ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΕΛΠΕ

Φεύγουν τα πετρέλαια από τα ΕΛΠΕ: Τι προβλέπει το σχέδιο διάσπασης

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η νέα εταιρεία θα είναι 100% θυγατρική. Η διασπώμενη θα διατηρεί δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που δεν αφορούν την (αποσχιζόμενη) δραστηριότητα.

Σε εφαρμογή μπαίνει η διαδικασία μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ, καθώς αποφασίστηκε η έναρξη διαδικασίας διάσπασης της εταιρείας με απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και πετροχημικών και εισφορά́ του σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί, όπως αποφασίστηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, η νέα εταιρεία θα είναι 100% θυγατρική της Διασπώμενης. Η Διασπώμενη θα διατηρήσει δραστηριότητες και περιουσιακά στοιχεία ενεργητικού και παθητικού, που δεν αφορούν την (αποσχιζόμενη) δραστηριότητα αλλά σχετίζονται, κυρίως, με την παροχή διοικητικών υπηρεσιών προς εταιρείες του Ομίλου ΕΛΠΕ και τρίτους ενώ οι μετοχές της θα παραμείνουν εισηγμένες στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η 30η Ιουνίου 2021 ορίστηκε ως ημερομηνία της λογιστικής κατάστασης και αποτίμησης του προαναφερθέντος κλάδου. Η ολοκλήρωση της Απόσχισης τελεί υπό την αίρεση των κατά νόμο απαιτούμενων εγκρίσεων από το Δ.Σ. και τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας και της λήψης όλων των λοιπών αναγκαίων εγκρίσεων.

Ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός απαντά στην πραγματικότητα της ενεργειακής μετάβασης που είναι επιταχυνόμενη. Από τα 3,5-4 δισεκ. ευρώ που προβλέπεται να είναι οι επενδύσεις στην επόμενη δεκαετία, τα μισά θα διοχετευθούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μονάδες πράσινου και μπλε υδρογόνου, αποθήκευση ενέργειας.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ανδρέας Σιάμισιης, για το σχέδιο μετασχηματισμού "Vision 2020 - 2025", είχε αναφέρει πως «Πρέπει να δημιουργηθούν νέοι επιχειρηματικά πυλώνες που θα επηρεάζουν την κερδοφορία», προτάσσοντας τη στροφή στην πράσινη ενέργεια και σε νέες τεχνολογίες, όπως το υδρογόνο, η δέσμευση διοξειδίου, το πράσινο υδρογόνο και τα βιοκαύσιμα και είχε επισημάνει πως «το να ζούμε με το ένδοξο παρελθόν μας δεν φθάνει, πρέπει να σχεδιάσουμε για το μέλλον, να λάβουμε υπόψη τις συνθήκες της αγοράς που διαμορφώνονται σήμερα».

Για τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι μέσα σε 18 μήνες αυτές υπερδιπλασιάσθηκαν, ενώ θα γίνουν νέες εξαγορές. Στην Κοζάνη ο όμιλος έχει ήδη δημιουργήσει ένα το μεγαλύτερο πάρκο ΑΠΕ στην Ελλάδα και ένα από 4-5 μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Αυτές οι επενδύσεις συνδυάζονται και με τις δραστηριότητες στην ηλεκτροπαραγωγή και την εμπορία μέσω της Elpedison. Σε στρατηγικό επίπεδο, το άνοιγμα στις ΑΠΕ θα διασφαλίσει ότι, εάν μειωθεί, όπως αναμένεται, η παρουσία των πετρελαιοειδών στο ενεργειακό μείγμα στο μέλλον, ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα έχει αναπτυξιακές δυνατότητες μέσα από την καθαρή ενέργεια.

Ο κ. Σιάμισιης είχε αναφέρει πως οι αλλαγές που πραγματοποιούνται θα έχουν και άμεσο οικονομικό αντίκρισμα για τον όμιλο, καθώς θα είναι πιο εύκολο, μέσω του διαχωρισμού δραστηριοτήτων, να αντλούνται κεφάλαια από τις τράπεζες και τις αγορές καθώς αν ο όμιλος ήθελε να χρηματοδοτήσει μια μεγάλη επένδυση σε ΑΠΕ η χρηματοδότηση γινόταν περίπλοκη καθώς συνυπάρχουν οι δραστηριότητες στη διύλιση.

Όσο συνυπάρχουν αυτές οι δραστηριότητες, θα υπάρχει το παράδοξο φαινόμενο να επενδύει η εταιρεία σε ΑΠΕ που έχουν πολλαπλασιαστή EBITDA 10 - 12 φορές, αλλά θα αντλεί κεφάλαια με τον πολύ χαμηλότερο πολλαπλασιαστή (5- 7 φορές) που έχουν οι δραστηριότητες διύλισης και εμπορίας καυσίμων. «Αυτό θα ήταν μια συνταγή απόλυτης καταστροφής αξίας», είχε υπογραμμίσει ο κ. Σιάμισιης, επιχειρηματολογώντας υπέρ της αλλαγής της δομής του ομίλου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

HELLENiQ ENERGY: «Πράσινο φως» για τη νέα εταιρική ταυτότητα των ΕΛΠΕ

Όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιαμίσιης, η συνεισφορά των ΕΛΠΕ στην οικονομία αντανακλάται στο 1% του ΑΕΠ και το 12% των ελληνικών εξαγωγών καθώς και το 5% των φορολογικών εσόδων του κράτους.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Αποφασίζει για διανομή μερίσματος η ΓΣ των ΕΛΠΕ στις 9 Ιουνίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των θεμάτων της ημερησίας διάταξης, οι μέτοχοι θα κληθούν στη ΓΣ να εγκρίνουν επίσης και τη διανομή μέρους των καθαρών κερδών του 2021 ως bonus στους εργαζόμενους της εταιρείας και των θυγατρικών της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΙΝΟΙΛ: Υπερδιπλασιασμός με 11,1 εκατ. στα κέρδη προ φόρων το 9μηνο

Tα μικτά κέρδη του ομίλου ανήλθαν σε 45,8 εκατ. ευρώ έναντι 35 εκατ. ευρώ του εννεαμήνου του 2021 και τα κέρδη προ φόρων, χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 23,2 εκατ. ευρώ έναντι 12,3 εκατ. ευρώ .
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε HelleniQ Energy μετονομάζονται τα ΕΛΠΕ, Γενική Συνέλευση στις 20/9

«Η συνολική παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας, που θα σηματοδοτήσει και τυπικά την πλήρη μετάβαση του Ομίλου ΕΛΠΕ στη νέα εποχή της ενέργειας», αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.