ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Έκλεισε η ενεργειακή συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της Mytilineos

Η σύμβαση θα διαρκέσει έως και την 31η Δεκεμμβρίου 2023, ενώ ο κ. Ευαγ. Μυτιληναίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη».

Την επίτευξη συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο εργοστάσιο της θυγατρικής της «Αλουμίνιο της Ελλάδος» ανακοίνωσε η εταιρεία Mytilineos. 

Η διάρκεια της σύμβασης ξεκινά την 1η Ιουλίου 2021 και ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου 2013, ενώ αποτελεί ορόσημο για τη βιομηχανία. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Mytilineos «η MYTILINEOS  ανακοινώνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη ΔΕΗ Α.Ε. για την παροχή  ηλεκτρικής ενέργειας, του εργοστασίου «Αλουμίνιον της Ελλάδος» του Τομέα Μεταλλουργίας. 

Με τη συμφωνία αυτή, επισφραγίζεται η αγαστή συνεργασία των δύο κορυφαίων εταιρειών και η δέσμευσή τους για ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για την ενεργοβόρο βιομηχανία, στο πλαίσιο της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών εταιρειών προς όφελος της εθνικής οικονομίας.

Η συμφωνία αυτή θα είναι και η τελευταία των δύο εταιρειών, μετά από 60 χρόνια αδιάλειπτης συνεργασίας, καθώς η MYTILINEOS έχει δεσμευθεί - στο πλαίσιο της στρατηγικής της για βιώσιμη ανάπτυξη - να μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ρύπων στο σύνολο της δραστηριότητάς της έως το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα το αποτύπωμα άνθρακα  έως το 2050. Ειδικότερα για τον Τομέα Μεταλλουργίας, η MYTILINEOS φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα «πράσινο» παράδειγμα, μέσα από τη δέσμευσή της για μείωση των απόλυτων εκπομπών CO2 κατά 65% και των σχετικών εκπομπών CO2, ανά τόνο παραγόμενου αλουμινίου, κατά 75%.  Μέχρι το 2030, η Αλουμίνιον της Ελλάδος θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια  από ΑΠΕ».. 

Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος δήλωσε: «Υπογράφουμε σήμερα την τελευταία σύμβασή μας με τη ΔΕΗ. Μία συνεργασία που σφράγισε τη νεότερη βιομηχανική ιστορία της Ελλάδας, ολοκληρώνεται με τον πλέον πρόσφορο τρόπο τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για την MYTILINEOS. Για εμάς, μετά το 2023, ξεκινά μία νέα εποχή για το ιστορικό εργοστάσιο «Αλουμίνιον της Ελλάδος»: μία εποχή «πράσινη» και βιώσιμη, σε απόλυτη συνάρτηση με τους εθνικούς στόχους και την ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία». Η διάρκεια της σύμβασης ορίστηκε για το χρονικό διάστημα 1/7/2021 – 31/12/23.

Τη συμφωνία είχε, ουσιαστικά, προναγγείλει ο κ. Ευαγ. Μυτιληναίος κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του Ομίλου στα μέσα Ιουνίου, καθώς είχε τονίσει ότι «Έχουμε καταλήξει καταρχήν σε συμφωνία, απομένουν ορισμένα θέματα διαδικασίας που μπορεί να κλείσουν και μέσα στην εβδομάδα και να υπάρξουν και σχετικές ανακοινώσεις», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, τονίζοντας ότι οι συζητήσεις έγιναν σε φιλικό κλίμα και ότι «ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, επέδειξε ρεαλισμό και πιστεύω ότι αυτό θα βοηθήσει συνολικά τη βιομηχανία για την ενεργειακή μετάβαση που αναγκαστικά θα πρέπει να ακολουθήσει». 

Παράλληλα, ΔΕΗ και βιομηχανία έχουν επανεκκινήσει τις συζητήσεις για τα νέα τιμολόγια που έχει προτείνει η ΔΕΗ μετά από μήνες «πάγου» ανάμεσά τους. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ενδεχόμενα αποτελέσματα, τουλάχιστον για κάποιες βιομηχανίες, ακόμα και μέσα στο μήνα ενώ με τις συμφωνίες ανοίγει ο δρόμος ώστε να καλυφθεί το διάστημα έως το 2023 και στη συνέχεια να ξεκινήσει να υπερισχύει η λύση των διμερών συμβολαίων ΑΠΕ (PPAs).

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τις κατ΄ αρχήν συμφωνίες με ΔΕΗ και Glencore ανακοίνωσε η Mytilineos

Η σύναψη σύμβασης με τη ΔΕΗ, για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα καλύπτει την περίοδο 2021-2023, ενώ η συμφωνία με την Glencore για πώληση αλουμίνας και αλουμινίου θα έχει εκτιμώμενη αξία άνω των 1,5 δισ. δολ.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ευ. Μυτιληναίος: Αυτοκτονική αδράνεια της Κομισιόν στην ενεργειακή κρίση

«Η αντίδραση της Κομισιόν απέναντι στο ενεργειακό πρόβλημα της βιομηχανίας ήταν εντελώς ανεπαρκής, αν όχι ανύπαρκτη», τονίζει ο Ευ. Μυτιληναίος στο Politico και δηλώνει σίγουρος ότι εταιρείες θα μεταφέρουν παραγωγή εκτός Ευρώπης.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Αύξηση 2,8% των επαναλαμβανόμενων EBITDA, ανήλθαν σε 644,2 εκατ.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Γ. Στάσση, η λειτουργική κερδοφορία της εταιρείας επέδειξε ανθεκτικότητα για ακόμη ένα τρίμηνο, το οποίο ήταν και το πιο δύσκολο μέχρι σήμερα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.