίων, ενώ την  14η Φεβρουαρίου 2011 η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε την έγκρισή της. Την  28η Σεπτεμβρίου 2012 είχε ανακοινωθεί ότι τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν από κοινού να μην ολοκληρωθεί η συναλλαγή, η οποία όμως έγινε πραγματικότητα το 2014.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση πωλήσεων κατά 28% σημείωσε ο Όμιλος της ΔΩΔΩΝΗ το 2020

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΩΔΩΝΗ, το 2020 ήταν μία επιτυχημένη χρονιά για την εταιρεία, καθώς πραγματοποίησε κύκλο εργασιών σε επίπεδο Ομίλου ύψους 138 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 28% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Vivartia: Ολοκληρώθηκε η μείωση μετοχικού κεφαλαίου για κάλυψη ζημιών

Το μετοχικό κεφάλαια του ομίλου διαμορφώνεται, πλέον, στα 6.922.753,20 ευρώ ολοσχερώς καταβεβλημένο διαιρούμενο σε 86.534.415,00 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας εκάστης μετοχής 0,08 ευρώ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Άρση της ανάκλησης πιστοποίησης για την ΦΕΤΑ Π.Ο.Π. της Όμηρος

Οι έλεγχοι στη γαλακτοβιομηχανία θα συνεχιστούν αφού αναμένονται οι υπολειπόμενες ανακληθείσες ποσότητες από τη Γερμανία του μη σύννομου προϊόντος ενώ  εκκρεμούν αποτελέσματα της διερεύνησης της Οικονομικής Αστυνομίας