ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΜΕΒΓΑΛ

Ισχυρή ανάπτυξη για τη ΜΕΒΓΑΛ το 2023, το 38% των εσόδων από εξαγωγές

Τα λειτουργικά κέρδη της γαλακτοβιομηχανίας σχεδόν διπλασιάστηκαν το 2023, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 20%, με αύξηση 25% στον τζίρο από το εξωτερικό. Τι δηλώνει στο BD η πρόεδρος της εταιρείας, Μαίρη Χατζάκου.

Το 2023 τελικώς αποδείχθηκε μία εξαιρετική χρονιά για την ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, την παλαιότερη βορειοελλαδίτικη γαλακτοβιομηχανία. Και το ενδιαφέρον εν προκειμένω είναι πως οι επιδόσεις της ήταν εξαιρετικές όχι μόνο στην εσωτερική, αλλά και στην εξωτερική αγορά. Αλλά και το πρώτο δίμηνο του 2024 η εταιρεία κινείται «εντός πλαισίου», δηλαδή με βάση τους σχεδιασμούς και σε κάθε περίπτωση υψηλότερα από τον τρέχοντα πληθωρισμό.

Μιλώντας προς το BD, η πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ, Μαίρη Χατζάκου ανέφερε πως στη διάρκεια του 2023 οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 185 εκατ. ευρώ έναντι 153 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022 - αύξηση περίπου κατά 20%, δηλαδή πάνω από το 12% που ήταν ο μέσος όρος της αγοράς. Κι έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανάπτυξη των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά κινήθηκε περίπου στο 17%, ενώ στις αγορές του εξωτερικού η ανάπτυξη της ανήλθε στο 25%. Παράλληλα το EBITDA της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 15,5 εκατ. ευρώ έναντι περίπου 8 εκατ. ευρώ στη διάρκεια του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως είπε η κ. Χατζάκου, μέχρι και το 2024 το σύνολο των επενδύσεων της τελευταίας τριετίας θα ανέλθει περί τα 25 εκατ. ευρώ και θα αφορά στην παραγωγική δραστηριότητα της παραγωγής φέτας. Πρόκειται να αυξηθεί το τονάζ.

Παράλληλα με την εσωτερική αγορά, πέρυσι ανάπτυξη παρουσίασε και η εξαγωγική της δραστηριότητα. Η αξία τους ανέρχεται πλέον, όπως είπε, στα 50 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 38% του συνολικού της τζίρου και αφορά στο γιαούρτι και στην φέτα. Το 80% των εξαγωγών της πραγματοποιείται στις αγορές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Νορβηγίας. Ωστόσο τα προϊόντα της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ εξάγονται και σε άλλες αγορές σε μικρότερες ποσότητες. Η κ. Χατζάκου χαρακτήρισε ελπιδοφόρες της αγορές της Κίνας και της Ινδίας, όπου ήδη πραγματοποιεί εξαγωγές.

Αναφορικά με τις προοπτικές του 2024 η κ. Χατζάκου επεσήμανε το γεγονός ότι στο πρώτο δίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται περί το 5%, δηλαδή πάνω από τον μέσο όρο της αγοράς και δήλωσε πως είναι εξαιρετικά αισιόδοξη για τη φετινή χρονιά.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κρι Κρι: Ισχυρή αναπτυξιακή πορεία με «όπλο» την ιδιωτική ετικέτα

Πενταπλασιασμό της λειτουργικής κερδοφορίας από το 2021 έχει επιτύχει η γαλακτοβιομηχανία χάρη στη στροφή στην παραγωγή γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας που της έδωσε την πρώτη θέση στην αγορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αύξηση τζίρου 23% για την ΕΒΟΛ το 2023, «πονοκέφαλος» η αύξηση κόστους

Μεγάλη αύξηση των δαπανών για ζωοτροφές έχουν προκαλέσει οι πλημμύρες στη Θεσσαλία. Η συνεταιριστική βιομηχανία ΕΒΟΛ στηρίζει τους κτηνοτρόφους με ζωοτροφές και αυξημένες τιμές αγοράς του γάλακτος.
businessdaily-Olympos-Galaktoviomixania
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όλυμπος: Πρωτιά στην ελληνική αγορά με τζίρο σχεδόν 600 εκατ. το 2023

Οι πωλήσεις της Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη προβλέπεται να ανέλθουν φέτος στα 640 εκατ. ευρώ και, με τη μείωση του πληθωρισμού, αναμένεται να βελτιώσει όγκους πωλήσεων και μερίδια.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Το αμερικανικό όνειρο της ΜΕΒΓΑΛ και γιατί δεν φοβάται την ΑΓΝΟ

Δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τη ΜΕΒΓΑΛ έχουν γίνει οι ΗΠΑ, με κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών βιολογικής φέτας, που επιτρέπουν στη διοίκηση να μην ανησυχεί ιδιαίτερα για την επιστροφή της ΑΓΝΟ το φθινόπωρο.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί δεν έχει προχωρήσει φέτος η ΕΒΟΛ σε αύξηση τιμών στο γάλα

Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία αύξησε πέρυσι 20% τις τιμές, αλλά πέτυχε αύξηση πωλήσεων σε όγκο και αξία. Φέτος δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις και εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και της μείωσης τιμών.
epirus
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή αύξηση πωλήσεων της Ήπειρος κόντρα στην κρίση στα γαλακτοκομικά

Ενίσχυση τζίρου σχεδόν κατά 30% αναμένει φέτος η βιομηχανία γαλακτοκομικών. «Πονοκέφαλος» οι αυξήσεις τιμών στο γάλα: «μόνος στην ενέργεια καταγράφηκαν μεγαλύτερες ανατιμήσεις», τονίζει στο BD ο Στ. Παντελιάδης.