ΓΔ: 873.1 -1.54% Τζίρος: 95.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας

Φ. Καραβίας: Βασικός στόχος η Eurobank να γίνει τράπεζα ανάπτυξης

Ως διαχειρίσιμο χαρακτήρισε το επίπεδο των νέων NPLs που μπορεί να δημιουργήσει η πανδημία ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, με τον προεδρό της να τονίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν κλειδί για την ανάπτυξη.

Στην πορεία της Eurobank εντός του 2020 αλλά και στους στόχους που έχει θέσει η τράπεζα για τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισαν τόσο ο πρόεδρός της κ. Γ. Ζαννιάς, όσο και ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Φ. Καραβίας, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Eurobank. Ο κ. Καραβίας έκανε και ειδική μνεία στη σημερινή ανακοίνωση για την απόκτηση του 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας

Όπως υπογράμμισε ο κ. Καραβίας η τρέχουσα περίοδος αποτελεί ένα ξεκίνημα ισχυρής ανάπτυξης τόσο για την Ελλάδα όσο και για την ίδια τη Eurobak, υπογραμμίζοντας τους κύριους στόχους που έχουν τεθεί. Όπως τόνισε «πυρήνας της επιχειρηματικής μας στόχευσης είναι να συμβάλουμε στη μακροπρόθεσμη, βιώσιμη ανάπτυξη, να στηρίξουμε τους πελάτες μας, τα νοικοκυριά και, προπάντων, τις επιχειρήσεις καθώς και να επεκτείνουμε με δυναμικό και υγιή τρόπο τις εργασίες της τράπεζας. Στόχος μας, δηλαδή, είναι να μετουσιώσουμε σε πράξη τη σταθερή αναφορά μας στη Eurobank ως Τράπεζα της Ανάπτυξης».

Αναφέρθηκε εκτενώς στις κινήσεις της Eurobank κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τόσο σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή της στα προγράμματα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών που εφαρμόστηκαν από την κυβέρνηση όσο και στο γεγονός ότι δεν διακόπηκε η παροχή χορηγήσεων. Για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων σημείωσε ότι η Eurobank έχει εκπληρώσει νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό την εκκαθάριση του ισολογισμού της, κίνηση η οποία δίνει την ευχέρεια για μία «διακριτή συμβολή στην προοπτική επίτευξης του στόχου της ελληνικής οικονομίας για ανάκτηση της επενδυτικής πιστοληπτικής βαθμίδας, γεγονός που αναμένω τους επόμενους 15-18 μήνες». 

Εκτίμησε ότι τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λόγω πανδημίας θα κινηθούν σε απολύτως διαχειρίσιμα επίπεδα, ενώ τόνισε ότι η Eurobank συνεχίζει να επεκτείνεται και εκτός της ελληνικής επικράτειας, καθώς οι διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου αποτελούν «βασικό πυλώνα της επιχειρηματικής μας στρατηγικής, όχι μόνον επειδή στηρίζουν σταθερά τα αποτελέσματά μας, αλλά και επειδή αποτελούν συστατικό του διαφοροποιημένου μοντέλου μας.  Είμαστε η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη γεωγραφική μας περιφέρεια. 

Τη στρατηγική αυτή δέσμευση απηχεί και η κίνηση που σήμερα ανακοινώσαμε για την αγορά σημαντικού ποσοστού των μετοχών της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, μιας τράπεζας που θεωρούμε ότι έχει όλες τις προδιαγραφές για να πρωταγωνιστήσει μελλοντικά στην κυπριακή αγορά. Σημειώνω ότι είναι η πρώτη κίνηση επέκτασης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εκτός συνόρων μετά από 15 χρόνια»

Γ. Ζαννιάς: Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Eurobank, πέραν της πορείας της τράπεζας, εστίασε την ομιλία του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και στις προκλήσεις που υπάρχουν τόσο για την ανάπτυξη όσο και για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος. 

Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Ζαννιάς τόνισε ότι «για φέτος και του χρόνου η πλειοψηφία των προβλέψεων συγκλίνουν σε μία αύξηση του ΑΕΠ κατά 4-5% και 5-6% αντίστοιχα. Αυτό σημαίνει πως δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας θα αναπληρωθούν σε σημαντικό βαθμό οι απώλειες λόγω COVID σε όρους ΑΕΠ. Η ανεργία επίσης, μετά από μια προσωρινή αύξηση το 2021, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω το 2022 και 2023, ενώ ο πληθωρισμός θα αλλάξει πρόσημο, από αρνητικό σε θετικό, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί σημαντικό παράγοντα για το παραπάνω «καλό» σενάριο. Γι’ αυτό και είναι ενθαρρυντικές οι μεταρρυθμίσεις που εισήχθησαν το τελευταίο διάστημα όπως η νομοθέτηση ενός νέου πτωχευτικού πλαισίου, το νέο εργασιακό πλαίσιο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης που εισάγει τον κεφαλαιοποιητικό πυλώνα και βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης και η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων».

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννιά θα πρέπει να δοθεί και μεγάλη προσοχή στις αυξημένες δαπάνες που εξ ανάγκης πραγματοποιεί το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να στηρίξει την πραγματική οικονομία, ο οποίος, όμως, συμπλήρωσε ότι «η μεγάλη κρατική στήριξη για την αντιμετώπιση της πανδημίας οδήγησε στη δημιουργία μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων και αύξησε ακόμη ένα ήδη πολύ υψηλό, σε σχέση με το ΑΕΠ, δημόσιο χρέος. Πιστεύω πως αυτή μπορεί να αποδειχτεί η πιο εύκολα διαχειρίσιμη πρόκληση γιατί τα μεν ελλείμματα οφείλονται κυρίως σε προσωρινές (one-off) δαπάνες και τα πρωτογενή πλεονάσματα αναμένεται να επανεμφανιστούν, καθώς το ΑΕΠ επανέρχεται στα προ κρίσης επίπεδα χωρίς την λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων. Το δε δημόσιο χρέος, παρά το μεγάλο μέγεθός του έχει εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά, οι ανάγκες αναχρηματοδότησής του είναι διαχειρίσιμες και οι προοπτικές αύξησης του ΑΕΠ, δηλαδή του παρονομαστή στο λόγο δημόσιο χρέος προς ΑΕΠ, είναι πολύ καλές. Σημασία για την βιωσιμότητα και γρήγορη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους έχει επίσης και ο χρονικός ορίζοντας παροχής ρευστότητας και διατήρησης των χαμηλών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ ως πολύ θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η νέα στρατηγική για συμμετρικό στόχο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Eurobank: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο των 500 εκατ.

Στόχος της τράπεζας είναι το επιτόκιο να φθάσει έως το 2,5%, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι θα σημειωθεί σημαντική ζήτηση, μετά και την αναβάθμιση των ομολόγων Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς από τον οίκο Fitch.